Članci s tagom: rodna-ravnopravnost

 • Budi moja gospođa Tess Harding Craig!

  Budi moja gospođa Tess Harding Craig!

  Dok pokušavam organizirati ručak s jednom prijateljicom, večernje kino s drugom, pranje hrpe prljavog veša i peglanje još veće hrpe već opranog veša, ustvari (...)

 • Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Žene na prvoj liniji zaštite okoliša

  Pripremila Ksenija Grabar Od 20-26. rujna u New Yorku održan je UN-ov sastanak na vrhu o klimatskim promjenama. Ženski glasovi na sastanku (...)

 • I Miss Marple promiče ženska prava

  I Miss Marple promiče ženska prava

  Životom i tipično ženskim problemima osim vrlo gledanih telenovela bavile su se i serije McLeodove kćeri, Gilmoreice, Sestre, Ružna Betty, Urednica tabloida, a položajem žena - medicinskih sestara u ratu- serija Kineska plaža donosi već opjevano izvješće Programskog vijeća HRT-a o ravnopravnosti spolova u programima državne televizije i radija.

 • U Deželi izjednačuju istospolne zajednice s brakom

  U Deželi izjednačuju istospolne zajednice s brakom

  Slovenska vlada dala je u ponedjeljak u javnu raspravu prijedlog novog obiteljskog zakona koji će jamačno izazvati mnogo rasprava i kontroverza jer bračnu zajednicu određuje kao životnu zajednicu dviju osoba različita ili istog spola, a dopušta i mogućnost da djecu posvajaju i istospolni partneri. 

 • Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prvi izbori sa ženskim pravom glasa

  Prevela Adrijana Baus U travnju će 2010. godine narod Južnoga Sudana glasovati na općim izborima, i po prvi će puta južnosudanske žene moći (...)

 • Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Lobiranje za rodno osjetljiv Ustav

  Prevela Bernarda Lusch Posljednji zimbabveanski proces ustavne reforme stvorio je veliko zanimanje među aktivistima/icama koji se zalažu za (...)

 • Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

  Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

   Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj". Naime, 2007. godine među diplomiranima na visokim učilištima u Hrvatskoj bilo je 58,1 posto žena, među magistrima znanosti bilo ih je 51,7 posto, a među doktorima znanosti 52,1 posto.

 • Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Europska komisija objavila izvješće o jednakosti spolova

  Zakonodavstvo Europske unije treba zaštititi radnika od diskriminacije na temelju spola i jasnije definirati diskriminaciju, navodi se u izvješću Europske komisije. Vladimír Špidla, povjerenik EK-a za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti izjavio je kako je sudjelovanje svih zainteresiranih strana vlasti - socijalnih partnera, nevladinih organizacija, tijela i društva u širem smislu -neophodno za iskorjenjivanje diskriminacije.

 • Ženska imena za zagrebačke ulice

  Ženska imena za zagrebačke ulice

  Urbanistički aktivist Saša Šimpraga pokrenuo je inicijativu za imenovanje nekoliko "ženskih" ulica kojom bi se osim odavanja počasti zaslužnim osobama, istovremeno povećao i fundus "ženskih" ulica u Zagrebu. Imenovanjem javnih površina u čast znamenitih žena koje su u mnogo čemu obogatile hrvatsku kulturu i društvo, ujedno se afirmira i rodna ravnopravnost.

 • Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn - korisna baza podataka i gender forum

  Gender Inn je projekt Sveučilišta u Koelnu. Dostupan je u njemačkoj i engleskoj jezičnoj verziji. U sklopu projekta postavljena je baza podataka i publikacija iz područja ženskih studija i rodne ravnopravnosti dostupna svim zainteresiranim posjetiteljima/cama.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM