Članci s tagom: nasilje-nad-zenama

 • Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) počela je dvodnevna  konferencija pod nazivom "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja". "U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije", istaknula je Neva Toelle.

 • Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Ništa od europske Strategije za borbu protiv nasilja nad ženama?

  Prvotno razočarenje zagovornica/ka ženskih prava nedostatkom konkretnog ishoda Europske konferencije visoke razine koja se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održala u Bruxellesu, dovelo je i do opravdane sumnje u spremnost Europske komisije da izvrši svoju obvezu izrade jasne Strategije za rješavanje široko raširenog, rodno utemeljenog nasilja.

 • Potpisan Sporazum o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

  Potpisan Sporazum o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

  - Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između nadležnih državnih tijela i dosljednom njegovom provedbom doprinijet će se pravovremenom i učinkovitom rješavanju konkretnih slučajeva nasilja u obitelji kroz sustav timskog djelovanja, a što će zasigurno rezultirati unaprjeđenjem sustava rada svih državnih tijela kao i osnaživanjem suradnje s organizacijama civilnoga društva, izjavio je ministar Tomislav Karamarko.

 • "EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena"

  "EU ima regulirano pitanje veličine rajčica ali ne i problem kao što je nasilje protiv žena"

  Europska komisija organizirala je konferenciju o nasilju protiv žena u Bruxellesu, 25. i 26. studenog 2010. u suradnji sa belgijskim predsjedništvom Vijeća Europe. Na konferenciji su iz Hrvatske sudjelovale Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova, Željka Ivandić Blažina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i Nataša Bijelić, predstavnica CESI.

 • Senijad Ibričić: Udarajte balun, a ne žene!

  Senijad Ibričić: Udarajte balun, a ne žene!

  Sve je krenulo s idejom Ivanke Luetić Boban, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije koja godinama upozorava na problem nasilja. Nakon samo jednog poziva Ivankinom apelu odazvali su se igrači Hajduka pa je jutros oko podne na Poljudu upriličeno i prvo snimanje. I dok su blicevi bljeskali, pred kamerama i mikrofonima su se nizali Hajdukovi prvotimci: Ahmad Sharbini, Senijad Ibričić...

 • Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Dubrovački Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gradit će se na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik,a stajat će 3,75 milijuna kuna. Aktualiziran je tako pet godina star projekt otvaranja nedostajuće dubrovačke sigurne kuće, za koju je, prema Katičićevu tumačenju, lokacija odabrana zbog povoljnog smještaja i mogućnosti nadogradnje postojećeg objekta. Na potrebu otvaranja utočišta za žrtve obiteljskog nasilja svojedobno su ukazali alarmantni podaci prema kojima je čak četvrtina žena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila suočena s obiteljskim nasilnikom.

 • Stop ubijanju žena! Alarm napokon uključen i u Vladi

  Stop ubijanju žena! Alarm napokon uključen i u Vladi

  Smrt desete ovogodišnje žrtve obiteljskog nasilja, HTV-ove novinarke Mirele Sršić-Kovač (40) kojoj je u snu život oduzeo njen suprug, potaknula je prvi sastanak predstavnika svih tijela čiji je posao suzbijanje obiteljskog nasilja, i to na najvišoj razini, koja uključuje i premijerku Jadranku Kosor. – Ministarstvo unutarnjih poslova organizira sastanak na najvišoj razini kako bi se sa svih aspekata razmotrila situacija vezana uz nasilje u obitelji, detektirali problemi i potražila rješenja da bismo postali učinkovitiji u suzbijanju nasilja – poručuje Dubravko Novak, tajnik kabineta ministra policije navodeći kako će  na sastanku biti još ministri pravosuđa, zdravstva...

 • Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.9.2010. javnost je još jednom izrazila zgražanje zbog velikog broja ubijenih žena od strane njihovih partnera u Hrvatskoj, te se ponovno zapitala kako je to moguće obzirom da Hrvatska ima uspostavljen zakonodavni okvir zaštite od nasilja u obitelji. Prilikom različitih događaja kojima se problematiziralo nasilje protiv žena u obitelji, izrečene su neke vrlo opasne izjave od Hrvatskog sabora do istaknutih "stručnjaka".

 • Španjolsko EU predsjedništvo borbu protiv nasilja nad ženama uvrstilo u prioritete

  Španjolsko EU predsjedništvo borbu protiv nasilja nad ženama uvrstilo u prioritete

  Nevladina organizacija za prava žena European Women's Lobby (EWL) pozdravila je odluku zemalja članica Europske unije da usvoje odluke Vijeća EU o jačanju prevencije za zaustavljanje nasilja nad ženama i mjerama za iskorjenjivanje nasilja nad ženama u Europskoj uniji. U EWL-u se nadaju kako će nova strategija Europske komisije o ravnopravnosti između muškaraca i žena, koja bi trebala biti usvojena do kraja ove godine, uključivati snažne mjere za suzbijanje nasilja nad ženama.

 • Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Nasilniku samo prekršajna kazna, supruzi 40 dana zatvora

  Sudska presuda protiv muža-zlostavljača, kojem je za prijetnju ubojstvom zagrebački prekršajni sud "odrezao" kaznu od 1.000 kuna, dok je 6.000 kuna kazne morala platiti zlostavljana žena jer je nasilnika nazvala senilnim, pokazuju koliko apsurdna može biti reakcija pravosuđa na nasilje u obitelji i na kakvu zaštitu sustava mogu računati žrtve.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM