Članci s tagom: prigovor-savjesti

 • CMS: Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć!

  CMS: Prigovor savjesti na sudjelovanje u vojnoj pričuvi je moguć!

  Centar za mirovne studije i Inicijativa Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje! obavještavaju sve građane koji dobivaju poziv za sudjelovanjem u vojnoj pričuvi da (...)

 • Uložimo prigovor savjesti na vojnu službu!

  Uložimo prigovor savjesti na vojnu službu!

  Ministarstvo obrane Republike Hrvatske jučer je objavilo Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u 2017. godini kojim se pozivaju mlade osobe da im se jave za upis u (...)

 • Neokonzervativni pokret u pohodu na reproduktivna prava žena u Hrvatskoj

  Neokonzervativni pokret u pohodu na reproduktivna prava žena u Hrvatskoj

  Reproduktivna prava žena, osobito pravo na siguran i legalan pobačaj , neizostavan su dio retorike anti-choice pokreta koji, pod krinikom brige za "nerođeni život", (...)

 • Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  "Dobar dan, jesam li dobila CESI?", upitao je pomalo preplašeni ženski glas s druge strane žice. "Da, jest. Izvolite", kazala je aktivistica Centra za (...)

 • Za slobodu izbora

  Za slobodu izbora

  Ovih dana svjedočimo kako je posjet Pape iskorišten da bi se po tko zna koji put poslala poruka o "nepovredivosti ljudskog života od začeća do njegova prirodnog (...)

 • Pravo na prigovor savjesti omogućeno i institucijama?

  Pravo na prigovor savjesti omogućeno i institucijama?

  Početkom listopada  Parlamentarna skupština Vijeća Europe donijela je rezoluciju o dostupnosti legalne medicinske skrbi ženama. Donošenjem ove rezolucije ženama se uvelike otežava pristup legalnoj medicinskoj skrbi. Umjesto da se njome reguliraju prava zdravstvenih djelatnika da odbiju obavljati pojedine medicinske zahvate (tj. njihovo pravo na izražavanje prigovora savjesti), nova rezolucija zapravo otežava ženama ostvarivanje njihovog prava na legalnu medicinsku skrb. Ishod glasovanja o rezoluciji upućuje na jačanje utjecaja koji protivnici pobačaja imaju unutar vlade i državnih službi.

Iz drugih medija

AEM