Članci s tagom: knjizevnost

 • Slavenka Drakulić predstavila "Optuženu"

  Slavenka Drakulić predstavila "Optuženu"

  Novi roman Slavenke Drakulić "Optužena", priča o zlostavljanju u obitelji koja propituje je li roditeljstvo nešto što se podrazumijeva samo po sebi i može li baš (...)

 • Književnici Ladi Žigo nagrada Europske unije za književnost

  Književnici Ladi Žigo nagrada Europske unije za književnost

  Hrvatska spisateljica, novinarka i esejistica Lada Žigo dobila je nagradu Europske unije za književnost, objavljeno je u Frankfurtu.

 • Indija ponovno odbila Rushdieja

  Indija ponovno odbila Rushdieja

  U romanu "Djeca ponoći" Salman Rushide iznosi prikaz indijskog društva nakon proglašenja neovisnosti. Objavljen 1981., roman opisuje (...)

 • Lost in translation and (inadequate event organization)

  Lost in translation and (inadequate event organization)

  Jonathan Franzen odavno je među mojim najdražim piscima. Još od kad sam prije desetak godina pročitala njegov roman "Korekcije". Ne sjećam se opće ko mi ga je preporučio, ali se još sjećam s kojim sam guštom, u pećalbarskom životu sjeverne Italije nakon posla posezala za podebljom knjigom (da, da, čovjek je definitivno "plodan" autor, jer mu romani obično imaju po petstotinjak stranica).

 • Samo daj!

  Samo daj!

  U petak, 2. ožujka, povodom rođendana M. J. Zagorke i Međunarodnog dana žena, u zagrebačkom VIPklubu, održan je 2. Festival Kratka priča je ženskog roda u organizaciji Centra za ženske studije, a s ciljem poticanja ženskog stvaralaštva. Od 138 kratkih priča pristiglih na istoimeni natječaj, svoje priče je čitalo dvanaest autorica. Mi vam uz priču o festivalu donosimo i nagrađenu priču Nore Verde!

 • Kad žena piše povijest književnosti

  Kad žena piše povijest književnosti

  Diplomski rad Maje Banožić, magistre kroatistike i bohemistike, "Kad žena piše povijest književnosti: Zdenka Marković " osvojio je treću nagradu Centra za ženske studije za najbolji studentski rad na temu rodne problematike. Ovom prilikom Maja nam donosi kratki uvid u njen rad.

 • Dodijeljeni Kiklopi

  Dodijeljeni Kiklopi

  Književnik i publicist Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnje knjižne nagrade "Kiklop" za životno djelo, a nagrada mu je danas uručena u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca".  Riječ je o godišnjoj nagradi koja se, u sklopu Sajma knjige u Istri, dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika namijenjenoj knjižarskoj prodaji za koju se natječu izdanja objavljena u Hrvatskoj.

 • Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Početkom listopada u Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film "Slavenka ili o boli" Petra Krelje posvećen Slavenki Drakulić i, najveći dijelom, (...)

 • RUŽIČASTO JE ZA CURICE, A PLAVO ZA DEČKE....

  RUŽIČASTO JE ZA CURICE, A PLAVO ZA DEČKE....

  S obzirom da sam nedavno i sama postala mama susrela sam se sa ovakvim komentarima, ponajviše od strane starijih ljudi iz okoline. U njihovoj svijesti i odgoju još (...)

 • Zlatkin međunarodni život

  Zlatkin međunarodni život

  Priča "Zlatka" iz zbirke Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo Maje Hrgović uvrštena je u antologiju Best European Fiction 2012, zbornik koji uređuje američki književnik  Aleksandar Hemon, a sada će se naći i na stranicama uglednog britanskog književnog časopisa Granta.  Novi broj časopisa tematski je naslovljen kao "The  F Word", i bavi se načinima na koji feminizam istražuje, ispituje i komplicira ravnotežu moći koja još uvijek prevaguje na mušku stranu.

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Iz drugih medija

AEM