Članci s tagom: gordan-duhacek

 • Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  Surogat-majčinstvo u globalnom kapitalističkom patrijarhatu

  O surogat-majčinstvu želim napisati tekst od proljeća/ljeta ove godine, kada je ova tema došla u fokus zbog najavljenog (Pred)nacrta građanskog zakonika u susjednoj (...)

 • LGBT umjetnost i queer estetika

  LGBT umjetnost i queer estetika

  U četvrtak, 16. svibnja, u književnom klubu Booksa održana je peta po redu Roza hipnoza, ciklus tribina koje je pokrenulo Udruženje Zagreb Pride.

 • 'Sudionicima i sudionicama protuskupa treba zdravstveni odgoj'

  'Sudionicima i sudionicama protuskupa treba zdravstveni odgoj'

  Oko 200 aktivista i aktivistkinja, LGBT osoba i podržavatelja i podržavateljica prosvjedovalo je u subotu pred zagrebačkom katedralom Marijinog Uznesenja zbog (...)

 • Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  Njezin je pjesnički izraz bio raznolik i bogat, ponekad nepredvidljiv, a ponekad šokantan, ali najvažnije od svega je što je bio jedinstven i originalan te je bilo nemoguće zamijeniti je ili nadomjestiti bilo kim drugim. 'Zore i vihori', prva zbirka pjesama Vesne Parun, objavljena 1947. godine, jedan je od međaša suvremene hrvatske poezije, nakon kojeg mnogo toga nije moglo biti isto kao prije. Ipak, među superlativima koji idu uz Parun nalazi se i nekoliko koji pripadaju isključivo njoj jer ona je bila i najopasnija hrvatska pjesnikinja, vječito bez dlake na jeziku, što joj je u životu donijelo brojne nedaće. Parun je bila antiprotivna, vulgarna, neprilagodljiva...

Iz drugih medija

AEM