Članci s tagom: nezaposlenost

 • 319.845

  319.845

  Od ukupnoga broja nezaposlenih u prosincu 2010. bilo je 172.940 žena (s udjelom od 54,1 %) te 146.905 (45,9 %) muškaraca. Broj nezaposlenih žena povećao se 1,3 % u usporedbi s prethodnim mjesecom, a 4,7 % uspoređujući s istim mjesecom 2009. godine. Istodobno, broj nezaposlenih muškaraca povećao se 3,7 % u odnosu na prethodni mjesec, a 16,3 % u odnosu na prosinac 2009. godine.

 • 170.683 žene na burzi

  170.683 žene na burzi

  Promatra li se spolna, dobna i obrazovna struktura nezaposlenih, kažu podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, žena je u studenom na burzi rada bilo čak 170.683, što je gotovo pet posto više u odnosu na isti mjesec lani. Muškaraca na HZZ-u prijavljeno ima 141.667 (45,4 posto), no zato se njihov broj u odnosu na studeni 2009. godine povećao za 3,5 puta više negoli broj žena koje su ostale bez posla.

 • Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Zacijelo i to što je u nizu hrvatskih županija tako malo vrtića ima veze i s – udjelom žena u lokalnim vlastima. Naime, dok u vrhu hrvatske politike još i ima žena, čine oko 25 posto, što je na razini europskog prosjeka, u lokalnim vlastima svedene su na rijetke primjerke od oko 5 posto. Čini se da muškarci koji čine veliku većinu lokalnih vlasti zaboravljaju da i oni imaju djecu kad se odlučuje hoće li se graditi tribine za nogometno igralište ili dječji vrtić

 • Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Ženu se gura u kuću, a sve je manje na cijeni njezin napredak na poslu

  Uspješna poslovna žena koja gradi karijeru, a o obitelji i djeci - ako ih uopće ima - brine uz pomoć supruga ili neke druge osobe bila je idealna žena za većinu Hrvatica i Hrvata 2007. godine. Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila. Jaka i samostalna žena koja očekuje karijeru, dobar posao i ravnopravnost s partnerom u obiteljskom i domaćinskom životu pala je na drugo mjesto. Danas je najpoželjnija ona žena koja zarađuje, ali na nekom manje zahtjevnom radnom mjestu.

 • Osoba koju je nemoguće zaposliti

  Osoba koju je nemoguće zaposliti

  Prije dvije godine prva generacija prvostupnika završila je svoje eksperimentalno školovanje. Do danas malo se toga promijenilo što se tiče njihovog pozicioniranja na tržištu rada, osmišljavanja trogodišnjih programa i raščiščavanja zbrke nastale zbog bezglavog uvođenja bolonjske reforme. Na primjeru prvostupnice Pomorskog prometa studija pomorske tehnologije jahta i marina može se zaključiti da osim glavobolje i nesanice zbog birokratskih zavrzlama i neispunjenih obećanja matičnog fakulteta ništa od onog navodno zagarantiranog trogodišnji diplomanti ne dobivaju.

 • Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  U Hrvatskoj je 2678 nezaposlenih žena s invaliditetom, a nemogućnost zapošljavanja čini ih dodatno ranjivom skupinom jer žive ispod razine ostalih u društvu pa su podložnije razvoju psihofizičkih simptoma koji ugrožavaju njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanju je trajalo godinu dana i u njemu je sudjelovalo 296 žena s invaliditetom u dobi od 19 do 65 godina, od kojih je 137 bilo zaposleno i 159 nezaposleno.

 • Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Dress for Success-odjeća za samopouzdanje

  Kada su sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene nahrupile na tržište rada i zauzele pozicije u različitim zanimanjima, svi su bili iznenađeni.

 • Ženska kuna vrijedi 80 lipa!

  Ženska kuna vrijedi 80 lipa!

  Sloganom "Ženska kuna vrijedi 80 lipa" sindikalistice žele upozoriti na činjenicu da žene u Hrvatskoj zarađuju 20 posto manje od muškaraca, te predlažu da u skladu s time robe i usluge plaćaju 20 posto manje. Potporu akciji Ženske sekcije SSSH, dale su i predsjednice ženskih grupa NHS-a i HUS-a.

 • KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  KRIZA IPAK NE POGAĐA SAMO MUŠKARCE?

  Prevela Josipa Majić Zašto žalimo muškarce, kad nas kriza sve jednako pogađa. Jedini tehnika za opstanak je-ujedinjenje snaga.

 • Predstavljen Nacionalni plan zapošljavanja za 2009. i 2010.

  Predstavljen Nacionalni plan zapošljavanja za 2009. i 2010.

  Od ove godine udruge mogu sudjelovati sa svojim projektima u kreiranju i izvođenju programa javnih radova za nezaposlene osobe.

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Iz drugih medija

AEM