Članci s tagom: pjesnikinje

 • Akcijom 'Često odu u baštu i nikad se ne vrate' upozereno da pravo na pobačaj mora biti dostupno svim ženama

  Akcijom 'Često odu u baštu i nikad se ne vrate' upozereno da pravo na pobačaj mora biti dostupno svim ženama

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana za legalan i siguran pobačaj, Platforma za reproduktivna prava organizirala je akciju naziva "Često odu u baštu i (...)

 • 'Istina u književnosti nalik je pamćenju koje povijest ignorira'

  'Istina u književnosti nalik je pamćenju koje povijest ignorira'

  Samira Negrouche je alžirska pjesnikinja koja piše na francuskom i književna prevoditeljica. Iako je završila medicinu, Negrouche se odlučila za književni rad i (...)

 • Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso i dug povratak doma

  Jehan Bseiso palestinska je pjesnikinja (također i istraživačica i aktivistkinja) koja je odrasla u Jordanu, u koji je njena obitelj izbjegla prije nekoliko (...)

 • Ženski glasovi bivše Jugoslavije

  Ženski glasovi bivše Jugoslavije

  U izdanju talijanske biblioteke Akkuaria objavljena je zbirka poezije suvremenih hrvatskih i srpskih pjesnikinja Voci di donne della ex Jugoslavia. U zbirku su uvrštene pjesme Dorte Jagić, Ane Brnardić, Antonije Novaković, Marije Andrijašević, Darije Žilić, Radmile Lazić i Dubravke Đurić. Pjesme je na talijanski prevela Bojana Bratić koja potpisuje i predgovor zbirci. Poezija pjesnikinja s prostora bivše Jugoslavije uvrštenih u zbirku najvećim je dijelom nastala u razdoblju od 1990. do 2009. Njihovu poeziju odlikuje lirizam unutar okrutne stvarnosti u kojoj pjesnikinje žive.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM