Članci s tagom: radnice

 • Glumicama opomena zbog sudjelovanja u performansu radnica "Kamenskog"

  Glumicama opomena zbog sudjelovanja u performansu radnica "Kamenskog"

  Zato jer su prošlog tjedna u Opatiji sudjelovale u performansu "Neraskidive niti – radnice u kulturi za tekstilne radnice" , tri glumice iz ansambla riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca dobile su opomenu. Bez obzira na to što su u ovome umjetničko-aktivističkom projektu glumice sudjelovale u svoje slobodno vrijeme, i to volonterski, i bez obzira na to što taj jednokratno upriličen kulturni događaj nije kolidirao s njihovim obvezama u matičnome kazalištu.

 • Predstava "Neraskidive niti" o radnicama Kamenskog u opatijskom hotelu Adriatic

  Predstava "Neraskidive niti" o radnicama Kamenskog u opatijskom hotelu Adriatic

  Sve što smlavi i razdvoji politika, spaja ljudska solidarnost! – piše u letku što najavljuje performans-predstavu "Neraskidive niti" , koja će sutra u 20 sati biti izvedena u dvorani Hotela "Adriatic" u Opatiji. Predstava koja je potresla i oduševila brojnu publiku u Zagrebu, priređena je prvi put uz Dan žena u "Tvornici kulture", u znak podrške radnicama "Kamenskog". U srijedu će njihovu borbu za pravo na život podržati umjetnice s Kvarnera.

 • Bez plaće oblačimo kapetane i poštare

  Bez plaće oblačimo kapetane i poštare

  Godinama radnice modne kuće "Uzor", nekoć vodeće u tekstilnoj industriji, upozoravaju da pod njihovim krovom nešto ne štima. Dobile su plaću za lipanj, doduše ne cijelu, ali za srpanj, i to prije 15 dana - isplaćeno im je 400 kuna. Nije greška, ne fali jedna nula, riječ je o četiristo kuna! Cijelo vrijeme vrijedne žene dolaze svaki dan na posao, mnoge od njih nemaju ni za autobusnu kartu, marenda im je "misaona imenica", a štrajka se boje.

 • Koliko će radnice čekati na isplatu plaća?

  Koliko će radnice čekati na isplatu plaća?

  Na zavodu za zapošljavanje uskoro će zasigurno biti i radnice Kamenskog kojima je upravo počeo teći tridesetodnevni otkazni rok. Tvrtka je u stečaju, čeka se prvo ročište, ali plaće za prvih šest mjeseci, osim njih, više nitko i ne spominje. Mnogi su bili, vidjeli, malo tko i pomogao riješiti agoniju koju prolaze one koje pola godine žive bez lipe na računu. Mnoge od njih još čekaju da im stigne obećana jednokratna socijalna pomoć od tisuću kuna. Radni vijek u Kamenskom radnice privode kraju s malo nade da će ikada doći do svojih pet neisplaćenih plaća, troškova prijevoza, toplog obroka. Zakon o osiguranju potraživanja jamči im isplatu triju minimalnih plaća i pola otpremnine...

 • I radnice imotskog Trimota u štrajku

  I radnice imotskog Trimota u štrajku

  Stotinjak radnica imotskog "Trimota" u ponedjeljak je mirnim prosvjedom u krugu tvornice iskazalo nezadovoljstvo odnosom države, kao većinskog vlasnika, prema njima i tvornici. Naime, radnice već pet mjeseci nisu primile plaću, proizvodnja stoji već puna dva mjeseca, a još uvijek stižu brojne narudžbe inozemnih kupaca, posebice dugogodišnjih partnera iz Njemačke.Radnice su u prosvjedu podržali Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, te Jozo Marić iz regionalnog ureda te sindikalne udruge. − Ovakvo stanje nikome ne odgovara. Dug od 94 milijuna kuna zaista je velik i trebaju ga ispitati državne institucije, što već dulje vremena zahtijevaju i radnice "Trimota".

 • Prosvjednom povorkom označile početak štrajka

  Prosvjednom povorkom označile početak štrajka

  Sutra u 6.30h počinje legalni štrajk u tvornici Kamensko. Radnice će svaki dan od 6.30 do 14.30h dežurati u tvornici u Reljkovićevoj ulici. Podsjetimo, radnice su u ponedjeljak prekinule osmodnevni štrajk glađu. Mirenje sa Upravom tvornice održano u ponedjeljak nije dalo željene rezultate (navodno je direktor Antun Crlenjak ponudio isplatu pola jedne plaće?!) te je odlučeno da se sutra kreće u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Radnice su današnjom prosvjednom povorkom od tvornice do Trga bana Jelačića i nazad, simbolički obilježile početak štrajka.

 • Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

  Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

  Jedna po jedna padaju tvrtke u tekstilnoj industriji. Sada je na redu nekoć glasovito Kamensko. Dvadeset radnica počelo je štrajkati glađu. Plaća za oko 600 zaposlenih nije uplaćena od svibnja, a Kamensko u ovom trenutku državi, radnicima i dobavljačima duguje više od 30 milijuna kuna. Sumnjaju da u pozadini njihova sloma stoji nečiji interes za zemljište u središtu Zagreba, na kojem se nalazi njihova tvornica. Nekoć tekstilni div sada je, očito, na izdisaju. Veliki naručitelj iz Njemačke, s kojim je Kamensko imalo ugovorene miljunske narudžbe, i sam je proljetos završio u stečaju. Što hitniji stečaj traži i većina radnica.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM