Članci s tagom: istrazivanja

 • I beskućnice govore #MeToo. Čujemo li ih?

  I beskućnice govore #MeToo. Čujemo li ih?

  U članku za The Huffington Post , doktorantkinja Mari Kate Mycek dijeli iskustva iz prve ruke sa ženama beskućnicama, s kojima se susrela u svom radu: "Jedna (...)

 • Šteti li GMO našem (reproduktivnom) zdravlju?

  Šteti li GMO našem (reproduktivnom) zdravlju?

  Govoriti o genetski modificiranoj (GM) hrani danas predstavlja veliki izazov. S jedne stane je stav potpune negacije, a s druge stane su pobornici koji u toj hrani (...)

 • Sve više djece izloženo je seksizmu u školama

  Sve više djece izloženo je seksizmu u školama

  Nedavna istraživanja o nasilju ukazuju na to da su djevojke koje su bile maltretirane i zlostavljane slabije u školi i bez prijatelja, da su im životi kaotični te da (...)

 • Djevojčice i dječaci su više slični nego različiti

  Djevojčice i dječaci su više slični nego različiti

  Popularna znanost razmeće se razlikama između mozga dječaka i djevojčica, s potencijalno opasnim posljedicama za nastavu, ali i šire, tvrdi australska kognitivna (...)

 • One su pionirke znanosti koje je povijest 'zaboravila' spomenuti

  One su pionirke znanosti koje je povijest 'zaboravila' spomenuti

  Povodom Mjeseca ženske povijesti , Vox feminae donosi biografije šeste znanstvenica odabranih iz arhiva Smithsonian instituta ' Žene u znanosti '.

 • Dječje emisije obiluju rodnim stereotipima

  Dječje emisije obiluju rodnim stereotipima

  Američki institut The Geena Davis Institute on Gender in Media nakon istraživanja o zastupljenosti muškaraca i žena u dječjem medijskom i zabavnom programu, a koje se proteglo na više od dvadeset godina, otkrio je zapanjujuće dokaze rodne nejednakosti i raširenosti stereotipa. Prikupljeni podaci služe kao polazna točka u edukaciji svih koji kreiraju sadržaj u medijskoj i zabavnoj industriji namjenjenoj djeci da postanu kako kritični potrošači/ce tako i kritični proizvođači/ce.

 • Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  U hrvatskom društvu muškarci i žene nisu ravnopravni, iako je spolna diskriminacija manja nego što je to bio slučaj prije desetak godina, pokazuju rezultati znanstvenog istraživanja "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj".

 • Kakva emancipacija?

  Kakva emancipacija?

  Nekih 70 % ispitanika u novom istraživanju misli kako bi one uz to trebale uzeti i suprugovo prezime - a 50 % njih smatra da bi ženu trebalo zakonski obvezati na taj potez. Ovo istraživanje, koje je predstavljeno tijekom ovog mjeseca na godišnjoj skupštini Američke sociološke udruge, proveo je Centar za anketna istraživanja Sveučilišta Indiana.

Iz drugih medija

AEM