Članci s tagom: izbori

 • Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  U svjetlu skorašnjih parlamentarnih izbora, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik  podsjetila je da obveza poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti obvezuje sve sudionike političkih izbora od dana stupanja Zakona o ravnopravnosti spolova na snagu. Zakon je uravnoteženost definirao kao sudjelovanje osoba oba spola pri kojem zastupljenost jednog spola ne pada ispod 40%.

 • Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

  Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

  Udruge Iskorak i Kontra danas su medijima poslale dopis kojim LGBT glasače pozivaju na poništavanje glasačkih listića jer smatraju kako nijedna stranka nema namjeru podržati LGBT prava. Smatraju kako se političke stranke u posljednjih nekoliko tjedana "nadmeću koja će više zgaziti prava LGBT osoba" dodvoravajući se homofobičnim biračima.

 • Rodno osviještena politika - što je to?

  Rodno osviještena politika - što je to?

  Danas u 11 sati u zagrebačkoj je Tvornici predstavljen predizborni program Kukuriku koalicije nazvan Plan 21. Cijeli program možete pogledati na njihovom web-u, a ovdje donosimo samo kratki rodni osvrt na program. Osvrt je uistinu kratak jer roda i žena u njihovom programu ima u tragovima. Za utjehu, dok se imenica žena još i spomene cca 10 puta, LGBTIQ osobe su se sakrile iza sintagme "sloboda izbora životnog stila".

 • Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Raspisan natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova!

  Iako je novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđeno ukidanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova odnosno njezino pripajanje u vidu zamjenika/ce pučkog pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Vlada RH je raspisala natječaj za novu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

 • Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Ženska koalicija opozicijskih stranaka

  Na inicijativu Foruma žena SDP-a formirana je ženska koalicija "Saveza za promjene" sastavljena od predstavnica SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a. Osnovni ciljevi ženske koalicije su izrada politika usmjerenih na rješavanje specifičnih potreba žena koje će biti sastavni dio politika i programa stranaka koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima te političko osnaživanje žena s osobitim naglaskom na "ženska" mjesta na listama za parlamentarne izbore u smislu poštivanja paritetne zastupljenosti.

 • Bilješka pred parlamentarne izbore

  Bilješka pred parlamentarne izbore

  I dok se licitira datumom parlamentarnih izbora te prekrajaju izborne jedinice kako bi se ušićario pokoji glas, malo ćemo se pozabaviti nama na Libeli (...)

 • Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  Prekrajanjem izbornih jedinica do boljeg rezultata?

  "Nije primjereno u izbornoj godini intervenirati u izborno zakonodavstvo. Ako se to treba napraviti, onda se to radi na početku legislativnog razdoblja, odnosno, na početku mandata, a ne na njegovom kraju", komentirao je za Index prof. dr. Anđelko Milardović, politolog. Ako se to čini na kraju mandata, kaže prof. Milardović, onda to stvara percepciju o prekrajanju izborne geografije.

 • Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Medijsko-politički cirkus ili putokaz biračima?

  Vađenje gebisa, izvođenje turbo-folk poskočica ili pak očenaša, neki su od načina na koje su kandidati predsjedničkih ili parlamentarnih izbora iskoristili dodjeljene (...)

 • Vladajući ponovo propustili priliku za nužne izmjene izbornog procesa

  Vladajući ponovo propustili priliku za nužne izmjene izbornog procesa

  GONG upozorava na propust neučinkovitog zakonodavca i izostanak političke volje za rješavanjem dugotrajnih problema izbornog procesa. Krajnji datum za održavanje parlamentarnih izbora je 11. ožujka 2012., što znači da je prošao rok od godinu dana prije izbora dokad su trebale biti obavljene nužne izmjene izbornih zakona, kako ne bi ugrozile integritet izbornog procesa, na što je Ustavni sud već upozorio Hrvatski sabor.

 • Brazil dobio prvu predsjednicu

  Brazil dobio prvu predsjednicu

  Kandidatkinja vladajuće brazilske Radničke stranke Dilma Rousseff (62) pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora. Postala je tako prvom predsjednicom u povijesti Brazila. Nakon prebrojenih 95% glasova, bivša desna ruka predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve dobila je 55,6% glasova, objavilo je državno izborno povjerenstvo. U kampanji je isticala vlastitu revolucionarnu prošlost. Rousseff se obučavala za gerilku, tri je godine bila u zatvoru i ondje mučena tijekom diktature.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM