Članci s tagom: religija

 • Sekularizacija i ljudska prava

  Sekularizacija i ljudska prava

  CFI Croatia i udruga Protagora u Centru za ljudska prava upriličili su 17.09. niz (...)

 • Hidžab me oslobodio društvenih očekivanja za žene

  Hidžab me oslobodio društvenih očekivanja za žene

  Nošenje hidžaba ne mora nužno značiti posvećenost vjeri. Za mene je to politički, feministički i čin osnaženja. Kada pomislite na hidžab pritom vjerojatno ne (...)

 • Islamofobija ili feminizam?

  Islamofobija ili feminizam?

  U listopadu prošle godine, vlada desnog centra u Francuskoj donijela je zakon o zabrani nošenja vela za lice (kao što je burka ili nikab ).

 • Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  Kazalište apsurda po Svetom Pismu

  tportal.hr donosi vijest o kršćanki i feministici iz Daytone (USA), Rachel Held Evans koja je odlučila godinu dana slijediti biblijski ideal žene i biblijske upute koje nam se čine potpuno bizarnima iz današnje perspektive kako bi pokazala da se ne može Bibliju čitati doslovno. U grubim crtama, svakodnevno je supruga nazivala gospodarom, za vrijeme menstruacije nije ga dodirivala i spavala je u dvorištu jer Sveta knjiga kaže kako ne smije biti u blizinu muža dok je 'nečista'.

 • Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica.

 • Kastavski župnik kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

  Kastavski župnik kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

  Županijski sud u Rijeci prihvatio je udružnu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurčevića iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu "zupnik.blog.hr".

 • Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  Serijska silovanja u menonitskoj zajednici

  U Boliviji, na sud u Santa Cruzu nedavno je stigao slučaj serijskih silovanja žena počinjenih unutar menonitske zajednice . Radi se o anabaptističkoj kršćanskoj (...)

 • U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  Zakon koji brani nošenje burki nije dio borbe za za ravnopravnost, protiv seksizma i patrijarhata, poručuje Antifa Zagreb povodom donošenja francuskog zakona prema kojem na javnim mjestima nije dozvoljeno nošenje ovog tradicionalnog pokrivala. Smatraju da "takav zakon krši temeljna ljudska prava, a posljedica je mahnitog jačanja islamofobije, ksenofobije, šovinizma i desnice u Francuskoj kao i u ostatku liberalne nam Europe". Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

 • Muke po popisu

  Muke po popisu

  U Svetoj Nedelji popis stanovništva provodila je osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije zbog kreiranja bloga putem kojeg je pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje. Istovremeno u Smilčiću i Viškovu popisivači su sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

 • Žene i Crkva

  Žene i Crkva

  Kakav je položaj žene u sklopu vjerskih zajednica, poglavito Katoličke crkve, u suvremenom hrvatskom društvu? Za dva desetljeća razvoja demokracije na prste se mogu (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM