Članci s tagom: lgbtiq

 • Queer pretpovijest

  Queer pretpovijest

  Prevela Franciska Cettl Općeprihvaćeno je mišljenje da je pobuna u baru Stonewall Inn u Greenwich Villageu 1969. godine bila prva javna (...)

 • U jesenske prosvjede s radnicima kreću i gay udruge

  U jesenske prosvjede s radnicima kreću i gay udruge

  Uručili smo molbu Ministarstvu vanjskih poslova da uputi apel iračkoj Vladi radi zaustavljanja sustavnih ubojstva gay muškaraca u toj državi, a koje provodi ekstremistička vjerska skupina, izjavila je Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra koja je apel uručila ministarstvu zajedno s Augustinom Zonjićem, kooridnatorom udruge Iskorak. 

 • Više od 20.000 Izraelaca izrazilo solidarnost s homoseksualcima

  Više od 20.000 Izraelaca izrazilo solidarnost s homoseksualcima

  Više od 20.000 ljudi okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu kako bi izrazili solidarnost s homoseksualnom zajednicom, koja je prošli tjedan bila metom napada u kojem su poginule dvije osobe.  Skupu je potporu dao i predsjednik Shimon Peres koji se popeo na podij ukrašen zastavom duginih boja.

 • Gay lobi drma Hrvatskom

  Gay lobi drma Hrvatskom

  Nacionalna se dalekovidnica možda ne može pohvaliti promicanjem ravnopravnosti spolova  /ok, prikažu tu i tamo poneku sapunicu i srodan ženski film al što ne umeju Helenu i Gordanu da razlikuju, ne ide pa ne ide:)

  Imaju oni zato drugih vrednota. Kad se najmanje nadate, prateći emisije za noćobdije, možete čuti jako zanimljive stvari. Dosta vam je da povežete dva i dva te na temelju kratkog priloga, u primjerice glazbenoj emisiji, dođete na trag fascinantnih otkrića.

 • Izdani vodiči o LGB pravima za radnike i poslodavce

  Izdani vodiči o LGB pravima za radnike i poslodavce

  Udruge Iskorak, Kontra te Institut M.I.A. predstavljaju Vodič za poslodavce/ke o LGB pravima, Vodič za sindikate o LGB pravima i Vodič o pravima za LGB radnike/ce. Priručnici su namijenjeni prvenstveno LGB osobama, kako bi se bolje upoznale s pravnim normama u Republici Hrvatskoj i mogućnostima pravne zaštite od diskriminacije i nasilja

 • Homoseksualnost u Indiji konačno dekriminalizirana

  Homoseksualnost u Indiji konačno dekriminalizirana

  Sud u indijskoj prijestolnici New Delhiju donio je presudu kojom dekriminalizira spolni odnos između dvije odrasle osobe istoga spola. U Indiji je punih 148 godina na snazi bio zakon koji istospolne veze opisuje kao "neprirodnu uvredu".

 • 40. OBLJETNICA POBUNE U STONEWALLU I ROĐENJA MODERNOG LGBT POKRETA

  40. OBLJETNICA POBUNE U STONEWALLU I ROĐENJA MODERNOG LGBT POKRETA

  Na današnji dan prije 40 godina, u noći s 27. na 28. lipnja 1969. godine, u klubu Stonewall Inn u New Yorku, lezbijke, gejevi i transrodne osobe pobunile se i ustale protiv institucionalizirane homofobije i transfobije, policijskog nasilja i diskriminacije nad različitostima. I pobijedili su, oslobodili su svoj klub i svoju ulicu. Nastao je tada moderni LGBT pokret i uskoro Povorka ponosa kao znak sjećanja na tu noć.

 • Napad na sudionike gay manifestacije

  Napad na sudionike gay manifestacije

  Osam maskiranih osoba u Ljubljani je napalo sudionike književne večeri na kojoj su nastupali gay-aktivisti i pripadnici udruga za zaštitu spolne različitosti. Incident se dogodio u četvrtak navečer, a nepoznati su napadači uzvikivali parole protiv homoseksualaca.

 • Trebale su mi godine da se pomirim sam sa sobom

  Trebale su mi godine da se pomirim sam sa sobom

  U Zagrebu je održan Pride. Kako piše na službenim stranicama, Pride je povorka ponosa i političko-zabavno-kulturna manifestacija koja se održava u lipnju ili srpnju od (...)

 • "Mi nismo jadni roditelji"

  "Mi nismo jadni roditelji"

  Četiri hrabre mame okupile su se četvrtoga dana u tjednu u klubu "Mama" u središtu Zagreba ne bi li govorile kako im je bilo i što im se dogodilo kad su im njihova djeca došla i rekla da su homoseksualne spolne orijentacije.Te četiri hrabre mame četiri hrabra djeteta odlučile su progovoriti o homoseksualnosti vlastitoga djeteta.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM