Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Deklaracija o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova

  Na 119. sastanku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe koji je održan u Madridu 12.svibnja ove godine, ministri i ministrice vanjskih poslova i predstavnici/e 47 zemalja članica Vijeća Europe prihvatili su Deklaraciju o postizanju stvarne ravnopravnosti spolova (Declaration: Making gender equality a reality).

 • Žena u kući mjesečno "zaradi" 5300 kn

  Žena u kući mjesečno "zaradi" 5300 kn

   prosjeku, majka dvoje djece u kućanskim poslovima i brinući se za djecu "zaradi" više od prosječne hrvatske plaće. I to nakon osam sati redovitog posla. Stoga, mame, što biste svaki mjesec učinile sa 5300 kuna više u novčaniku?

 • Policija rastjerala sudionike gay parade u Moskvi

  Policija rastjerala sudionike gay parade u Moskvi

  Ruska policija spriječila održavanje gay parade u Moskvi, rastjerujući aktiviste homoseksualne zajednice koji su na taj način uoči finalne večeri Eurosonga željeli ukazati na kršenje njihovih prava.

 • U Švedskoj žena smije pobaciti ako joj se ne sviđa spol djeteta

  ŠVEDSKE zdravstvene vlasti objavile su kako je po postojećem zakonu dozvoljeno pobaciti dijete, ako vam se ne sviđa njegov spol. Takvo objašnjenje tražilo se u toj zemlji nakon što je dnevnik Local u veljači izvijestio da je žena iz grada Eskilstuna dva puta pobacila nakon što je saznala da su djeca "krivog" spola.

 • Ne mogu raditi kao konobar jer sam gay

  Ne mogu raditi kao konobar jer sam gay

  Hrvoje Šafran bio je spreman za novi posao. Prijavio se na probni rok u caffe bar Blue up u Pregradi te kao konobar odradio 9-satnu popodnevnu smjenu. Znao je što želi pa je, kako dolikuje konobaru, odjenuo bijelu košulju.

 • Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti

  Uključivanje muškaraca i mladića u postizanje rodne ravnopravnosti

  U Brazilu, u Rio de Janeiru je od 30.03. do 3.04. 2009. održan svjetski simpozij pod nazivom "Engaging Men and Boys in Achieving Gender Equality" (...)

 • Novo tijelo UN-a za ravnopravnost spolova

  Novo tijelo UN-a za ravnopravnost spolova

  Na pomolu je osnivanje novog tijela UN-a za provođenje ravnopravnosti spolova. Prijedlozi o njegovom institucionalnom obliku podnose se u rujnu 2009. Generalnoj skupštini UN-a. 

 • Đapić, jedan jedini

  Đapić, jedan jedini

  Posljednju klicu segregacijske filozofije, po kojoj su ženska politička prava najobičnije afektiranje, želi spasiti još samo Anto Đapić koji se ovih dana hvali kako ga ne zanimaju ni zakon, ni ženske kvote. Sve značajnije hrvatske stranke, i liberalne i konzervativne, danas smatraju da udio žena u politici mora rasti i sve tvrde da žele bolje izbalansirati odnose između žena i muškaraca u svojim vodstvima.

 • Različite ljubavi, jednaka prava

  Različite ljubavi, jednaka prava

  Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina - pokrenuli su zajedničku kampanju za prava seksualnih manjina pod nazivom "Različite ljubavi, jednaka prava".  Plakati i razglednice koji su dio ove kampanje prikazuju šest istospolnih parova u šest različitih životnih situacija koje simboliziraju različita prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba. Cilj je kampanje ukazati na kršenje ljudskih prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba.  

 • Prisutan seksizam i seksističko ponašanje

  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je danas potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor izmjene Kolektivnog ugovora koje se odnose na zaštitu dostojanstva službenika i namještenika, točnije na obvezu objave popisa svih povjerljivih savjetnika na razini državne uprave, kao i isticanja podataka o imenovanim povjerljivim savjetnicima na razini svakog državnog tijela.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM