Članci s tagom: europska-unija

 • Hoće li civilno društvo preživjeti ulazak RH u EU?

  Hoće li civilno društvo preživjeti ulazak RH u EU?

  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenjaju se pravila igre u financiranju organizacija civilnog društva, međutim, još uvijek nema temelja za optimistične tvrdnje o (...)

 • Politika zapošljavanja i tržište rada

  Politika zapošljavanja i tržište rada

  U sklopu svog prvog gostovanja u Zagrebu i Hrvatskoj uopće, Maria Joao Rodrigues , posjetila je i polaznice programa Političko obrazovanje za ženski aktivizam (...)

 • Tri žene, tri odluke

  Tri žene, tri odluke

  Pred nama je nedjeljni referendum na kojem hrvatski građani i građanke odlučuju hoće li Republika Hrvatska postati članicom Europske unije. Svatko će u nedjelju imati tri izbora. Ne izaći na referendum jer je sve ionako već odlučeno kao što tvrdi Lea, ili izaći i glasovati za kao Tajana ili glasovati protiv kao Marinella. Zašto su donijele takve odluke pročitajte u nastavku.

 • Helle - predodređena za uspjeh

  Helle - predodređena za uspjeh

  Krenuvši u "istraživanje" o novoj danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt , nisam ni pomislila da ću se otisnuti u mukotrpnu misiju.

 • Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

  Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

  Žene čine dvije trećine novih zaposlenika Europske komisije iz deset zemalja članica koje su se Uniji priključile 2004 godine. Time je došlo do promjene ravnoteže u omjeru spolova unutar izvršnih tijela Europske unije, koja se po prvi puta naginje u korist žena, istaknuo je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. No iako je recentni val zapošljavanja rezultirao pozitivnim promjenama na polju ravnomjernije  rodne zastupljenosti na upravnoj razini Komisije, valja istaknuti kako je udio žena među višim članovima uprave i dalje samo 30%.

 • Poligamija još uvijek raširena u Turskoj

  Poligamija još uvijek raširena u Turskoj

  U Turskoj, zemlji koja teži da se pridruži Europskoj uniji, 187.000 žena dijeli muža s drugom ženom na osnovu vjerskog braka, iako je poligamija nezakonita. To se događa uglavnom u jugoistočnoj Turskoj, siromašnom područje feudalne tradicije, gdje je većinsko stanovništvo kurdsko, ali također i na industrijaliziranom zapadu, precizira se u istraživanju dvojice turskih demografa ankarskog Univerziteta Hacettepe.

 • Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Izvješće o ravnopravnosti žena i muškaraca u Europskoj uniji

  Prevela i prilagodila Davorka Turk U izvješću Komisije Vijeću i Europskom parlamentu te izvješću Odbora za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta (...)

 • Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Kumice prosvjedovale na Dolcu

  Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, pa su one jutros oko 8 sati prosvjedovale na tržnici Dolac. Ni danas kumice nisu zaboravile ponijeti sa sobom ono što ih predstavlja i hrani njihove obitelji pa slučajnim prolaznicima dijele sir i vrhnje. Vjerojatno bi opet mogle upasti u nevolje ukoliko se Sanitarna inspekcija odluči prošetati centrom Zagreba. Prodavačice su se okupile na prosvjedu s parolama 'Uništavate trbuh Zagreba','"Hoćemo raditi', 'Želimo hraniti i školovati svoju djecu', "Trujete nas vi a ne sir", "Hoćemo svoja prava i slobodnu prodaju sira"...

 • Siromašni više ne mogu čekati

  Siromašni više ne mogu čekati

  Svijet nikada nije bio bogatiji, niti je na njemu ikad živjelo više siromašnih ljudi – upozorenje je to koje je Amnesty International Hrvatska pretočio u kampanju Zahtijevamo dostojanstvo i potpisivanje peticije koja će biti upućena u Ujedninjene narode. U sklopu te kampanje u nedjelju, 29. kolovoza, u popodnevnim satima održana je na glavnom samoborskom trgu akcija s ciljem upoznavanja građana sa sve većim problemom siromaštva i beskućništva. Osim potpisivanja peticije (potpisalo ju je oko 200 ljudi) na Trgu kralja Tomislava održavao se i kviz.

 • Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Europski institut za ravnopravnost spolova započeo s radom

  Započeo je s radom Europski institut za ravnopravnost spolova kao europska agencija za potporu državama članicama i institucijama EU (posebno Europskoj komisiji) u njihovim naporima za promicanje ravnopravnosti spolova, u borbi protiv spolne diskriminacije i podizanja svijesti o pitanjima ravnopravnosti spolova. Zadaci Instituta su prikupljanje i analiza usporedivih podataka o pitanjima ravnopravnosti spolova, integracija ravnopravnosti spolova u sva područja javnih politika, olakšavanje razmjene najbolje prakse, te podizanje svijesti građana i građanki.

Iz drugih medija

AEM