Članci s tagom: izbori

 • Počnimo zajednički uređivati državu vladavine prava

  Počnimo zajednički uređivati državu vladavine prava

  "Zahtijevamo politički sustav koji će umjesto kontrole građana osigurati građansku kontrolu nad tijelima javne vlasti, što se prvenstveno odnosi na osnivanje neovisnog nadstranačkog tijela u Saboru koje bi neovisno ocjenjivalo i davalo preporuke u odnosu na reformu pravosuđa, antikorupcijske mjere, procesuiranje ratnih zločina i učinkovitost institucionalnog okvira za zaštitu ljudskih prava". To su samo neki od zahtjeva Platforme 112 predstavljeni jučer na konferenciji za medije održanoj u Kući ljudskih prava.

 • 112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  112 zahtjeva novoj Vladi za drugačiju Hrvatsku

  Platforma organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom zahtijeva drugačiju Hrvatsku – Hrvatsku u kojoj je vladavina prava stvarno uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Uoči parlamentarnih izbora, strankama, koalicijama i nezavisnim listama upućen je poziv da se, prije izlaska građana i građanki na birališta, javno očituju o 112 konkretnih zahtjeva.

 • SDP objavio svoje kandidate/kinje

  SDP objavio svoje kandidate/kinje

  Glavni odbor SDP-a usvojio je večeras liste za Sabor, odnosno svoja mjesta na tim listama. Ukupno na deset lista SDP je koalicijskom podjelom dobio 103 mjesta, a žene su zauzele njih 34 što je 33% čime SDP nije uspio postići uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca. Same liste što se tiče udjela žena variraju od katastrofalnih 9% u sedmoj i 10% u petoj izbornoj jedinici, pa do izvrsnih lista u drugoj (45%), četvrtoj (54%), osmoj (55%) i devetoj (40%) izbornoj jedinici.

 • Stranke počele predavati liste DIP-u

  Stranke počele predavati liste DIP-u

  Objavljena je informacija da u sedmoj izbornoj jedinici HSP-ovu listu nosi Bernarda Halapa Topolnjak te da je lista u cijelosti sastavljena od žena. Ostaje za vidjeti da li je ovo napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. Prema aktualnim anketama Laburisti uglavnom osvajaju jedan mandat po izbornoj jedinici, te izgleda da će jedina laburistikinja u Saboru biti Nensi Tireli, labinska pjesnikinja.

 • Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  Ulaskom u EU, borba ne staje - čak postaje i teža

  U organizaciji Centra za ženske studije održan je 25. listopada okrugli stol "Rodne politike u kontekstu (...)

 • Glavaš kao brand

  Glavaš kao brand

  Documenta i Građanski odbor za ljudska prava u svojoj izjavi u povodu najave imenovanja Branimira Glavaša nositeljem izbornih lista HDSSB-a oštro osuđuju takav potez te podsjećaju da prema Zakonu o Ustavnom sudu zahtjev za zabranu rada političke stranke čije djelovanje je protivno Ustavu i zakonima mogu podnijeti Predsjednik RH, Hrvatski sabor, Vlada RH Vrhovni sud RH i Državni odvjetnik RH.

 • Stand-up seksizam

  Stand-up seksizam

  Odgovorite iskreno. Nije li vam preko glave tog nasrtljivog feminizma, baba koje se svugdje guraju s tim svojim žestokim lezbo-gardom, s tim svojim metlastim (...)

 • Pobjednica Cristina

  Pobjednica Cristina

  Cristina Elisabet Fernandez de Kirchner  započela je svoju političku karijeru sedamdesetih godina u pokretu Mladi peronisti. Ona nije samo prva žena koja je izabrana za predsjednicu Argentine, nego je i prva kojoj je to pošlo za rukom dva puta za redom. Na jučerašnjim izborima ponovno je uvjerljivo pobijedila osvojivši 54 posto glasova.

 • Uravnotežimo se!

  Uravnotežimo se!

  Uoči predstojećih parlamentarnih izbora Vladin Ured za ravnopravnost spolova upriličio je u ponedjeljak okrugli stol "Kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru?", da bi još jednom upozorili na važnost rodne ravnopravnosti u politici i u gospodarstvu, a TV spotom pozvao je -
  "Uravnotežimo se!". Predstojnica Vladinog Ureda Helena Štimac Radin izrazila je nadu da će se na ovim izborima probiti limit od 21 do 25 posto zastupljenosti žena u parlamentu.

 • Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

  Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM