Članci s tagom: film

 • Indija ponovno odbila Rushdieja

  Indija ponovno odbila Rushdieja

  U romanu "Djeca ponoći" Salman Rushide iznosi prikaz indijskog društva nakon proglašenja neovisnosti. Objavljen 1981., roman opisuje (...)

 • "Progon iz Irana za mene je jednak smrti"

  "Progon iz Irana za mene je jednak smrti"

  U siječnju ove godine roditelje prognane iranske glumice Golshifteh Farahani u njenom stanu u Teheranu telefonski je kontaktirao (...)

 • Okrugli stol u Zadru: Položaj žene u filmskoj industriji

  Okrugli stol u Zadru: Položaj žene u filmskoj industriji

  U Zadru, u sklopu Avvantura Festival Film Foruma , održan je okrugli stol na temu Položaj žene u filmskoj (...)

 • Merida hrabra: prva prava Pixarova junakinja

  Merida hrabra: prva prava Pixarova junakinja

  Trinaesti film najuspješnijeg svjetskog studija za animaciju ujedno je i prvi njihov uradak koji u središte priče smješta ženski lik .

 • Raj: Ljubav

  Raj: Ljubav

  " I wanna be your sugar daddy....give you honey all my money..." Nisu to tek puki stihovi, ili priča za filmski scenarij. Pojam "sugar daddy" već je svima jako (...)

 • 'Tko ne djeluje - sudjeluje!'

  'Tko ne djeluje - sudjeluje!'

  U Knjižari Matice hrvatske održano je zadnje predavanje iz ciklusa Mladi i znanost: Mediji pod povećalom . Ciklus je pokrenut kako bi mladi znanstvenici i (...)

 • Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Pet "feminističkih" filmskih heroina

  Hollywood je na sto muka: scenarije za blockbustere pišu muškarci, no ako doista žele zgrnuti masne pare, moraju nešto karata prodati i ženama. Pa što im je činiti? Možda da dopuste ženi da napiše scenarij? Ha ha, malo sutra! Dovoljno je u film ubaciti borbenu ženu koja ne trpi ničija sranja. To bi trebalo usrećiti feministice, zar ne? Zapravo i ne – kad bacite pogled na rezultate, jasno vam je da im je trud bio uzaludan.

 • Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Trgovanje ljudima-zločin koji ljude pretvara u robu

  Sinoć je, u punoj dvorani Muzeja za suvremenu umjetnost, u organizaciji Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, održana svečana premijera filma "Sestre" redatelja Vladimira Paskaljevića i producentice Bojane Maljević. Film je baziran na stvarnim događajima, a snimljen je u cilju podizanja  svijesti javnosti o problemu trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava i povrede dostojanstva i integriteta svake osobe, radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg nije izuzeta niti jedna država na svijetu.

 • Borba Emme Goldman aktualna je i danas

  Borba Emme Goldman aktualna je i danas

  U Knjižnici/Infoshop Pippilota u Zagrebu je 17. siječnja prikazan dokumentarni film o Emmi Goldman, političkoj aktivistici i jednoj od prvih feministkinja. Ovaj film je pokazao nekoliko elemenata koji su i danas, sto godina poslije, aktualni – radnička klasa štrajka i zahtjeva svoja prava, žene su u mnogim zemljama još uvijek obespravljene u odnosu na muškarce, a sloboda govora je ugrožena.

 • Život je mučan i težak, ali i lep

  Život je mučan i težak, ali i lep

  Kolika može biti hrabrost i odlučnost jedne žene izrazito vjerodostojno je prikazano na zagrebačkoj premjeri  filma "Jedna žena – jedan vek" u režiji Želimira Žilnika, jednog od najznačajnijih redatelja sa prostora bivše Jugoslavije. Film je prikazan u kinu Tuškanac u sklopu predfestivalskih događanja Human Rights Film Festivala, a zagrebačkoj premjeri nazočili su spomenuti redatelj i 99-godišnja Dragica Srzentić, čiju rekonstrukciju života film prikazuje.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM