Članci s tagom: marija-juric-zagorka

 • Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

  Ako je netko zaslužio saborsku penziju, onda je to M.J. Zagorka

  Hrvatska demokracija i Hrvatski sabor kao njena krovna udruga, do žena i novinara drže kao do pišljiva boba. Nijanse toga odnosa su ambivalentne, ovisno koja je (...)

 • Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

  Predstavljen strip o Zagorki i dodijeljena Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena i rodne problematike

  U četvrtak 29.11. je u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predstavljen strip "Zagorka: Biografija" autorice Lee Kralj Jager te dodijeljena Nagrada za najbolji (...)

 • Novinarska soba Hrvatskog sabora od danas nosi Zagorkino ime

  Novinarska soba Hrvatskog sabora od danas nosi Zagorkino ime

  'Mi žene znademo, da ćemo i mi jedamput ući u Hrvatski Sabor, ali budućnost će vas našeg naroda možda jednom zvati na odgovornost, što nam ta vrata ne bijahu (...)

 • Od Gričke vještice do branda

  Od Gričke vještice do branda

  Deniver Vukelić održao je prvo predavanje o Mariji Jurić Zagorki nazvano ' Grička vještica – priča za sva vremena ' u njenom memorijalnom stanu na (...)

 • Zagorkina Milenijska fotografija

  Zagorkina Milenijska fotografija

  Centar za ženske studije zahvaljuje svim građankama i građanima koji su se odazvali pozivu na snimanje Milenijske fotografije povodom rođendana Marije Jurić Zagorke. Oko 200 Gordana, Siniša, Nera, Stanki, Mirena, Jadranki, Dorji, Damira i drugih koji su dobili imena po junakinjama i junacima iz djela Marije Jurić Zagorke, sudjelovalo je u subotu, 3. ožujka u kreiranju zajedničke fotografije koju je na zagrebačkoj tržnici Dolac snimio umjetnički fotograf Šime Strikoman.

 • Kratka priča je ženskog roda

  Kratka priča je ženskog roda

  Centar za ženske studije obilježio je Dan žena slavivši umjetnost riječi, točnije, žensko stvaralaštvo, žensku produkciju. Festival Kratka priča je ženskog roda održao se drugu godinu za redom u ležernoj atmosferi memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke u dva susreta. Uz osmi mart povod je bio i rođendan Marije Jurić Zagorke te Nele Milijić, 2. ožujka, kada je prva grupa kratkopričašica čitala svoje radove.

 • Zagorka zaslužuje scensku biografiju

  Zagorka zaslužuje scensku biografiju

  U zagrebačkom HNK-u 28. siječnja premijerno će biti izvedena 'Zagorka' u režiji Ivice Boban, koja pred premijeru govori o radu na predstavi o životu i djelu hrvatske književnice koja zadnjih godina napokon doživljava rehabilitaciju u hrvatskoj kulturi i društvu. Sve što se zna i što će se tek saznati o jedinstvenoj osobi novije hrvatske povijesti, književnosti, novinarstva i svih drugih polja u kojima je Marija Jurić ostavila svoj trag, odigrat će Darija Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi.

 • Kako je izgledala novinska reklama za Persil 1909. godine?

  Kako je izgledala novinska reklama za Persil 1909. godine?

  Čitate li/jeste li čitali Zagorku? Znate li u kakvoj su vezi Plameni inkvizitori s bajkom o Snjeguljici? Otkriva li možda Zagorkin narativni postupak njenu (...)

 • Nagrade za studentski rad

  Nagrade za studentski rad

  Danas je Centar za ženske studije u nekadašnjem stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu po prvi put dodjelio nagrade za studentske radove na teme žena odnosno rodne problematike. Nagradu su dobile studentice/studenti Maša Budimir, Jelena Host, Sara Librenjak, Milan Puh i Ivana Vidaković sa Zagrebačkog sveučilišta.

<< < 1 2

Iz drugih medija

AEM