Članci s tagom: odbor-za-ravnopravnost-spolova

 • Femicid i Istanbulska konvencija: Ratifikacija, implementacija, edukacija

  Femicid i Istanbulska konvencija: Ratifikacija, implementacija, edukacija

  Dok traje borba za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je ujedno borba za povećanje, ali i očuvanje stečenih prava žena (kao što znamo na udaru su reproduktivna (...)

 • O prijedlogu zakona: Partnersko nasilje se ne događa samo u obitelji

  O prijedlogu zakona: Partnersko nasilje se ne događa samo u obitelji

  Jučer je Hrvatski sabor u prvom čitanju raspravljao o Prijedlogu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji . Među osnovnim pitanjima koja se trebaju urediti (...)

 • Tijesna većina za prava žena u Europskom parlamentu

  Tijesna većina za prava žena u Europskom parlamentu

  U Odboru za ravnopravnost spolova i ženska prava u Europskom parlamentu danas je izglasano Izvješće o pravima žena i muškaraca za 2013. godinu.

 • Abortus mora biti dostupan!

  Abortus mora biti dostupan!

  Danas je u Hrvatskom saboru održana sjednica Odbora za ravnopravnost spolova , a u suradnji s CESI - Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na temu (...)

 • Postizanje rodne ravnopravnosti: Izgradnja savezništva u politici i civilnom društvu

  Postizanje rodne ravnopravnosti: Izgradnja savezništva u politici i civilnom društvu

  U Hrvatskom saboru, 28. veljače održana je konferencija na temu Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu .

 • U politici treba biti više osobne odgovornosti

  U politici treba biti više osobne odgovornosti

  Nansi Tireli , postala je nakon zadnjih parlamentarnih izbora saborska zastupnica Hrvatskih laburista. Ova 47-godišnja istarska ekonomistica i poduzetnica pri kraju (...)

 • O ekonomskom nasilju nad ženama premalo se govori

  O ekonomskom nasilju nad ženama premalo se govori

  Istraživanje o ekonomskim aspektima nasilja nad ženama i njihovom djecom, koje je provela Darija Maslić Seršić u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Autonomnom ženskom kućom, pokazalo je kako ekonomsko nasilje ima za cilj slabljenje mogućnosti žena da se uspješno suprotstave nasilju.

 • Hitno urediti financiranje autonomnih skloništa

  Hitno urediti financiranje autonomnih skloništa

  Ukoliko vladajući ne usvoje posebni zakon koji bi regulirao financiranje autonomnih ženskih kuća, sedam takvih skloništa koja postoje u Hrvatskoj morat će zatvoriti svoja vrata. Kako vladajući nisu iznijeli prijedlog takvog zakona, svoja rješenja ponudilo je sedam autonomnih ženskih kuća te ih predstavilo na posebnoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

 • U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  Od ukupno 5277 javnih prometnih površina u Zagrebu tek 59, što je 1,1 posto, nosi ime po ženi. Brojka je još manja ako se od tih 59 oduzme imena svetica, te imaginarnih likova. Naime, samo 37 javnih prometnih površina, što je 0,7 posto, nosi ime po stvarnoj ženskoj osobi. Još jedna ulica nosi ime po jednom bračnom paru te se može reći da 37,5 ulica u Zagrebu je ime dobilo po stvarnoj ženi.

 • Saborski Odbor za ravnopravnost spolova preporuča

  Saborski Odbor za ravnopravnost spolova preporuča

  Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora je slijedom rasprave i zaključaka sa tematske sjednice Odbora održane dana 21. rujna 2010., na kojoj su sudjelovali brojni predstavnici/e nadležnih institucija kao i nevladinih organizacija i koja je bila posvećena pitanju  prevencije nasilja u obitelji i učinkovitosti sustava psiho-socijalnog tretmana nasilnika, uputio je Vladi RH, te nadležnim ministarstvima i ostalim državnim tijelima preporuke kako bi se povećala učinkovitost sustava prevencije i općenito suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji. Ujedno je izražena nada da će se navedeni set preporuka uvažiti i uključiti u rad svih nadležnih tijela.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM