Članci s tagom: pucki-pravobranitelj

 • Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Izglasan novi Zakon o pučkom pravobranitelju

  Nakon dva tjedna bezuspješnog sakupljanja ruku za kvorum, vladajući HDZ u trećem je pokušaju uspio skupiti 77 zastupnika te izglasati oko 40 zakona i odluka. Podršku je dobio i novi Zakon o pučkom pravobranitelju kojim će se postojeći specijalizirani pravobraniteljski uredi spojiti s uredom pučkog pravobranitelja. No, unatoč izmjenama zakona, vladajuća je većina dnevni red dopunila i točkom imenovanja Višnje Ljubičić novom pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

 • Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  Najviše diskriminacije ima na radnom mjestu

  1.siječnja 2009. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o suzbijanju diskriminacije . O pozitivnim učincima toga zakona još uvijek je rano govoriti, međutim (...)

 • Javna rasprava održana 5 do 12

  Javna rasprava održana 5 do 12

  U Centru za ljudska prava, održana je 15.og ovog mjeseca prva javna rasprava o Konačnom prijedlogu Zakona o pučkom pravobranitelju (ZOPP), kojem je kao svrha postavljeno jačanje institucije pučkog pravobranitelja. Prema prijedlogu zakona, fokus je ne samo na zaštiti, već i promociji spomenute institucije, a to bi se postiglo, osim uvođenjem novina u njegove ovlasti, i pripajanjem Centra za ljudska prava, te specijaliziranih Pravobraniteljstava.

 • U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  U Hrvatskoj se nastavlja erozija ekonomskih i socijalnih prava

  Centar za ljudska prava ocijenio predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u prošloj godini da je jedan od ključnih problema erozija ekonomskih i socijalnih prava. Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2010. temelji se na izvještajima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija te organizacija civilnoga društva.

 • Posebne pravobraniteljice postaju zamjenice Pučkog pravobranitelja

  Posebne pravobraniteljice postaju zamjenice Pučkog pravobranitelja

  Prijedlogom zakona o pučkom pravobranitelju koji je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru predviđa se "spajanje stručnih i administrativnih kapaciteta postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja". Objavljivanjem prijedloga javnost konačno dobiva uvid u rješenja o kojima će se zasigurno još mnogo raspravljati.

 • Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Krajem srpnja bit će osam godina kako je osnovana institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od početka je na toj poziciji Gordana Lukač Koritnik, (...)

 • Zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice?

  Zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice?

  Ženska mreža Hrvatske i ženske sindikalne grupe pokušavaju naći odgovore na pitanja zašto se ukidaju posebne pravobraniteljice, hoće li pučki pravobranitelj ojačati i u zaštiti ženskih ljudskih prava te zašto se novi zakon pisao u tajnosti i bez sudjelovanja ženskih grupa i samih pravobraniteljica.

 • EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  EU parlamentarci zabrinuti zbog ukidanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Ženska mreža Hrvatske uputila je medijima priopćenje s prilogom - pismom koje je šest članova i članica Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta uputilo povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu u kojemu izražavaju najdublju zabrinutost zbog najave ukidanja Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

 • Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  "Nikako nećemo natrag", poručile su jučer s Markova trga članice Ženske mreže Hrvatske, ogorčene najavom ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ostala dva posebna pravobraniteljstva – za djecu i osobe s invaliditetom, koja bi se donošenjem novog zakona trebala pripojiti Uredu pučkog pravobranitelja. Naime, Vlada zbog EU želi hitro zaključiti poglavlje o pravosuđu, a jedno od mjerila je i jačanje uloge pučkog pravobranitelja, po svemu sudeći, nauštrb posebin pravobraniteljstava.

 • Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Zašto je ukidanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova loša ideja

  Postoji ozbiljna bojazan da će se ukidanjem instituta Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova smanjiti postojeći nivo zaštite od (...)

<< < 1 2 3 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM