Članci s tagom: istrazivanje

 • Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Svaki deseti otac pati od poslijeporođajne depresije

  Nisu samo majke podložne poslijeporođajnoj depresiji, jer je novom američkom studijom ustanovljeno da isti problem zahvaća i deset posto očeva. Istraživači medicinskog fakulteta Eastern Virginia u Norfolku prikupili su podatke iz 43 studije s 28 tisuća dokumentiranih slučajeva depresije kod očeva od prvog tromjesečja trudnoće pa do prvog rođendana djeteta. Ukupno, oko 10 posto očeva pati od depresije neposredno prije ili nakon rođenja djeteta. Za usporedbu, oko pet posto muškaraca u općoj populaciji pati od te bolesti u tijeku godine dana.

 • Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Očevi koji su prisutni na porodu, kasnije se više brinu za djecu

  Mladi očevi se više uključuju u odgoj nego oni stariji, a muškarci se općenito najviše vole brinuti o djetetovom slobodnom vremenu. Ako se očevi o djetetu brinu već od prvog dana, stvaraju s njim bolji odnos, a više sudjeluju i u kućanskim poslovima i u kasnijoj dobi. Istraživanje je pokazalo da je mlađa generacija očeva značajno modernija, dok očevi stariji od 45 godina prakticiraju tradicionalniji odgoj i briga o djetetu više ovisi o majci.

 • Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  Nezaposlene žene s invaliditetom podložnije su bolestima

  U Hrvatskoj je 2678 nezaposlenih žena s invaliditetom, a nemogućnost zapošljavanja čini ih dodatno ranjivom skupinom jer žive ispod razine ostalih u društvu pa su podložnije razvoju psihofizičkih simptoma koji ugrožavaju njihovo zdravlje, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Istraživanju je trajalo godinu dana i u njemu je sudjelovalo 296 žena s invaliditetom u dobi od 19 do 65 godina, od kojih je 137 bilo zaposleno i 159 nezaposleno.

 • Sotonski mamograf

  Glas Koncila nedavno je objavio tekst o mamografiji, jednom od načina pregleda dojke kojim je moguće dijagnosticirati tumore. Vijest su zatim raširili Večernji (...)

 • Bolje zaposli muško

  Bolje zaposli muško

  Jedna od tri majke vjeruje kako je odlazak na rodiljski naštetio njezinoj karijeri, otkrilo je istraživanje britanske roditeljske udruge National Childbirth Trust u kojem je sudjelovalo 1500 majki. Oko 32 posto ih tvrdi kako su nakon povratka na posao s rodiljskog naletjele na ono što nazivaju nevidljivim "majčinskim zidom", dok ih 31 posto smatra da se odnos sa šefom pogoršao.

 • Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

  Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

  Udio žena u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija tradicionalno je malen te u njemu od početnih faza razvoja tog sektora muškarci drže prevlast. Zašto je to tako, godinama pokušavaju odgovoriti razna istraživanja, a neke odgovore daje studija "Žene i IT: zašto su djevojke nezainteresirane za informatičke studije i karijeru?".

 • KAKO KORUPCIJA UTJEČE NA ŽENE?

  Prevela Dajana Barišić Definiran kao "poticaj da činite nepravdu nepravilnim ili nezakonitim radnjama," korupcija se očituje na razne načine - (...)

 • Objavljen "Global Gender Gap Index"

  Objavljen "Global Gender Gap Index"

  Svjetski ekonomski forum objavio je svoj izvještaj "Global Gender Gap Index" za 2009. godinu. Usprkos teškoj ekonomskoj krizi koja ga je pogodila, Island je s prvog mjesta svrgnuo Norvešku i prema izvješću postao najravnopravnija zemlja na svijetu. Hrvatska se smjestila na 54. mjestu te je među onim zemljama koje unazad nekoliko godina stagniraju ili čak padaju na rang listi.

 • Majke glavne u obitelji

  Majke glavne u obitelji

  Časopis Reader's Digest proveo je istraživanje u 17 svjetskih zemalja pitajući ispitanike tko je kod njih glava obitelji te se došlo do rezultata da je to u hrvatskom slučaju obično - mama . Očevi su odnijeli pobjedu u 11 zemalja.

 • 42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova

  Gotovo 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena "Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi" Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM