Članci s tagom: iskorak

 • Josipović podržao splitski Pride: U Hrvatskoj je visoka netolerancija prema različitima

  Josipović podržao splitski Pride: U Hrvatskoj je visoka netolerancija prema različitima

  HRVATSKI predsjednik Ivo Josipović danas je primio predstavnike Iskoraka, Lezbijske grupe Kontra i splitske udruge Domine. Predsjednik je upoznat s problemima u organizaciji prvog Gay Pridea u Splitu te sa diskriminacijom s kojom se istospolni parovi susreću u Hrvatskoj, iako ih se prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima smatra obiteljima.

 • Zastupnici pojma nemaju

  Zastupnici pojma nemaju

  Udruge Iskorak i Kontra predstavile su danas Izvještaj o stanju ludskih prava seksualnih i rodnih manjina u 2010. godini. Kao pozitivne pomake navode činjenicu da se sve više ljudi usuđuje javno progovarati o svom iskustvu diskriminacije ili nasilja na temelju seksualne orijentacije. "Ipak, potrebno je naglasiti da velika većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikada ne prijavi takve incidente zbog nepovjerenja i straha", naglasila je Sanja Juras iz lezbijske grupe Kontra.

 • Splitski Pride od Đardina pa do Prokurativa

  Splitski Pride od Đardina pa do Prokurativa

  Na sastanku organizatora/ica Split Pride-a s predstavnicima/cama grada Splita i policije utvrđena je konačan smjer kretanja povorke i datum održavanja. Povorka će se održati u subotu, 11.06. 2011. s početkom u 11,00 sati. Sudionice i sudionici Pride-a krenut će ispred Đardina kroz Tomislavovu i Marmontovu ulicu, do Prokurativa, gdje je predviđen dvosatni završni program.

 • I Split svoju povorku ima

  I Split svoju povorku ima

  Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine u četvrtak, 13. siječnja, organiziraju konferenciju za medije na kojoj će najaviti niz aktivnosti usmjerenih na edukaciju javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba u Splitu, uključujući prvu Split Pride manifestaciju koja će se održati u lipnju ove godine. Split Pride time bi se pridružio Zagreb Pride-u kao druga hrvatska povorka ponosa.

 • Prosvjed na Markovom trgu, koncert na Dolcu, spot, medijska kampanja...

  Prosvjed na Markovom trgu, koncert na Dolcu, spot, medijska kampanja...

  Svake se godine diljem svijeta 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije održavaju različite akcij. Obilježavanjem međunarodnog dana borbe protiv homofobije bitno je prisjetiti se i pojedinaca i pojedinki u 80 država diljem svijeta gdje su homoseksualni odnosi ilegalni. U nekim zemljama se homoseksualne osobe doživotno zatvara u zatvore. U sedam država (Iran, Jemen, Saudijska Arabija...) na snazi je Zakon koji propisuje smrtnu kaznu za homoseksualne osobe.

 • Navijači NK Zagreb protiv homofobije

  Navijači NK Zagreb protiv homofobije

  Udruge Iskorak, Queer Zagreb, Centar za mirovne studije i Udruga navijača "Bijeli anđeli" dogovorili su suradnju povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije u nogometu koji se obilježava 19. veljače. Zajednička akcija održati će se na utakmici Zagreb-Rijeka, koja se igra 26. veljače s početkom u 16h na stadionu u Kranjčevićevoj. Na utakmici će se potpisivati i peticija protiv homofobije u sportu i nasilja na nogometnim terenima.

 • U Hrvatskoj su svi HOMO...?

  U Hrvatskoj su svi HOMO...?

  "U Krapini su svi HOMO ... sapiensi", poručuju u svojoj najnovijoj akciji članovi Udruge Iskorak koja se bavi promicanjem prava seksualnih i rodnih manjina. To je, naime, natpis koji bi se tijekom današnjeg jutra trebao pojaviti na jumbo plakatima u Krapini, poznatoj po Krambergerovu nalazištu neandertalca ili najbližeg pretka današnjeg čovjeka - homo sapiensa, ali i u nekim drugim hrvatskim gradovima, pa tako i u Splitu.

 • Iskorak protiv Zakona o radu

  Udruga Iskorak poslala je javni apel svim zastupnicima/cama Hrvatskog sabora da se prilikom izglasavanja konačnog prijedloga Zakona o radu u petak 4. 12. 2009. izjasne s "protiv". "Vlada se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji se tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa."

 • Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Kontra je zajedno s Iskorakom i Ženskom mrežom Hrvatske uputila apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama.

 • Vježbanje pljuvanja homofobije u dalj

  Vježbanje pljuvanja homofobije u dalj

  U Hrvatskoj čak i kampanja za prevenciju širenja HIV-a i AIDS-a te ostalih spolnih bolesti namijenjena homoseksualnim muškarcima postaje mjesto za javno vježbanje pljuvanja homofobije u dalj. Tekstovi koji su objavljeni u medijima  pokazuju da se na temu homoseksualnosti opet reagira iz homofobičnog želuca, a ne iz racionalne glave, navodi se u priopćenju Queer Zagreba.

<< < 1 2 3 4 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM