Članci s tagom: potpomognuta-oplodnja

 • Promjene bez promjena

  Promjene bez promjena

  Izmjene Zakona pojednostavnjuju proceduru za izvanbračne zajednice, koje će svoju vezu moći dokazati potpisom kod javnog bilježnika. Uz to, dijete će s 18 godina imati pravo doznati tko mu je biološki roditelj, ali uz prethodnu suglasnost donatora. Izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nije poduprla potpredsjednica Vlade iz HSLS-a Đurđa Adlešič.

 • 'Možemo povećati broj djece rođene uz pomoć IVF'

  'Možemo povećati broj djece rođene uz pomoć IVF'

  U Hrvatskoj se postupkom medicinski potpomognute oplodnje godišnje rodi dva posto djece, no boljom tehnološkom opremljenošću i edukacijom stručnjaka moguće je postići da se rodi četiri posto djece, kao primjerice u Danskoj koja je po broju stanovnika slična Hrvatskoj, ističe predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić.

 • U Srbiji i žene bez partnera mogu na umjetnu oplodnju

  U Srbiji i žene bez partnera mogu na umjetnu oplodnju

  Dok se u Hrvatskoj već mjesecima lome koplja oko spornog ultra-restriktivnog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prema pisanju srbijanskih medija parlament te zemlje danas je odlučio da će se u našem susjedstvu ubuduće čak i žene koje žive same moći podvrgnuti tom postupku

 • "Neću mijenjati zakon, osim ako odlučim drugačije"

  "Neću mijenjati zakon, osim ako odlučim drugačije"

  Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović održao je konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo da se radi na izmjenama Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Podsjetimo, te je izmjene u ponedjeljak najavila premijerka Jadranka Kosor. Milinović je kazao kako se prati provedba Zakona te da će izmjena biti jedino ako se pojave velike poteškoće u primjeni.

 • Gle tko to govori?!

  Gle tko to govori?!

  'Gle, tko mi to govori", rekla je Jadranka Kosor upitana što misli o stavu te stranke kako je "pala na ispitu", jer je čitavu svoju karijeru zasnivala na borbi za veći broj djece u Hrvatskoj. Napomenula je kako joj je katkad na tu temu smiješno slušati kritike iz SDP-a, jer je ta stranka, kad je bila na vlasti, smanjila sve što se dalo smanjit što se tiče rodilja i djece.

 • "Ministar je očito u pripremi zakona konzultirao samog sebe"

  "Ministar je očito u pripremi zakona konzultirao samog sebe"

  Srednjovjekovni, rigidni zakon kakav smo dobili stupanjem na snagu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji donesen je u Saboru na temelju obilja laži ministra Milinovića, a rezultat je taj da je Hrvatska jedina država u Europi koja ne provodi postupke biomedicinski potpomognute oplodnje, optužili su na današnjoj konferenciji za novinare esdepeovci Milanka Opačić i Igor Dragovan.

 • "Lud sam i naivan"

  "Lud sam i naivan"

  - U uvjetima kad se oplodi jajna stanica i stvori se zametak, a ženi se zbog zdravstvenih razloga, poput krvarenja, ne može vratiti u maternicu, on se smije smrznuti dok žena ne bude u zdravstveno optimalnom stanju. To ćemo regulirati pravilnikom - kaže Milinović. Parovi koji već imaju zamrznute zametke, dodaje, mogu ih slobodno koristiti jer se novi zakon na njih ne odnosi.

 • Država nas tjera da po bebu idemo u Maribor

  Država nas tjera da po bebu idemo u Maribor

  Martina, 34-godišnja stilistica, i njezin tri godine stariji suprug Ivan, po zanimanju informatičar, već se šestu godinu bore s neplodnošću. Pred novim su postupkom medicinski pomognute oplodnje. Martina prima injekcije koje joj stimuliraju rad jajnika i u srijedu se trebala javiti liječniku. Međutim, dva dana prije počela je osjećati bolove te se liječniku hitno uputila već u utorak.

 • Ocjene ustavnosti zakona najranije za 6 mjeseci

  Ocjene ustavnosti zakona najranije za 6 mjeseci

  Ocjene ustavnosti Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i Zakona o kriznom porezu bit će gotove najranije za šest mjeseci, kazala je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na današnjoj konferenciji za novinare. Ustavni sud, naime, i dalje tek prima zahtjeve za ocjenu ustavnosti ta dva zakona te se očekuje da sama procedura ocjene ustavnosti neće početi prije polovice rujna.

 • Klinike: Zaustavit ćemo medicinsku oplodnju jer bi nas kazne uništile

  Klinike: Zaustavit ćemo medicinsku oplodnju jer bi nas kazne uništile

  Uvaži li Ustavni sud primjedbe koje je predsjednik Stjepan Mesić naveo u svojem zahtjevu za ocjenu suglasnosti Zakona o medicinskoj oplodnji i " sruši" sporni Zakon, to se može očekivati najranije u travnju sljedeće godine! Drugim riječima, stručnjaci bi još najmanje osam mjeseci morali raditi po, kako kažu, skandaloznom zakonu, po kojem će im, prema nekim informacijama, uspješnost pasti i za 50 posto!

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM