Članci s tagom: reproduktivno-zdravlje

 • Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Borba za pravo na izbor nikada ne prestaje

  Kongresnim izborima u SAD-u, održanim u 2010. godini u službu je ušlo 29 guvernera koji su protiv prava na izbor te se time broj država u kojima vlast drže protivnici (...)

 • Aromaterapijom do reproduktivnog zdravlja

  Aromaterapijom do reproduktivnog zdravlja

  Aromaterapija je, rekao bih, kao stvorena za žene. Postoji tolliko tegoba s kojima se žene na svakodnevnoj bazi susreću a koje se uspješno i lako mogu tretirati (...)

 • Porod na globalnoj prekretnici

  Porod na globalnoj prekretnici

  Prevela Franciska Cettl Vozač rikše probija se trubeći prašnjavim kaosom Ananda u Gujaratu u Indiji, zaobilazeći motore, glasne kamione i (...)

 • Milinović: "Pobačaj je najgore kontracepcijsko sredstvo!"

  Milinović: "Pobačaj je najgore kontracepcijsko sredstvo!"

  "Želimo savjetovališta za mlade, jel problem?!, Ako se otuširam nakon sexa, je li sigurno da neću zatrudniti?  Ako previše masturbiram, hoću li postati neplodan???, Imam krastu na penisu, moram li ginekologu?!, Poljubila sam curu..jesam li normalna??..." Samo su neka od pitanja na koja mladi traže odgovore u vezi vlastitog seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

 • Reproduktivna prava ulaze u Ustav?

  Reproduktivna prava ulaze u Ustav?

  U prijedlogu oporbenog ustavnog rješenja naći će se i odredba po kojoj se ženama jamči sloboda izbora rođenja djeteta. To bi značilo da se Ustavom jamči pravo na pobačaj te se više to pravo ne bi moglo dokinuti bez dvotrećinske većine u Saboru. Uz to, dizanje reproduktivnog prava na razinu Ustava značilo bi da se to pravo smatra temeljnim ljudskim pravom pojedinca/ke.

 • Bezbolni porođaj samo za rizične trudnoće

  Bezbolni porođaj samo za rizične trudnoće

  Prema deklaraciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. godine, svaka žena ima pravo na bezbolan porođaj, odnosno na najčešće epiduralnu ili spinalnu analgeziju, kojima se otklanja porođajna bol. Dok u SAD-u analgeziju dobije gotovo 85 posto rodilja koliko i u zemljama EU-a, kod nas su stvari za rodilje mnogo lošije.

<< < 4 5 6 7 8

Iz drugih medija

AEM