Članci s tagom: potpomognuta-oplodnja

 • Zakon je diskriminatoran!

  Zakon je diskriminatoran!

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je mišljenje na Nacrt Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji predlagatelju, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Mišljenje Pravobraniteljice prenosimo u cijelosti.

 • Vlada će odobriti umjetnu oplodnju za nevjenčane parove

  Vlada će odobriti umjetnu oplodnju za nevjenčane parove

  Neki ustavni stručnjaci su Vladine dužnosnike upozorili da je za ustavni sud izvanbračna zajednica u kontekstu zaštite obitelji prema članku Ustava 41. jednakovrijedna ustavna kategorija kao i bračna. Za takvo rješenje posebno su se zalagale obje potpredsjednice Vlade - HDZ-ova Jadranka Kosor i HSLS-ova Đurđa Adlešič.

 • Milinović: Imali smo hrabrosti predložiti ovakav zakon

  Milinović: Imali smo hrabrosti predložiti ovakav zakon

  Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je kako je protiv velikih izmjena zakonskoga prijedloga o medicinski potpomognutoj oplodnji te da se ne slaže s oporbom u ocjeni da je taj zakonski prijedlog diskriminirajući jer zabranjuje zamrzavanje zametaka i dopušta liječenje neplodnosti samo osobama koje su u braku.

 • "Da Milinoviću punktiraju samo jednu jajnu stanicu, dopustio bi zamrzavanje embrija"

  "Da Milinoviću punktiraju samo jednu jajnu stanicu, dopustio bi zamrzavanje embrija"

  Nakon silnih negodovanja u najširoj javnosti zbog restrikcija koje u područje medicinski potpomognute oplodnje uvodi novi zakon, upućen u Sabor u hitnu proceduru donošenja, Vlada je spremna amandmanom izgladiti samo jednu od spornih odredbi. Izvjesno je da će se u pravu na postupke MPO ipak izjednačiti bračne sa izvanbračnim zajednicama.

 • Pobuna liječnika zbog nazadnog zakona

  Pobuna liječnika zbog nazadnog zakona

  Prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji nanijet će veliku štetu Hrvatskoj, cijeloj njezinoj populaciji, struci te posebice parovima kojima medicina treba pomoći kako bi ostvarili želju da imaju dijete - jedinstven je stav hrvatskih stručnjaka.

 • Sukob Milinovića i Adlešič

  Sukob Milinovića i Adlešič

  Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić rekla je komentirajući jučerašnje napuštanje sjednice vlade prilikom rasprave o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji da njezin odlazak nije bio ni nagao ni dramatičan jer ga je najavila u vladinu užem kabinetu. 

 • Na umjetnu oplodnju moći će i partneri koji nisu u braku?

  Na umjetnu oplodnju moći će i partneri koji nisu u braku?

  Postupku umjetne oplodnje moći će se podvrgnuti i izvanbračni partneri koji su u vezi duže od tri godine. Vlada će, kako neslužbeno doznajemo, tijekom saborske rasprave o nacrtu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji intervenirati amandmanom te će proširiti sadašnju odredbu prema kojoj je medicinski pomognuta oplodnja dozvoljena samo bračnim partnerima.

 • Peticijom protiv Zakona

  Peticijom protiv Zakona

  Udruge Roda i Beta prikupljale su u središtu Zagreba tijekom vikenda potpise na peticiju kojom od Ministarstva zdravstva i Vlade traže hitno povlačenje iz procedure Zakona o medicinskih potpomognutoj oplodnji jer smatraju da je zbog svoje konzervativnosti, neprihvatljivih rješenja i neshvaćanja problema neprimjeren osobama s problemima neplodnosti kojima je namijenjen.

 • Još protiv prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Još protiv prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

  Udruga RODA organizira potpisivanje peticije protiv novog prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a Ženska mreža Hrvatske te Pravni tim Iskoraka i Kontre su izrazili zabrinutost novim prijedlogom zakona koji sadržava diskriminacijske odredbe jer bi ta oplodnja bila dostupna samo ženama u braku.

 • Rode protiv zakona o umjetnoj oplodnji

  Rode protiv zakona o umjetnoj oplodnji

  "Prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na medicinski potpomognutu oplodnju, jer to pravo više ne bi imali izvanbračni parovi, te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje, jer ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka", navode Rode u svom priopćenju.

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Iz drugih medija

AEM