Članci s tagom: kongo

 • 'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  'Moramo zaustaviti korištenje silovanja kao ratnog oružja'

  Kongolski liječnik koji je osvojio ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir , pozvao je na okončanje korištenja silovanja kao oružja u ratu, istaknuvši da "sustav (...)

 • Ne, ne zanima te što je sa ženama u Saudijskoj Arabiji

  Ne, ne zanima te što je sa ženama u Saudijskoj Arabiji

  Volim svoje vrijeme provoditi na internetu, kao vjerujem i većina vas, no domena mog interesa je ponešto drugačija od interesa mnogih građanki i građana Hrvatske.

 • Pridružuju se oružanim skupinama jer nemaju pristup obrazovanju

  Pridružuju se oružanim skupinama jer nemaju pristup obrazovanju

  Djevojke i djevojčice u konfliktima razorenom Kongu pridružuju se oružanim skupinama budući da si ne mogu priuštiti školovanje , dok nekadašnje (...)

 • Gdje je nestao Kongo?

  Gdje je nestao Kongo?

  U današnjem svijetu rapidno rastućeg stanovništva i još većih ekonomskih apetita, lako zaboravimo na ono što je bilo jučer, a kamoli prošlo desetljeće ili stoljeće, (...)

 • Napadnut liječnik koji vodi kliniku za silovane žene

  Napadnut liječnik koji vodi kliniku za silovane žene

  Prošlog su tjedna napali doktora Denisa Mukwegea koji je posvetio svoju karijeru pomaganju žrtvama silovanja. Obitelj su mu držali kao taoce, on je držan (...)

 • Afganistan najopasnija zemlja za žene

  Afganistan najopasnija zemlja za žene

  FONDACIJA Thomasa Reutersa okupila je preko 200 stručnjaka i stručnjakinja za rodna pitanja kojima je povjereno istraživanje o najopasnijim zemljama za žene, a oni su zaključili da listu predvodi Afganistan. Zemlje su rangirane prema šest rizika: seksualno nasilje, ne-seksualno nasilje, kulturološki i/ili religijski faktori, diskriminacija  i onemogućen pristup resursima te trgovanje ženama.

 • V-day: I Split će postati vagina friendly grad

  V-day: I Split će postati vagina friendly grad

  'Vagina. Eto, izgovorila sam. Vagina – i opet sam rekla' – uvodne su riječi bestselera Eve Ensler "Vaginini monolozi" koji već 12 godina živi i u svojoj kazališnoj varijanti u sklopu V-daya ili svjetske kampanje usmjerene protiv nasilja prema ženama. Naime, iako su Monolozi na samom početku rođeni kao ideja koja će slaviti vaginu i ženstvenost, autoričin rad je ubrzo zadobio i dimenziju borbe protiv nasilja i diskriminacije. Ove godine na globalnoj razini V-day je posvećen silovanim ženama iz Konga, a na državnim razinama aktivistkinje za ženska prava same odabiru kome će posvetiti predstave.

 • Masovna silovanja u Kongu

  Masovna silovanja u Kongu

  Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poslao je u utorak visokog dužnosnika u Demokratsku Republiku Kongo, gdje su na istoku pobunjenici silovali velik broj žena, o čemu su UN-ove mirovne snage čule tek više od tjedan dana poslije. Pobunjenici iz milicije Mai Mai i ruandske Hutu milicije FDLR koji su od 30. srpnja do 3. kolovoza zauzeli grad Luvungi u pokrajini Sjeverni Kivu silovali su i napali najmanje 154 civila, po UN-ovim podatcima. Napad je težak udarac za Ujedinjene narode koji u Kongu imaju najveće mirovne snage.

 • Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama - Eve Ensler

  Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama - Eve Ensler

  Svojom globalnom kampanjom protiv nasilja nad ženama Eve Ensler je u posljednjih 10 godina sakupila 60 milijuna dolara.

Iz drugih medija

AEM