Članci s tagom: kazneni-zakon

 • Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama

  Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama

  U Top termama Topusko 14. i 15. studenog održan je dvodnevni trening pod nazivom 'Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju nasilja nad ženama – (...)

 • Kada je zakon naklonjen silovateljima

  Kada je zakon naklonjen silovateljima

  Nedavno su internetski novinski portali obavijestili javnost o monstruoznom činu grupnog silovanja 17-godišnje Zadranke. Naime, maloljetnu djevojku silovalo je pet (...)

 • Nasilničko ponašanje u obitelji ne može biti prekršaj!

  Nasilničko ponašanje u obitelji ne može biti prekršaj!

  Autonomna ženska kuća Zagreb organizirala je 21. ožujka konferenciju za medije radi informiranja javnosti o promjenama u Kaznenom zakonu koji je stupio na snagu 1. (...)

 • Zločin iz mržnje u Srbiji

  Zločin iz mržnje u Srbiji

  Srpska skupština je usvojila izmjene Kaznenog zakona kojima je uvedena otežavajuća okolnost za kaznena djela počinjena iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog (...)

 • Rodni identitet jedna od osnova počinjavanja zločina iz mržnje

  Rodni identitet jedna od osnova počinjavanja zločina iz mržnje

  Unatoč brojnim napisima po medijima zadnjih mjeseci oko nacrta prijedloga Kaznenog Zakona u kojima su najavljivane velike promjene zakona, službeni nacrt je tek sada poslan u saborsku proceduru, a kada se izglasa konačan zakon, na snagu će stupiti tek 2013. godine – i to na ljeto! Takav pozni datum objašnjava se poklapanjem s predviđenim datumom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

 • Nasilje u obitelji bit će teže kažnjivo od 'običnog'

  Nasilje u obitelji bit će teže kažnjivo od 'običnog'

  Teža kvalifikacija silovanja u braku, dekriminalizacija spolnog odnosa između dvoje djece, odnosno osoba mlađih od 18 godina, uvođenje kažnjivih djela spolnog uznemiravanja, nametljivog kontaktiranja ili stalkinga te mogućnost da se u zatvoru završi zbog bilo kakvog spolnog odnosa bez izričitog i nedvojbenog pristanka druge strane, neke su od novina koje predlaže radna skupina u nacrtu Kaznenog zakona.

 • Kad žena kaže "možda", to muškarcima znači "da"

  Kad žena kaže "možda", to muškarcima znači "da"

  Ne prođe dan bez vijesti o silovanju. Pa ipak, to je samo pet posto od stvarnog broja seksualnih napada jer ih upravo toliko žena prijavljuje. Čega se druge boje, ne žele li da manijak bude kažnjen za ono što im je učinjeno, da to ne učini nekoj drugoj ženi? Da su odgovori jednostavni, ne bi se i dan-danas među krivičarima o tome vodile rasprave ili pak visokim zatvorskim kaznama kažnjavala najčešće samo "čista" brutalna silovanja, kad je cura premlaćena. Hrvatske kazne za silovanje su među najblažima.

 • Teže kazne za silovanje u braku i lakše procesuiranje spolnog nasilja

  Teže kazne za silovanje u braku i lakše procesuiranje spolnog nasilja

  Lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe. Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. Ako je seksualno nasilje počinjeno nad bračnim ili intimnim partnerom, u budućnosti će kazna za takav čin biti teža nego kada se isto nedjelo učini nekom nepoznatom ili osobi s kojom je odnos površan.

<< < 1 2

Stup srama

Iz drugih medija

AEM