Članci s tagom: ratni-zlocin

 • Stop genocidu i ratnim silovanjima: Hrvatski/e aktivisti/kinje podržale kampanju #WomenRiseUpForAfrin

  Stop genocidu i ratnim silovanjima: Hrvatski/e aktivisti/kinje podržale kampanju #WomenRiseUpForAfrin

  Na današnji dan započela je treća faza kampanje #WomenRiseUpForAfrin , pokrenute 8. veljače ove godine od strane sjeverno-sirijske ženske organizacije (...)

 • Priopćenje RECOM-a povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

  Priopćenje RECOM-a povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

  Koalicije za REKOM (izdala je priopćenje povodom današnjeg Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću je uz Fond za (...)

 • Ratni zločinac koji je ubio više od 100 civila hodao za 'život' u društvu Petir

  Ratni zločinac koji je ubio više od 100 civila hodao za 'život' u društvu Petir

  Komentar redakcije Bone na jučerašnju fotografiju Darija Kordića i Marijane Petir na takozvanom Hodu za život. Jučer je u Zagrebu ponovo (...)

 • 'Kazna će postati važna ako predstavnici Republike Srpske priznaju patnju žrtava'

  'Kazna će postati važna ako predstavnici Republike Srpske priznaju patnju žrtava'

  Iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću ocijenili su u petak, komentirajući haašku presudu Radovanu Karadžiću , da će izrečena kazna postati važna samo ako (...)

 • Kako obitelj Zec otrgnuti od zaborava?

  Kako obitelj Zec otrgnuti od zaborava?

  Više od dvadeset godina nakon ubojstva članova obitelji Zec, okoliš u blizini bivšeg planinarskog doma Adolfovac ni po čemu ne odaje da se na tom mjestu izvršena (...)

 • Objavljeno izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  Objavljeno izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj

  U okviru svjetske studije o ljudskim pravima, Human Rights Watch je objavio izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Izvještaj je podijeljen tematski dajući (...)

 • Odšteta za žrtve ratnog zločina silovanja uredit će se novim zakonom

  Odšteta za žrtve ratnog zločina silovanja uredit će se novim zakonom

  Nakon niza trzavica u javnosti i putem medija, saborski Odbor za ravnopravnost spolova organizirao je radni sastanak nadležnih ministarstava, policije i DORH-a s udrugama koje se bave problematikom žena silovanih u Domovinskom ratu. Iako je sastanak prošao bez konkretnog zaključka, pojedina ministarstva ipak su najavila neke konkretne poteze.

 • Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Tužimo zaborav, tražimo pravdu?

  Dana 20. veljače održana je prezentacija projekta koji okuplja i koordinira članice i akciju inicijative za regionalni ženski sud. Ako znamo da se ženski sudovi bave, između ostaloga i ratnim zločinima nad ženama, militarističkim nasiljem nad ženama i nad cjelokupnim stanovništvom postaje jasnije čemu služi ženski regionalni sud. Status žena koje su proživjele ovakav oblik nasilja institucionalna pravda nije u potpunosti regulirala niti dvadeset godina kasnije.

 • Neprimjerenost odlikovanja

  Neprimjerenost odlikovanja

  Priča o inicijativi za utemeljenje odlikovanja "junakinja Domovinskog rata" , čini se, kreće na predstavljanju jedne knjige. Riječ je o knjizi "Sunčica" autorice (...)

 • Prešućena silovanja

  Prešućena silovanja

  Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu nakon gotovo 20 godina i ispričale javnosti svoje priče. Knjiga 'Sunčica', nazvana po osmomjesečnoj bebi, sadrži simboličnih 14 svjedočanstava žena i jednog muškarca o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara: silovanju.

Iz drugih medija

AEM