Članci s tagom: hrvatski-sabor

 • Saborski seksizam

  Saborski seksizam

  U jednom dnevnom listu objavljen je članak o navodno najzgodnijim saborskim zastupnicama s naslovom "Zastupnici izabrali svoju Miss Sabora". O tome su se izjasnili, a ko drugi nego njihove muške kolege. Isti oni su "u ocjenjivanju bili hrabri" ali su zahtijevali "da im ne spominjemo imena kad budemo navodili njihov izbor misica, kako ih oni vole nazivati, da ne bi imali problema kod kolegica."
  Ne smatram da je krivnja na muškim zastupnicima isključivo. I mnoge političarke vole svojim ženskim adutima zagospodariti dijelom medijskog prostora. Problem je, prema meni, u društvenom stavu, koji ovakve seksističke komentare ne osuđuje i ne smatra uvredljivim po sve žene.

 • Žene u Saboru

  Žene u Saboru

  Sedmi saziv Hrvatskog sabora u svoje je stolice, nakon odlaska muškaraca na izvršne funkcije, smjestio 36 saborskih zastupnica. Na preostalih 115 saborskih stolica, sjeli su saborski zastupnici. Najmlađa saborska zastupnica je Sandra Petrović sa svojih 27 godina a najstarijoj, Dragici Zgrebec je 61 godina. Većina zastupnica pripada dobnoj skupini između 51 i 60 godina a nešto je manje onih koje se nalaze u onoj između 31 i 40 godina. Što se obrazovne strukture tiče, najniži stupanj obrazovanja, srednju stručnu spremu, ima Nevenka Bečić, pet je zastupnica sa višom školom i preostalih 30 sa visokom stručnom spremom. Čak 12 aktualnih zastupnica u Sabor su ušle kao zamjene svojim stranačkim kolegama i kolegicama.

 • Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.9.2010. javnost je još jednom izrazila zgražanje zbog velikog broja ubijenih žena od strane njihovih partnera u Hrvatskoj, te se ponovno zapitala kako je to moguće obzirom da Hrvatska ima uspostavljen zakonodavni okvir zaštite od nasilja u obitelji. Prilikom različitih događaja kojima se problematiziralo nasilje protiv žena u obitelji, izrečene su neke vrlo opasne izjave od Hrvatskog sabora do istaknutih "stručnjaka".

 • Zastupnice u penziju mogu ići 15 godina prije ostalih žena

  Zastupnice u penziju mogu ići 15 godina prije ostalih žena

  Dok se ovih dana pred uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje širom zemlje stvaraju redovi onih koji do 30. rujna, kada istječe rok za odlazak u prijevremenu mirovinu pod manje nepovoljnim uvjetima, žele pobjeći u ranu penziju, jedna kategorija hrvatskih građana ne mora brinuti da će biti kažnjena ako u zlatnim godinama odluči prestati raditi. Kada se krajem rujna u Hrvatskom saboru ukrste koplja oko prijedloga izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, zastupnice moći će o toj problematici raspravljati bez ikakvog opterećenja vlastitom umirovljeničkom sudbinom.

 • Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Povećan broj pritužbi na temelju spolne orijentacije, bračnog ili obiteljskog statusa

  Predstavljajući izvješće, pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik istaknula je da se položaj žena na tržištu rada nije bitno promijenio. Na to upozoravaju, rekla je, visok udio žena među nezaposlenima, rad u potplaćenim sektorima, razlika u plaćama i više žena zaposlenih na određeno vrijeme. Posebno je zabrinjava velik porast broja ubijenih žena, žrtava obiteljskog nasilja, a kao problem ističe i to što je nedovoljno stručnjaka i stručnjakinja koji bi provodili psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.

 • Sljedeći tjedan počinje 8. sjednica Hrvatskog sabora

  Sljedeći tjedan počinje 8. sjednica Hrvatskog sabora

  Hrvatski će sabor prvu ovogodišnju sjednicu započeti 28. siječnja. Na dnevnom redu je 46 točaka među kojima su Vladin prijedlog Zakona o radu o kojem će se odlučivati po hitnom postupku te prijedlog Zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu čiji je predlagač SDP.

<< < 1 2 3 4

Iz drugih medija

AEM