Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Ženska imena za zagrebačke ulice

  Ženska imena za zagrebačke ulice

  Urbanistički aktivist Saša Šimpraga pokrenuo je inicijativu za imenovanje nekoliko "ženskih" ulica kojom bi se osim odavanja počasti zaslužnim osobama, istovremeno povećao i fundus "ženskih" ulica u Zagrebu. Imenovanjem javnih površina u čast znamenitih žena koje su u mnogo čemu obogatile hrvatsku kulturu i društvo, ujedno se afirmira i rodna ravnopravnost.

 • Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn je projekt Sveučilišta u Koelnu. Dostupan je u njemačkoj i engleskoj jezičnoj verziji. U sklopu projekta postavljena je baza podataka i publikacija iz područja ženskih studija i rodne ravnopravnosti dostupna svim zainteresiranim posjetiteljima/cama.

 • Zabranom burke krše se ljudska prava

  Zabranom burke krše se ljudska prava

  Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u utorak da bi eventualna zabrana nošenja burke u Francuskoj bila "povreda ljudskih prava". "Zabrana burke ne bi ženama donijela slobodu", rekao je u priopćenju direktor pariškog ureda HRW-a Jean-Marie Fardeau.

 • Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  Sarkozy najavio zabranu nošenja burki

  U govoru koji je sam nazvao "važnim trenutkom", francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak da na francuskom teritoriju neće biti prihvaćeno da žene nose burke. "Problem burki nije vjerski problem, to je problem dostojanstva žene. To je simbol pokornosti, potlačenosti.

 • "Budi muško!"

  "Budi muško!"

  U Strojarskoj školi Fausta Vrančića u Držićevoj aveniji tijekom popodneva trajala je zanimljiva kampanja "Budi muško" kojoj je cilj mlade dečke osvijestiti o nenasilnom ponašanju, rodnoj ravnopravnosti i razvijanja svijesti o odgovornom seksualnom ponašanju.

 • U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  I dok se na Harvardu pokreće stalni studij za proučavanje tema seksualnih manjina, u koje pripadaju i homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGTB), u Hrvatskoj još ni "ženski studiji" nisu institucionalizirani, iako kao različiti sveučilišni modeli postoje u mnogim europskim državama već više od tri desetljeća.

 • Draškovićeva najopasnija lokacija za homoseksualce

  Draškovićeva najopasnija lokacija za homoseksualce

  Prema toj karti, sjedište Bad Blue Boysa u Draškovićevoj 23, Glavni kolodvor, Trg bana J. Jelačića i Hatzova ulica kod hotela Sheraton, lokacije su na kojima bi homoseksualci trebali biti najoprezniji jer se upravo na njima događa najviše napada.

 • Danska: Usvojena jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune

  Danska je u nedjelju na referendumu usvojila velikom većinom zakon kojim se uvodi jednakost muškaraca i žena u nasljeđivanju krune, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Kopenhagenu. Amandman Ustavu usvojen je s 85,4 posto glasova "za" prema 14,6 posto "protiv".

 • Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

  Žene diskriminirane i nezastupljene u politici

  Pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik uvodno je ocijenila da je donesen bolji zakonodavni antidiskriminacijski okvir u području ravnopravnosti spolova. Upozorila je, međutim, na visok udio žena među nezaposlenima, segregaciju između žena i muškaraca na tržištu rada, razliku u plaćama po spolu i slično.

 • Gay pride i anti-gay pride na isti dan u isto vrijeme

  Gay pride i anti-gay pride na isti dan u isto vrijeme

  Udruge Iskorak i Kontra nezadovoljne su što je policija izdala odobrenje za održavanje anti-gay prosvjeda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista. Iz udruga poručuju da povorka u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista sadrži sve elemente kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM