Članci s tagom: knjizevnost

 • Kad žena piše povijest književnosti

  Kad žena piše povijest književnosti

  Diplomski rad Maje Banožić, magistre kroatistike i bohemistike, "Kad žena piše povijest književnosti: Zdenka Marković " osvojio je treću nagradu Centra za ženske studije za najbolji studentski rad na temu rodne problematike. Ovom prilikom Maja nam donosi kratki uvid u njen rad.

 • Dodijeljeni Kiklopi

  Dodijeljeni Kiklopi

  Književnik i publicist Predrag Matvejević dobitnik je ovogodišnje knjižne nagrade "Kiklop" za životno djelo, a nagrada mu je danas uručena u Muzejsko-galerijskom prostoru "Sveta srca".  Riječ je o godišnjoj nagradi koja se, u sklopu Sajma knjige u Istri, dodjeljuje za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika namijenjenoj knjižarskoj prodaji za koju se natječu izdanja objavljena u Hrvatskoj.

 • Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Svi u sebi nosimo potencijal i dobra i zla

  Početkom listopada u Zagrebu je premijerno prikazan dokumentarni film "Slavenka ili o boli" Petra Krelje posvećen Slavenki Drakulić i, najveći dijelom, (...)

 • RUŽIČASTO JE ZA CURICE, A PLAVO ZA DEČKE....

  RUŽIČASTO JE ZA CURICE, A PLAVO ZA DEČKE....

  S obzirom da sam nedavno i sama postala mama susrela sam se sa ovakvim komentarima, ponajviše od strane starijih ljudi iz okoline. U njihovoj svijesti i odgoju još (...)

 • Zlatkin međunarodni život

  Zlatkin međunarodni život

  Priča "Zlatka" iz zbirke Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo Maje Hrgović uvrštena je u antologiju Best European Fiction 2012, zbornik koji uređuje američki književnik  Aleksandar Hemon, a sada će se naći i na stranicama uglednog britanskog književnog časopisa Granta.  Novi broj časopisa tematski je naslovljen kao "The  F Word", i bavi se načinima na koji feminizam istražuje, ispituje i komplicira ravnotežu moći koja još uvijek prevaguje na mušku stranu.

 • Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Predstavljena knjiga Davida Cartera: 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gej revoluciju'

  Kažu da je noć sa 27. na 28. lipnja 1969. bila jedna od onih vrućih ljetnih noći kad obično počinju pobune i revolucije. Ekipa od 200-tinjak pedera, lezbi i trandži u (...)

 • Zovem se Zelena

  Zovem se Zelena

  Da, trebala sam znati. Da s istim djavlom s kojim tikve sadim već 15 godina ne mogu izać na kraj, nego završit polupanih lončića.

 • Ciklus predavanja o Zagorki

  Ciklus predavanja o Zagorki

  Centar za ženske studije svakog trećeg četvrtka u mjesecu održava Ciklus predavanja o Zagorki. Predavanja se održavaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na (...)

 • Zagorka zaslužuje scensku biografiju

  Zagorka zaslužuje scensku biografiju

  U zagrebačkom HNK-u 28. siječnja premijerno će biti izvedena 'Zagorka' u režiji Ivice Boban, koja pred premijeru govori o radu na predstavi o životu i djelu hrvatske književnice koja zadnjih godina napokon doživljava rehabilitaciju u hrvatskoj kulturi i društvu. Sve što se zna i što će se tek saznati o jedinstvenoj osobi novije hrvatske povijesti, književnosti, novinarstva i svih drugih polja u kojima je Marija Jurić ostavila svoj trag, odigrat će Darija Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi.

 • Zagorka i crveni ocean

  Zagorka i crveni ocean

  U prostorima Centra za ženske studije u bivšem Zagorkinom stanu na Dolcu 8, održano je predavanje o do sada nikada objavljenom romanu Marije Jurić Zagorke (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM