Članci s tagom: prosvjed

 • Talijanke prosvjeduju: "Italija nije bordel"

  Talijanke prosvjeduju: "Italija nije bordel"

  Deseci tisuća žena okupile su se u nedjelju u više od 60 talijanskih gradova u prosvjedima osude premijera Berlusconija za kojeg smatraju da svojim seksualnim skandalima degradira žene. Talijansko pravosuđe nedavno je otvorilo istragu o zbog afere nazvane "Rubygate" u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom, i za brojne Talijanke taj skandal je bio kap koja je prelila čašu. BBC javlja kako su viđeni su transparenti 'Italija nije bordel'.

 • Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, pa su one jutros oko 8 sati prosvjedovale na tržnici Dolac. Ni danas kumice nisu zaboravile ponijeti sa sobom ono što ih predstavlja i hrani njihove obitelji pa slučajnim prolaznicima dijele sir i vrhnje. Vjerojatno bi opet mogle upasti u nevolje ukoliko se Sanitarna inspekcija odluči prošetati centrom Zagreba. Prodavačice su se okupile na prosvjedu s parolama 'Uništavate trbuh Zagreba','"Hoćemo raditi', 'Želimo hraniti i školovati svoju djecu', "Trujete nas vi a ne sir", "Hoćemo svoja prava i slobodnu prodaju sira"...

 • Vjerujte iskazu žene!

  Vjerujte iskazu žene!

  Danas su aktivistice Autonomne ženske kuće uz potporu aktivistica drugih organizacija za prava žena: Centra za žene žrtve rata, Kontre i CESI, uručile zahtjeve Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Centru za socijalnu skrb Grada Zagreba. Potaknute nedavnim nemilim događajima u kojima su dvije žene izgubile živote kao žrtve partnerskog nasilja, aktivistice su nadležnim institucijama uručile zahtjeve kojima traže učinkovitiju zaštitu žena. Aktivistice od Ministarstva unutarnjih poslova zahtijevaju odvojeno ispitivanje zlostavljača i žrtve.

 • Privremeno završena blokada Varšavske

  Privremeno završena blokada Varšavske

  Nakon više od tri i pol godine konačno su dvije institucije, DORH i Ministarstvo kulture, reagirale na prijave Prava na grad i Zelene akcije i potvrdile nezakonitosti u projektu "Cvjetni". Ohrabreni ovim očitovanjem institucija, završavamo s jednom fazom naše borbe u kojoj smo svojim tijelima štitili Varšavsku i prelazimo u drugu fazu u kojoj ćemo nadgledati i vršiti pritisak na mjerodavne institucije da se slučaj Varšavske raščisti do kraja. Iz Varšavske odlazimo privremeno te ćemo u slučaju početka bilo kakvih radova u ulici pozvati građane na nove blokade.

 • Marš s koferima na Poglavarstvo

  Marš s koferima na Poglavarstvo

  Zelena akcija i pravo na grad pozivaju sve građane i građanke da se priključe Maršu na Poglavarstvo. Okupljanje je danas u 18h dođu u Varšavskoj, nakon toga se kreće prema Državnom odvjetništvu u Gajevoj gdje će se otpjevati pjesma "Zagreb te zove". Pjesmu možete poslušati ovdje. Nakon Odvjetništva povorka kreće prema Gradskom poglavarstvu gdje će se uputiti poziv gradonačelniku Milanu Bandiću da spakira kofere i da ostavku. Podsjetimo, aktivisti/ce već četvrtu noć dežuraju u Varšavskoj.

 • Studentski prosvjed za besplatno obrazovanje

  Studentski prosvjed za besplatno obrazovanje

  Sutrašnjim prosvjedom studenti će još jednom zatražiti uvođenje u potpunosti javno financiranog visokoškolskog obrazovanja. Neposredni povod za prosvjednu akciju "Stop školarine – SVEučilište SVIMA" nedavna je odluka Vlade o besplatnom upisu u prvu godinu studija jer njome nije obuhvaćen najveći broj studenata koji će i dalje plaćati studiranje.

 • Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena

  Ženska mreža Hrvatske prosvjednom šetnjom obilježila Dan žena

  Prosvjednom šetnjom od Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića Ženska mreža Hrvatske obilježila je današnji Međunarodni dan žena želeći time iskazati solidarnost i povezanost s globalnim ženskim pokretom i problemima žena diljem svijeta, a posebice upozoriti na probleme žena u Hrvatskoj.

 • Neostvarena ženska prava - dug države ženama

  Neostvarena ženska prava - dug države ženama

  Republika Hrvatska ženama duguje ravnopravnost na tržištu rada, seksualnu edukaciju u školama, nediskiminativni zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, rodno osvješten tretman nasilja protiv žena, sekularnu državu.

  Pozivamo vas da nam se pridružite u povorci koja se okuplja u ponedjeljak, 8.3.2010. u 11.00 sati ispod Kamenitih vrata, gdje očekujemo predstavnike i predstavnice Sabora i Vlade RH kako bi im uručile naše zahtjeve.

 • Zahtijevamo inspekcijski nadzor!

  Zahtijevamo inspekcijski nadzor!

  Aktivistice i aktivisti udruga Pravo na grad i Zelene akcije okupili su se danas točno u podne na Trgu Francuske republike kako bi nastavili prosvjed protiv devastacije Varšavske ulice.

  Nakon okupljanja aktivisti/ice su krenuli prema Ministarstvu kako bi predali zahtjev Urbanističkoj inspekciji.

 • Podignuto pet prekršajnih prijava

  Podignuto pet prekršajnih prijava

  Na slobodu su pušteni svi aktivisti/ice uhićeni u noćašnjoj akciji policije u Varšavskoj ulici, objavila je policija na izvanrednoj konferenciji za novinare PU zagrebačke. Prekršajne prijave podnesene su protiv pet osoba, protiv jedne zbog vrijeđanja policijskog službenika u službenim prostorijama i četiri osobe zbog ometanja tijeka asistencije te nasilnog ulaženja u prostor omeđen policijskom trakom. Nastavak slijedi...

Stup srama

Iz drugih medija

AEM