Članci s tagom: obrazovanje

 • Ako postoji, diskriminacija je dobro zapakirana

  Ako postoji, diskriminacija je dobro zapakirana

  Nakon razočaravajućeg prvog semestra i nešto "svjetlijeg" drugog, odlučila sam provjeriti kakvo je stanje po pitanju studentskih prava na Fakultetu političkih (...)

 • Zašto žene napuštaju akademske krugove?

  Zašto žene napuštaju akademske krugove?

  Nedavni izvještaj otkriva da samo 12% studentica 3. godine doktorskog studija želi akademsku karijeru. Curt Rice analizira zašto je tomu tako i upozorava da je (...)

 • Kamo vode dokumenti? U propast ili bolje sutra?

  Kamo vode dokumenti? U propast ili bolje sutra?

  Kaže se da svi putovi vode u Rim , a odgovor na pitanje kamo vode dokumenti o obrazovanju pokušali su ponuditi panelisti/ce jučerašnje tribine "Kamo vode (...)

 • 26% srednjoškolaca/ki vršilo je verbalno nasilje nad LGBT osobama

  26% srednjoškolaca/ki vršilo je verbalno nasilje nad LGBT osobama

  Rezultati istraživanja o mišljenjima i percepciji homoseksualnosti među hrvatskim tinejdžerima, koje je u devet zagrebačkih srednjih škola na 322 učenika/ca i 117 (...)

 • 'Seksualni odgoj bit će dio zdravstvenog odgoja u školama!'

  'Seksualni odgoj bit će dio zdravstvenog odgoja u školama!'

  Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović , u subotu je na tribini riječkog SDP-a najavio uvođenje zdravstvenog odgoja u škole po hitnom (...)

 • Zašto su žene manjina u znanosti?

  Zašto su žene manjina u znanosti?

  Muškarci još uvijek prednjače u tzv. STEM polju rada (science, technology, engineering, mathematics, tj. znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

 • Ministrov rasistički ispad

  Ministrov rasistički ispad

  Osmoga dana travnja se od 1990. godine diljem Europe obilježava Međunarodni dan Roma, etničke skupine koja broji oko 12 milijuna ljudi i najbrojnija je (...)

 • Iako na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, na ICT studijima ih ima tek 16%

  Iako na svim hrvatskim sveučilištima studentice čine većinu diplomiranih, na ICT studijima ih ima tek 16%

  Udruga CESI i zajednica Girl Geek Dinners Hrvatska u okviru "Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija", koji se ovaj tjedan obilježava u čak 35 zemalja u Europi, održale su jučer radionicu pod nazivom "Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?". Svrha radionice bila je razbiti društvene stereotipe o IT zaposlenjima kao tradicionalno muškim zanimanjima te donijeti preporuke za djelovanje kako bi se povećao broj djevojaka i žena koje se odlučuju za karijeru u IT-u.

 • Mit o "ženskom mozgu"

  Mit o "ženskom mozgu"

  Ideja da su mozgovi djevojčica i dječaka toliko različiti da bi trebali biti odgajani i obrazovani na različite načine i usmjeravani k različitim karijerama predstavlja jednu od najuspješnijih medijskih priča desetljeća. Mala skupina zagovornika promovirala je ovo gledište s takvim intenzitetom da je postalo uobičajenom mudrošću. Pišu najprodavanije knjige, drže govore pred velikim skupinama učitelja, roditelja i školskih administratora, i citirani su—beskonačno i uglavnom nekritički— od novinskih medija. Oni tvrde da će zbog velike razlike između dječaka i djevojčica jednospolni razred poboljšati školski uspjeh djece

 • Ministar Riječanin na Trsatu

  Ministar Riječanin na Trsatu

  U subotu 09. 03. na tribini koju je na Riječkome kampusu organizirala udruga Universitas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, iznio je probleme koji, smatram, već desetljećima guše razvoj znanosti u Hrvatskoj. Na tribini su govorili i prof. dr. Saša Zelenika te prof. dr. Ružica Beljo Lučić, oboje pomoćnici ministra Jovanovića koji je, kako navodi, uvjetovao zauzimanje ministarske fotelje upravo slobodnim izborom suradnika.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM