Članci s tagom: pravo

 • Presuda: teksaški zakon o pobačaju protuustavni je teret na štetu žena

  Presuda: teksaški zakon o pobačaju protuustavni je teret na štetu žena

  Nakon trodnevnog suđenja, teksaški je sudac presudio da je ključni dio kontroverznog zakona koji ograničava pravo na pobačaj protuustavan.

 • Civilne žrtve i dalje bez pravde

  Civilne žrtve i dalje bez pravde

  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju počet će se primjenjivati Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela. No taj zakon nije dobro riješen, smatraju u "Documenti".

 • Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  "Dobar dan, jesam li dobila CESI?", upitao je pomalo preplašeni ženski glas s druge strane žice. "Da, jest. Izvolite", kazala je aktivistica Centra za (...)

 • Pravo na azil i po vjerskoj osnovi

  Pravo na azil i po vjerskoj osnovi

  Ljudi koje u njihovoj domovini proganjaju i ugnjetavaju zbog njihove vjere imaju pravo na azil u Europi - tako je odlučio (...)

 • Netolerancija po Duhu Svetom

  Netolerancija po Duhu Svetom

  Još jedan katolički blagdan, još jedan pokušaj da opravdam svoj krsni list i budem dobra katolkinja. I to ne radi drugih, već prvenstveno radi sebe.

 • Slično i različito

  Slično i različito

  Knjiga Slično i različito: diskriminacija u Europskoj Uniji i Republici Hrvatskoj bavi se problemom višestruke diskriminacije s povijesnog, ekonomskog, političkog i pravnog aspekta. Analizira zakonodavni okvir Europske Unije po pitanju diskriminacije i specifičnosti hrvatskog zakonodavnog okvira. Autorica knjige je Snježana Vasiljević viša asistentica na na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

 • Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  Ništa o ženskim pravima na hrvatskim pravnim fakultetima

  "Kriza političke imaginacije i transformativni potencijal zelene politike" naziv je Zelene Akademije 2020 koja se u organizaciji Heinrich Boll Stiftunga i uz podršku Green European Foundation održala krajem kolovoza na otoku Visu. Prenosimo izvještaj sa panela o rodu na kojem se raspravljalo o transrodnosti, rodnoj politici...

 • Iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

  Često je rad raznih hrvatskih institucija teško dokučiv prosječnoj osobi, a još je teže ponekad vidjeti konkretne rezultate tog rada. Stoga je prilično hvalevrijedna (...)

 • Za dokaz silovanja sudu bit će dovoljno da je žrtva rekla "ne"

  Za dokaz silovanja sudu bit će dovoljno da je žrtva rekla "ne"

  Svakih 17 dana jednu je ženu u Hrvatskoj lani usmrtio obiteljski nasilnik. Od ukupno 21 žrtve, 13 su ubili muževi, tri su ubili očevi, a četiri sinovi. Ubojstvo člana obitelji kažnjavat će se, izvjesno je, teže nego kada se ubije neku drugu osobu. S druge strane, ubojstvo koje je izazvano dugotrajnom patnjom i zlostavljanjem iz kojega žrtva ne vidi drugi izlaz do ubojstva moglo bi se kažnjavati blaže.

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM