Članci s tagom: obrazovanje

 • Spolne predrasude otkrivene kod studenta/ica pri ocjenjivanju profesora/ica prirodnih znanosti

  Spolne predrasude otkrivene kod studenta/ica pri ocjenjivanju profesora/ica prirodnih znanosti

  Istraživanje provedeno na 18 tisuća studenata/ica biologije, kemije i fizike otkrilo je primjetnu spolnu predrasudu studenata pri ocjenjivanju profesora koji predaju prirodne znanosti. Istraživači na sveučilištima Clemson, Virginia i Harvard uvidjeli su da, u prosjeku, profesorice dobivaju niže ocjene od svojih muških kolega iako su jednako učinkovite u pripremi studenata za fakultet.

 • Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

  Žene bez obzira na obrazovanje u Hrvatskoj potplaćene i nezaposlenije

   Iako su prosječno obrazovanije od svojih muških vršnjaka, žene i dalje prednjače među nezaposlenim i neaktivnim stanovništvom, objavio je Državni zavod za statistiku u publikaciji "Žene i muškarci u Hrvatskoj". Naime, 2007. godine među diplomiranima na visokim učilištima u Hrvatskoj bilo je 58,1 posto žena, među magistrima znanosti bilo ih je 51,7 posto, a među doktorima znanosti 52,1 posto.

 • Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

  Pravilna upotreba kondoma i homoseksualizam sastavni su dio nastavnog programa prosječnih četrnaestogodišnjaka u Švedskoj. No, upravo je to trn u oku pripadnika zajednice muslimanskih imigranata, a mogao bi postati još veća smetnja ako se sadašnji zakon, koji dozvoljava roditeljima da ne dopuste djeci slušanje spornog predmeta, promijeni, kao što je vlada predložila.

 • Ljudska prava u osnovnim školama

  Ljudska prava u osnovnim školama

  Detaljna analiza govori da su udžbenici u osnovnim školama u skladu s vrijednostima ljudskih prava. Najveći dio udžbenika ne promiče društvene stereotipe i predrasude, no slabo su zastupljene društveno osjetljive teme. Manjine i marginalizirane skupine nisu uključene u sadržaj udžbenika te se malo spominju različite rase i etničke skupine.

 • U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  U Hrvatskoj ni ženski, a kamoli LGBT studiji

  I dok se na Harvardu pokreće stalni studij za proučavanje tema seksualnih manjina, u koje pripadaju i homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGTB), u Hrvatskoj još ni "ženski studiji" nisu institucionalizirani, iako kao različiti sveučilišni modeli postoje u mnogim europskim državama već više od tri desetljeća.

 • Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke u afganistanskoj provinciji Kunduz zatvoreno je nakon što su škole primile prijetnje o napadima plinom i kiselinom. Tako je jedan od najznačajnijih projekata u obnovi Afganistana nakon vlasti talibana doživio propast.

 • Prazne učionice diljem Hrvatske

  Prazne učionice diljem Hrvatske

  JUTROS u osam sati u osnovnim i srednjim školama kao i na fakultetima počeo je štrajk! Prema posljednjim podacima u štrajku je 88,1 posto zaposlenika u prosvjeti. No, tu brojku opovrgavaju iz Vlade. Ministarstvo Dragana Primorca je pak objavilo oko 14 sati kako je samo četvrtina škola u štrajku.

 • Zovi 060 (3,66 + PDV) za besplatno obrazovanje

  Zovi 060 (3,66 + PDV) za besplatno obrazovanje

  Studentski val prosvjeda zahvatio je i naš fax. Od četvrtka službeno je i Fakultet političkih znanosti u blokadi! Naši ciljevi isti su kao i ciljevi naših (...)

 • Podrška studenticama i studentima

  Centar za ženske studije podržao je studente i studentice u traženju besplatnog obrazovanja. Blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu nastavlja se i danas, a traje već 5 dana. Pismo podrške prenosimo u cijelosti.

 • Prošle godine gotovo 500 novih doktora znanosti, polovica su žene

  Prošle godine gotovo 500 novih doktora znanosti, polovica su žene

  Prošle godine na hrvatskim sveučilištima akademski stupanj doktora znanosti stekla su 494 kandidata, a polovica njih su žene, podatci su to Državnoga zavoda za statistiku Republike Hrvatske. Prosječna starost doktora znanosti jest 40 godina, a modalna grupa (ona s najvećom frekvencijom) je od 30 do 34 godine. U prosjeku žene su nešto mlađe od muškaraca, odnosno njihova prosječna dob je 39 godina, dok je kod muškaraca prosječna dob 41 godina.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM