Članci s tagom: prisilni-brakovi

 • Zašto sve žene nisu feministkinje?

  Zašto sve žene nisu feministkinje?

  Nekako mi prirodno dolazi da ako si žena, moraš podržavati feministički pokret. Jednostavno je, da nije bilo feminizma, ne bi imala građanska prava, i dalje bi ostala (...)

 • Žene u Indiji: u javnost samo uz pratnju i pokrivene glave

  Žene u Indiji: u javnost samo uz pratnju i pokrivene glave

  Indija ustraje u svojoj težnji za modernizacijom, no bollywoodski glamur i životnost New Delhija imaju i svoje naličje: mnogi dijelovi zemlje, naime, još uvijek su (...)

 • Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prisilni brakovi uništavaju živote djevojčica

  Prošli mjesec svijet je obišla vijest o samoubojstvu 16-godišnje marokanske djevojčice Amine Filali. Utočište je pronašla u smrti, ispijajući otrov za štakore, te na taj način izbjegla daljnje zlostavljanje svojega muža za kojega je bila prisiljena vjenčati se nakon što ju je silovao. Prema članku 475 marokanskoga kaznenog zakona "otmičar" maloljetnice može se vjenčati sa svojom žrtvom te na taj način izbjeći kazneno gonjenje, a zakon se na taj način tumači i u slučaju silovanja.

 • Istina o prisilnim brakovima

  Istina o prisilnim brakovima

  U listopadu prošle godine, britanski premijer David Cameron javno je pozvao na podrobnije razmatranje pitanja prisilnog braka. Je li riječ o kriminalnom djelu, znat ćemo krajem ovog mjeseca kada se očekuje okončanje javne rasprave. Sam premijer usporedio je prisilni brak s ropstvom, te poručio kako nas osjetljivost na kulturalne razlike ne bi smjela sprječavati da ozbiljno pristupimo ovome problemu.

Iz drugih medija

AEM