Članci s tagom: lokalne-zajednice

 • Idealna žena: Mudra i nenametljiva

  Idealna žena: Mudra i nenametljiva

  Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Primjena načela ravnopravnosti spolova na lokalne javne politike - dobri primjeri iz EU-a", u organizaciji "Domina", predstavljeni su rezultati sociološko-empirijskog istraživanja koje je proveo Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu, te analiza integracije rodnih politika u javne politike na području grada Splita.

 • "Mi moramo biti primjer"

  "Mi moramo biti primjer"

  Dragica Vasić vijećnica je Gradskog vijeća grada Kutine u drugom mandatu ispred Socijaldemokratske partije Hrvatske, a ujedno je i potpredsjednica Foruma žena SDP-a (...)

 • Domine: Split nema razumijevanja za žene

  Domine: Split nema razumijevanja za žene

  - U sklopu projekta "Stvaranje novih modela za unapređivanje položaja žena u društvu i integraciju rodnih politika u lokalne politike Grada Splita", koji je financiran iz Phare programa Europske unije, organizirali smo edukativne radionice za predstavnike 11 gradskih poduzeća i 11 gradskih službi i odjela, no odaziv je bio katastrofalno loš, kažu u udruzi Domine.

 • Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

  Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

  Proteklog je vikenda u organizaciji CESI održan seminar za nove lokalne vijećnike i vijećnice te članice i članove Povjerenstava za ravnopravnost spolova na temu "Ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici". Seminaru su prisustvovale osobe iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske koje su zahvaljujući različitim lokalnim iskustvima imali priliku razmijeniti ideje i projekte.

 • Istraživanje lokalne samouprave

  GONG je u partnerstvu s Udrugom gradova proveo istraživanje koliko je lokalna samouprava odgovorna i transparentna u obavljanju svoje javne službe. Rezultati ovog istraživanja koje obuhvaća sve gradove i općine u Hrvatskoj, odnosno njih 556, provodi se s ciljem uvida i analize procedure i dobre prakse u područjima transparentnosti, suradnje s organizacijama civilnog društva te funkcioniranja mjesne samouprave.

 • RoZa brošura

  RoZa brošura

  Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne u svim fazama planiranja, donošenja i provedbe neke odluke ili akcije ocjenjivati i vrednovati učinke te odluke ili akcije na položaj žena, odnosno muškaraca, radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca. Međutim, općenito prevladava značajno nerazumijevanje što to zapravo znači i na koji način kreirati rodno osjetljive politike. Iz tog razloga CESI su izdale publikaciju "Rodna ravnopravnost u lokalnim zajednicama".

 • Neka se glas građana čuje i u lokalnoj zajednici

  Neka se glas građana čuje i u lokalnoj zajednici

  GONG je prije nekoliko godina izradio brošuru o lokalnoj samoupravi koja je doživjela nekoliko promjena s obzirom na promjene više zakona koji je uređuju.

 • Dostupnost informacija temeljno ljudsko pravo

  Savjetovanje pod nazivom "Pravo na pristup informacijama i zaštita osobnih podataka u lokalnoj samoupravi", koje je organizirala Akademija lokalne demokracije, održana je jučer u hotelu "Kolovare".

 • Cilj nam je zajednički: više žena u politici!

  Cilj nam je zajednički: više žena u politici!

  "Teme obrađene na seminaru koristit će mi da pomognem kolegicama, kako stranačkim, tako i iz ostalih stranaka da ostvarimo naš zajednički cilj: više žena koje participiraju na lokalnim razinama vlasti!" ...

Iz drugih medija

AEM