Članci s tagom: izbori

 • Šeks i stranke na stupu srama

  Šeks i stranke na stupu srama

  Samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2 200 000 kuna, rečeno je tijekom današnje akcije pod nazivom Stup srama održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Tijekom akcije održan je i treći izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara na kojem je pobijedio Vladimir Šeks.

 • Građanski nadzor vlasti biti će nužan

  Građanski nadzor vlasti biti će nužan

  U dvorani HND-a održana je 21.11.2011. javna tribina organizacija civilnoga društva okupljenih u Platformi 112 -Za Hrvatsku vladavine prava s predstavnicima i predstavnicama nekoliko stranaka, koalicija i nezavisnih lista koje izlaze na parlamentarne izbore 2011. Rasprava je pokazala da će, ma kako saziv novog Sabora izgledao, jaki građanski i medijski nadzor biti i nadalje nužan korektiv vlasti. 

 • Lista sa 14 žena doprinosi ravnopravnosti jednako kao i lista sa 14 muškaraca

  Lista sa 14 žena doprinosi ravnopravnosti jednako kao i lista sa 14 muškaraca

  Zakon o ravnopravnosti spolova je jasan. Izborne liste trebaju biti rodno uravnotežene. Rodno uravnotežena lista je ona na kojoj je zastupljeno minimalno (...)

 • Ipak se kreće?!

  Ipak se kreće?!

  Nakon što je u javnost puštena prva verzija Plana 21, odmah je posebice od strane SDP-ovih žena, bilo jasno rečeno da će se Plan nadopuniti pitanjima važnima za žene, odnosno da će se unijeti i rodna perspektiva. I uistinu, gledajući kroz "rodne naočale" Plan 21 izgleda bolje u odnosu na prvu verziju (a o kojoj smo pisale ne suviše pohvalno).

 • Reforme treba provoditi, o njima ne treba pričati

  Reforme treba provoditi, o njima ne treba pričati

  U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, 14. studenog 2011., u prostoru Novinarskog doma, održan je okrugli stol s čelnicima političkih stranaka, a fokus rasprave bili su mladi i njihova (ne)kvaliteta života. Održana rasprava nastojala je obuhvatiti pitanja vezana uz nacionalnu politiku za mlade, potporu razvoju organizacija mladih u RH, položaj mladih na hrvatskom tržištu rada, te obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

 • HDZ 22%, Kukuriku koalicija 30%

  HDZ 22%, Kukuriku koalicija 30%

  Hrvatska demokratska zajednica objavila je svoje izborne liste i što se tiče zastupljenosti žena nema velikog pomaka u odnosu na 2007. godinu kada je na listama bio udio od 19,48%. Na ovogodišnjim HDZ-ovim listama svoje je mjesto našla 31 žena što je udio od svega 20,9%. Objavljene su i cjelovite liste Kukuriku koalicije. Ukupno gledajući liste Kukuriku koalicije imaju 30% žena.

 • Počnimo zajednički uređivati državu vladavine prava

  Počnimo zajednički uređivati državu vladavine prava

  "Zahtijevamo politički sustav koji će umjesto kontrole građana osigurati građansku kontrolu nad tijelima javne vlasti, što se prvenstveno odnosi na osnivanje neovisnog nadstranačkog tijela u Saboru koje bi neovisno ocjenjivalo i davalo preporuke u odnosu na reformu pravosuđa, antikorupcijske mjere, procesuiranje ratnih zločina i učinkovitost institucionalnog okvira za zaštitu ljudskih prava". To su samo neki od zahtjeva Platforme 112 predstavljeni jučer na konferenciji za medije održanoj u Kući ljudskih prava.

 • 112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  Platforma organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom zahtijeva drugačiju Hrvatsku – Hrvatsku u kojoj je vladavina prava stvarno uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Uoči parlamentarnih izbora, strankama, koalicijama i nezavisnim listama upućen je poziv da se, prije izlaska građana i građanki na birališta, javno očituju o 112 konkretnih zahtjeva.

 • SDP objavio svoje kandidate/kinje

  SDP objavio svoje kandidate/kinje

  Glavni odbor SDP-a usvojio je večeras liste za Sabor, odnosno svoja mjesta na tim listama. Ukupno na deset lista SDP je koalicijskom podjelom dobio 103 mjesta, a žene su zauzele njih 34 što je 33% čime SDP nije uspio postići uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca. Same liste što se tiče udjela žena variraju od katastrofalnih 9% u sedmoj i 10% u petoj izbornoj jedinici, pa do izvrsnih lista u drugoj (45%), četvrtoj (54%), osmoj (55%) i devetoj (40%) izbornoj jedinici.

 • Stranke počele predavati liste DIP-u

  Stranke počele predavati liste DIP-u

  Objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici HSP-ovu listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, te izgleda da će jedina laburistikinja u Saboru biti Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM