Članci s tagom: pucki-pravobranitelj

 • Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

  Ženske sindikalne grupe zgroženo saznaju da je Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Pučkim pravobraniteljem, pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te se zaštita žena i invalidnih osoba stavlja u zbirni paket pučkog pravobranitelja.

 • Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

  Zadnjih dana naveliko se šuška da se novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđa stavljanje posebnih pravobraniteljstava u njegovu ingerenciju. U praksi bi to značilo da se ukidaju postojeća pravobraniteljstva (za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom, a moguće i za djecu) te da će njihova područja najvjerojatnije pokrivati zamjenici/e Pučkog pravobranitelja.

 • Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Hrvatska dobila preporuke za zaštitu ljudskih prava

  Na nedavnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi Hrvatska je dobila ukupno 116 preporuka za poboljšanje njihove zaštite od kojih državno izaslanstvo nije prihvatilo samo dvije - ublažavanje kriterija za ostvarivanje besplatne pravne pomoći i za lakše ostvarivanje hrvatskoga državljanstva građanima drugih nacionalnosti.

 • Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

  Izrazito diskriminatorna ponašanja još su društveno prihvatljiva

  Ni nakon skoro 2 godine od početka primjene zakona o suzbijanju diskriminacije, po njemu još nema sudskih presuda, te je broj prijava diskriminacije Pučkom pravobranitelju, još uvijek relativno mali, konstatirano je na okruglom stolu održanom u petak, 26.11, u je Splitu na temu "Uloga medija u suzbijanju diskriminacije".

 • VERBALNE OSUDE I (IZNUĐENE) ISPRIKE NISU DOVOLJNE

  VERBALNE OSUDE I (IZNUĐENE) ISPRIKE NISU DOVOLJNE

  Povodom homofobnih izjava predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK "Dinamo" Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama Pučki pravobranitelj upozorava da verbalne osude i isprike nisu dovoljne. Priopćenje donosimo u cjelosti.

 • "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce"

  "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce"

  Na javnim površinama diljem Hrvatske od četvrtka će niknuti plakati s natpisima: "Ovaj pločnik rezerviran je za muškarce", "Invalide ne poslužujemo", "Osobe druge vjere - ulaz na stražnja vrata". Riječ je o kampanji za suzbijanje diskriminacije u hrvatskome društvu koju provode Centar za mirovne studije, Pučki pravobranitelj i Ured za ljudska prava Vlade RH u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić.

 • Prednjače pritužbe na nacionalne i rasne uvrede

  Prednjače pritužbe na nacionalne i rasne uvrede

  Od početka godine kada je počela primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije pa do početka svibnja, Ured pučkoga pravobranitelja zaprimio je 81 pritužbu građana koje se odnose na diskriminaciju po različitim osnovama.Od navedenog broja pritužbi, 21 uputile su žene, dok njih 53 potpisuju muškarci. Najviše pritužbi ima u području rada te na uvrede zbog rasne ili etničke pripadnosti, te nacionalnom podrijetlu.  

 • Saborska većina kršenja ljudskih prava primila na znanje

  Saborska većina kršenja ljudskih prava primila na znanje

  Saborski Klub HDZ-a 'primio je na znanje' izvješće pučkog pravobranitelja, a oporbeni su klubovi izvješće podržali naglašavajući potrebu zaštite ljudskih prava, te ocijenili kako je stajalište HDZ-a neprimjereno važnosti institucije pučkog pravobranitelja.

 • Pučki pravobranitelj član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti

  Pučki pravobranitelj član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti

  Pučki je pravobranitelj, nakon što je stupanjem na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije postao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, od 01. siječnja 2009. punopravni član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti sa sjedištem u Bruxellesu.

<< < 1 2 3

Stup srama

Iz drugih medija

AEM