Članci s tagom: imenovanje-ulica

 • Nazivi ulica bez ženskih imena

  Nazivi ulica bez ženskih imena

  U Rimu, svega šačica ulica nosi imena poznatih žena. Na sličnu situaciju nailazimo i u ostalim svjetskim metropolama. Je li riječ o nečuvenom seksizmu, povijesnoj činjenici, ili možda kombinaciji i jednog i drugog?

 • Obala Save nosit će ime Savke Dabčević Kučar

  Obala Save nosit će ime Savke Dabčević Kučar

  Sjeverna obala Save od Savskog mosta do Mosta slobode trebala bi nositi ime Savke Dabčević Kučar, dok bi južna obala od Mosta mladosti do Mosta slobode nosila ime 8. svibnja. Prijedlog je to skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Iako je HNS, stranka kojoj je pripadala Savka Dabčević Kučer, tražio ulicu u središtu grada, Odbor je zaključio kako je sjeverna savska obala primjerenija, posebice jer se tamo nalazi "Kockica" u kojoj je bio smješten Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

 • U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  U Zagrebu tek 1,1 posto ulica ima ime po ženama

  Od ukupno 5277 javnih prometnih površina u Zagrebu tek 59, što je 1,1 posto, nosi ime po ženi. Brojka je još manja ako se od tih 59 oduzme imena svetica, te imaginarnih likova. Naime, samo 37 javnih prometnih površina, što je 0,7 posto, nosi ime po stvarnoj ženskoj osobi. Još jedna ulica nosi ime po jednom bračnom paru te se može reći da 37,5 ulica u Zagrebu je ime dobilo po stvarnoj ženi.

 • Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

  Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

  Odlukom gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a u sklopu imenovanja novih ulica oko Muzeja suvremene umjetnosti, svoju je zagrebačku ulicu dobila kiparica Ksenija Kantoci (1909. - 1995.).  Kantocijina ulica postala je ujedno i prva ikad javna površina nazvana u čast neke žene na području planirnoga Novog Zagreba. Osim Kantoci i sve druge nove ulice oko MSU-a u Središću imenovane su u čast znamenitih likovnih umjetnika, Vojina Bakića, Julija Knifera i  Ede Murtića, a očekuje se i imenovanje ulice u čast Vjenceslava Richtera.

 • Ženska imena za zagrebačke ulice

  Ženska imena za zagrebačke ulice

  Urbanistički aktivist Saša Šimpraga pokrenuo je inicijativu za imenovanje nekoliko "ženskih" ulica kojom bi se osim odavanja počasti zaslužnim osobama, istovremeno povećao i fundus "ženskih" ulica u Zagrebu. Imenovanjem javnih površina u čast znamenitih žena koje su u mnogo čemu obogatile hrvatsku kulturu i društvo, ujedno se afirmira i rodna ravnopravnost.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM