Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Zabranom burke krše se ljudska prava

  Zabranom burke krše se ljudska prava

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava". "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau.

 • Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  U govoru koji je sam nazvao "važnim trenutkom", francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak da na francuskom teritoriju neće biti prihvaćeno da žene nose burke. "Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti.

 • "Budi muško!"

  "Budi muško!"

  U Strojarskoj školi Fausta Vrančića u Držićevoj aveniji tijekom popodneva trajala je zanimljiva kampanja "Budi muško" kojoj je cilj mlade dečke osvijestiti o nenasilnom ponašanju, rodnoj ravnopravnosti i razvijanja svijesti o odgovornom seksualnom ponašanju.

 • U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  I dok se na Harvardu pokreće stalni studij za proučavanje tema seksualnih manjina, u koje pripadaju i homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGTB), u Hrvatskoj još ni "ženski studiji" nisu institucionalizirani, iako kao različiti sveučilišni modeli postoje u mnogim europskim državama već više od tri desetljeća.

 • Draškovićeva najopasnija lokacija za homoseksualce

  Draškovićeva najopasnija lokacija za homoseksualce

  Prema toj karti, sjedište Bad Blue Boysa u Draškovićevoj 23, Glavni kolodvor, Trg bana J. Jelačića i Hatzova ulica kod hotela Sheraton, lokacije su na kojima bi homoseksualci trebali biti najoprezniji jer se upravo na njima događa najviše napada.

 • Danska: Usvojena jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune

  Danska je u nedjelju na referendumu usvojila velikom većinom zakon kojim se uvodi jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Kopenhagenu. Amandman Ustavu usvojen je s 85,4 posto glasova "za" prema 14,6 posto "protiv".

 • Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

  Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

  Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik uvodno je ocijenila da je donesen bolji zakonodavni antidiskriminacijski okvir u području ravnopravnosti spolova. Upozorila je, međutim, na visok udio žena među nezaposlenima, segregaciju između žena i muškaraca na tržištu rada, razliku u plaćama po spolu i slično.

 • Gay pride i anti-gay pride na isti dan u isto vrijeme

  Gay pride i anti-gay pride na isti dan u isto vrijeme

  Udruge Iskorak i Kontra nezadovoljne su što je policija izdala odobrenje za održavanje anti-gay prosvjeda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista. Iz udruga poručuju da povorka u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista sadrži sve elemente kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

 • Novi on-line magazin

  Novi on-line magazin

  Na web stranici Ženskog informativno-dokumentacionog centra možete pronaći prvi broj
  novog on-line magazina "3M magazin". Magazin je posvecen kvalitativnim i kvantitativnim analizama sadržaja medija u Srbiji.

 • Nema braka, nema umjetne oplodnje

  Nema braka, nema umjetne oplodnje

  Bračni parovi koji se bore s neplodnošću moći će i u Hrvatskoj začeti doniranom jajnom stanicom ili spermijem, ali će tako začeto dijete nakon 18 godina u Državnom registru donora moći doznati tko mu je biološki roditelj.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM