Članci s tagom: kultura

 • Život je mučan i težak, ali i lep

  Život je mučan i težak, ali i lep

  Kolika može biti hrabrost i odlučnost jedne žene izrazito vjerodostojno je prikazano na zagrebačkoj premjeri  filma "Jedna žena – jedan vek" u režiji Želimira Žilnika, jednog od najznačajnijih redatelja sa prostora bivše Jugoslavije. Film je prikazan u kinu Tuškanac u sklopu predfestivalskih događanja Human Rights Film Festivala, a zagrebačkoj premjeri nazočili su spomenuti redatelj i 99-godišnja Dragica Srzentić, čiju rekonstrukciju života film prikazuje.

 • Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Gdje je rod u kulturnim politikama?

  Na okruglom stolu naslova Gdje je rod u kulturnim politikama?, koji je u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, održan 28. studenog u Zagrebu, raspravljalo se o čitanjima rodnog u kulturi. istaknuta su dva smjera koja bi u budućim modelima kulturnih politika mogli rezultirati rodnom ravnopravnošću. To su ponajprije prepoznavanje problematike i njene pluralnosti te aktivnije uključivanje rodno osvještenijih alternativnih kultura u kulturne politike.

 • Izmišljeni putopisi Ane Opalić

  Izmišljeni putopisi Ane Opalić

  Izložba Izmišljeni putopis, fotografkinje i videoumjetnice Ane Opalić otvorena je 18.11.2011. u Muzeju prekinutih veza u Zagreb, a u sklopu drugi po redu festivala lezbijske kreativnosti L-fest. L-fest koji, prezentacijom umjetničkih radova te poticanjem same zajednice na izražavanje vlastitog identiteta putem radionica, ima za cilj povećati vidljivost lezbijki u gradu i Hrvatskoj.

 • Muškarci dominiraju dugometražnim filmom

  Muškarci dominiraju dugometražnim filmom

  Jubilarno peto izdanje ovogodišnjeg Vox Feminae festivala koji se održava u Zagrebu od 3. do. 8. 11. 2011., posvećeno je filmu. U sklopu natjecateljskog (...)

 • O interseksualnoj pustolovini

  O interseksualnoj pustolovini

  Orhideje, moja interseksualna pustolovina (Orchids, my intersex adventure) naslov je autobiografskog dokumentarnog filma redateljice Pheobe Hartman (...)

 • Dječje emisije obiluju rodnim stereotipima

  Dječje emisije obiluju rodnim stereotipima

  Američki institut The Geena Davis Institute on Gender in Media nakon istraživanja o zastupljenosti muškaraca i žena u dječjem medijskom i zabavnom programu, a koje se proteglo na više od dvadeset godina, otkrio je zapanjujuće dokaze rodne nejednakosti i raširenosti stereotipa. Prikupljeni podaci služe kao polazna točka u edukaciji svih koji kreiraju sadržaj u medijskoj i zabavnoj industriji namjenjenoj djeci da postanu kako kritični potrošači/ce tako i kritični proizvođači/ce.

 • Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Početkom listopada u Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film "Slavenka ili o boli" Petra Krelje posvećen Slavenki Drakulić i, najveći dijelom, (...)

 • Red Room - čudesan svijet dekadencije

  Red Room - čudesan svijet dekadencije

  U zadnjem tjednu listopada, stara se zagrebačka tvornica Jedinstvo, za potrebe 7 . Festivala novog cirkusa , zakrabuljila, i 28. i 29. 10., uz (...)

 • Nagrada Beogradskog sajma knjiga izdanju "Povijesti gej i lezbijskog života i kulture" za izniman izdavački projekt

  Nagrada Beogradskog sajma knjiga izdanju "Povijesti gej i lezbijskog života i kulture" za izniman izdavački projekt

  Na 56. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je završio u nedjelju, 30.10., suizdavački projekt hrvatske izdavačke kuće Sandorf i beogradske Red Box Povijest gej i lezbijskog života i kulture nagrađen je Specijalnim priznanjem sajma. Jedan od prvih poslijeratnih zajedničkih izdavačkih projekata Hrvatske i Srbije u prvom domaćem prijevodu donosi najpotpuniji opis svjetske gej i lezbijske povijesti.

 • Umetnost radi akcije - Festival radi iskorak/a

  Umetnost radi akcije - Festival radi iskorak/a

  Četvrti Lezbejski aktivistički festival Umetnost radi akcije, u organizaciji Novosadske lezbejske organizacije , održan je 14. i 15. oktobra 2011. godine u (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM