Članci s tagom: obrazovanje

 • Talibani eksplozivom sravnili žensku školu u Pakistanu

  Talibani eksplozivom sravnili žensku školu u Pakistanu

  Talibanski militanti eksplozivom su potpuno porušili još jednu žensku školu u pokrajini Mohmand na sjeverozapadu Pakistana u još jednoj od serije sličnih napada na ženske obrazovne objekte u toj zemlji. Kako prenose lokalni mediji, talibani su brojni na sjeverozapadu Pakistana, a zbog svojeg vjerskog fanatizma i tradicionalnog, ortodoksnog tumačenja islama ženama ne dozvoljavaju obrazovanje, zbog čega su napadi na ženske škole u tom dijelu zemlje vrlo česti. Do sada je samo u pokrajini Mohmand u identičnim napadima uništeno ili teško oštećeno čak 48 ženskih škola.

 • Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Povodom obilježavanja  Međunarodnog dana žena, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH preveo je i tiskao Preporuku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe državama članicama o rodno osviještenoj politici u obrazovanju. Preporuka služi kao sveobuhvatan instrument za uvođenje rodno osviještene politike na sve razine odgojno obrazovnog sustava.

 • Segregacija romske djece je protuzakonita

  Segregacija romske djece je protuzakonita

  Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava jučer je u slučaju Oršuš i ostali protiv Hrvatske donijelo presudu kojom se segregacija romske djece u posebnim razredima ocjenjuje kao diskriminacija i povreda Europske konvencije o ljudskim pravima. Slučaj Oršuš obuhvaća četrnaestoro djece, polaznika redovitih osnovnih škola u tri hrvatska sela, koja su svrstana u romska razredna odjeljenja zbog navodnih jezičnih poteškoća.

 • Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Afrika - Jaka na političkom osnaživanju, slaba u obrazovanju

  Prevela Matija Matea Stojić "Jasno je da postoje velike razlike unutar Sub-Saharske Afrike, ali sve u svemu regija napreduje izrazito dobro (...)

 • Nenasilno i mirno u borbi za svoja prava

  Nenasilno i mirno u borbi za svoja prava

  Regionalna adresa za nenasilno djelovanje, Centar za mirovne studije te Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka izrazili su svoju podršku nenasilnom prosvjedu Nezavisne studentske inicijative ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Kako navode u svom priopćenju "nenasilje prepoznajemo u ponašanju prosvjednika koji u svojoj borbi napadaju problem, a ne vrijeđaju osobe."

 • Studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

  Studentica izbačena sa fakulteta zato što nije željela skinuti burku

  SHAWANAI BILQUES nije dozvoljeno da studira na sveučilištu Burnley zato što je odbila skinuti svoju burku koja joj pokriva cijelo tijelo, a vidljive su samo oči. Sveučilište ju je odbilo upisati u prvi semestar zato što njezina burka predstavlja smetnju za "sigurnost i komunikaciju". Sveučilište je u svojem objašnjenju dodalo kako je i nesmetani kontakt studenta i profesora vrlo bitan.

 • Pametno je investirati u djevojke

  Pametno je investirati u djevojke

  Više djevojaka u školama moglo bi pomoći siromašnim zemljama da se izvuku iz naglo padajuće ekonomije, navodi u novom izvješću nevladina organizacija Plan (...)

 • I homofobi su ljudi....

  I homofobi su ljudi....

  Vjeroučiteljica zagrebačke osnovne škole Bartola Kašića Jelena Čorić - Mudrovčić na satu vjeronauka učenike osmog razreda podučavala je da je homoseksualnost bolest - izvijestili su zgroženi roditelji koji, kako kaže jedna od majki, nije mogla vjerovati da se tako nešto može čuti u školama u 21. stoljeću. Sve tvrdnje na račun vjeroučiteljice odbacuje ravnatelj škole Mile Mudrovčić, inače, njen muž.

 • Nagrade za studentski rad

  Nagrade za studentski rad

  Danas je Centar za ženske studije u nekadašnjem stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu po prvi put dodjelio nagrade za studentske radove na teme žena odnosno rodne problematike. Nagradu su dobile studentice/studenti Maša Budimir, Jelena Host, Sara Librenjak, Milan Puh i Ivana Vidaković sa Zagrebačkog sveučilišta.

 • Put do ravnopravnosti popločen je znanjem

  Put do ravnopravnosti popločen je znanjem

  Na otvaranju Vancouverskog mirovnog samita, Dalai Lama proglasio se feministom te rekao "Ako ženski Dalai Lama može biti efikasniji - zašto ne? Doći će, nema problema." Iako je glavna tema samita trebala biti izgradnja mira, uskoro se jedna poanta proširila kroz sve govore: žene ne mogu promijeniti svijet kada rijetko zauzimaju odlučujuće pozicije za stolovima gdje se odluke donose.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM