Članci s tagom: nasilje-protiv-zena

 • Rusija dekriminalizirala obiteljsko nasilje

  Rusija dekriminalizirala obiteljsko nasilje

  Ruski parlament je u petak, 27. siječnja, glasao 380:3 za dekriminalizaciju obiteljskog nasilja u slučajevima kada ono ne uzrokuje "ozbiljne tjelesne ozljede" i kada (...)

 • Otvoreno pismo: 'On je jako ljubomoran na vas, bolje da odete, nego da vas ubije'

  Otvoreno pismo: 'On je jako ljubomoran na vas, bolje da odete, nego da vas ubije'

  "Državno odvjetištvo u Zlataru podiglo je optužnicu potiv žrtve nasilje zato što je prijavila nasilje. Ja sam majka žrtve i želim kazati javnosti što se dogodilo (...)

 • Bolja zaštita žrtava nasilja u EU-u

  Bolja zaštita žrtava nasilja u EU-u

  Od ovog siječnja žrtvama nasilja, pogotovo onima koje su pretrpjele obiteljsko nasilje ili uhođenja, jamčit će se bolja zaštita u svim državama članicama EU-a.

 • Kampanja 16 dana aktivizma trebala bi trajati cijele godine!

  Kampanja 16 dana aktivizma trebala bi trajati cijele godine!

  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama svake se godine održava 25. studenog. No, taj datum obilježava i početak velike globalne kampanje 16 dana aktivizma (...)

 • Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  Ka pravednijem kaznenopravnom sustavu

  "Seksualno nasilje jedan je od najtežih oblika diskriminacije žena i kršenja njihovih ljudskih prava. Ono je jedan od oblika rodno uvjetovanog nasilja, definiranog kao (...)

 • Time to Act: Sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima

  Time to Act: Sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima

  U kinu Europa otvorena je izložba fotografija ' Time to Act' renomiranih fotografkinja Nine Berman , Kate Holt , i fotografa Ziyaha Gafića , koji su se (...)

 • 1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  Prijetnja zatvaranjem najvećeg zagrebačkog skloništa za zlostavljane žene potaknula je neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene da svoj talent usmjere na prikupljanje financijskih sredstava za Autonomnu žensku kuću Zagreb. Njihovoj akciji pridružio se i tportal.

 • U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  Obiteljski nasilnici nemaju sankcija zbog zlostavljanja i tako dobivaju poruku da to dalje mogu činiti. Tako na koncu ženu i ubiju, objašnjava Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće. Karike sustava, koje bi trebale prevenirati ovakve tragične ishode, ignoriraju odredbe zakonodavca da u svim slučajevima obiteljskog nasilja moraju žurno postupati. Stoga, primjerice, žene koje prijave nasilje i traže primjenu mjere odstranjivanja nasilnika iz obitelji ili zabrane pristupa, čekaju tri do šest mjeseci provedbu te mjere.

 • Ženske udruge traže dekriminalizaciju prostitutki

  Ženske udruge traže dekriminalizaciju prostitutki

  Nevladine udruge za zaštitu prava žena zauzimaju se za to da se u novome kaznenom i prekršajnom zakonu počnu kažnjavati osobe koje plaćaju seksualne usluge i da se dekriminaliziraju prostitutke, za koje tvrde da su isključivo žrtve nasilja.

 • "Oko za oko" na pakistanski način

  "Oko za oko" na pakistanski način

  Presuda suda u Pakistanu zasnovana na "Oko za oko" principu, izazvala je snažne rasprave u zainteresiranim sektorima, uključujući i borce za ljudska prava. Dok se svi slažu da je zlostavljanje žena u Pakistanu gorući problem, postoje razlike u razmišljanjima kako kažnjavati počinitelje.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM