Članci s tagom: gordana-lukac-koritnik

 • Preminula je Gordana Lukač Koritnik

  Preminula je Gordana Lukač Koritnik

  Danas je u šezdeset i četvrtoj godini preminula prva hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik . Dužnost Pravobraniteljice počela (...)

 • Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  Osigurajte uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama!

  U svjetlu skorašnjih parlamentarnih izbora, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik  podsjetila je da obveza poštivanja načela uravnotežene zastupljenosti obvezuje sve sudionike političkih izbora od dana stupanja Zakona o ravnopravnosti spolova na snagu. Zakon je uravnoteženost definirao kao sudjelovanje osoba oba spola pri kojem zastupljenost jednog spola ne pada ispod 40%.

 • Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

  Za razliku od Predsjednika i Premijerke, nasilje na Split Pride-u su oštro osudile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora. Lukač Koritnik smatra neprihvatljivim  tvrdnju da je policija učinila sve što je mogla budući  je  evidentno kako  nije adekvatno spriječila nasilničke napade na povorku Split Pride-a i LGBT sudionike i sudionice povorke.

 • Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Pripojiti naš ured Pučkom pravobranitelju bio bi veliki korak unazad za ravnopravnost spolova

  Krajem srpnja bit će osam godina kako je osnovana institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Od početka je na toj poziciji Gordana Lukač Koritnik, (...)

 • Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Iako je potpisnica međunarodnih konvencija, Republika Hrvatska kao i domaća javnost jako malo zna o ženama s invaliditetom pa je danas u Muzeju antičkog stakla priređen skup na kojem se glasno progovorilo o njihovom položaju. Upravo je pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik naglasila kako je globalni problem to što su žene s invaliditetom diskriminirane u odnosu na muškarce s invaliditetom.

 • Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  Briga za žene, invalide i djecu - u jednom uredu?!

  "Nikako nećemo natrag", poručile su jučer s Markova trga članice Ženske mreže Hrvatske, ogorčene najavom ukidanja Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ostala dva posebna pravobraniteljstva – za djecu i osobe s invaliditetom, koja bi se donošenjem novog zakona trebala pripojiti Uredu pučkog pravobranitelja. Naime, Vlada zbog EU želi hitro zaključiti poglavlje o pravosuđu, a jedno od mjerila je i jačanje uloge pučkog pravobranitelja, po svemu sudeći, nauštrb posebin pravobraniteljstava.

 • Ekonomsko nasilje nad ženama

  Ekonomsko nasilje nad ženama

  U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena predstavljena je publikacija "Ekonomsko nasilje nad ženama: manifestacije, posljedice i putovi oporavka" u hotelu Sheraton. Knjigu su predstavili Darja Maslić Seršić, autorica publikacije, Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

 • Istospolne veze u Hrvatskoj miljama daleko od oltara

  Istospolne veze u Hrvatskoj miljama daleko od oltara

  Izmjene Obiteljskog zakona koje predviđaju izjednačavanje istospolnih parova s bračnim i izvanbračnim partnerima u svim pravima, osim posvajanja djece, već su pripremljene. Situacija u Hrvatskoj miljama je daleko od, primjerice, situacije u Velikoj Britaniji gdje se upravo razmišlja o mogućnosti da se  dopusti sklapanje istospolnih brakova u crkvama. Britanska bi vlada mogla predložiti i izbacivanje iz upotrebe zakonske definicije braka prema kojoj  je to veza između muškarca i žene te dopustiti istospolnim parovima  da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima. 

 • Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko. Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci. Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog.

 • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Mladež HČSP-a

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila Mladež HČSP-a

  Mladež Hrvatske čiste stranke prava izdala je priopćenje za javnost u kojem iznosi niz netočnih ( npr. "nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDS-a i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana?") i homofobičnih navoda (npr. "krunu nemorala"), a služi se i govorom mržnje ("nije li podržavanje ovakvog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam"). Stoga upozoravam da su diskriminacija temeljem seksualne orijentacije  kao i govor mržnje u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. 

1 2 3 > >>

Iz drugih medija

AEM