Članci s tagom: europa

 • U top 26,000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji "nedostaje" više od 5,400 žena

  U top 26,000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji "nedostaje" više od 5,400 žena

  Analiza Komisije za jednakost i ljudska prava pokazala je da zemlja na putu k jednakosti spolova napreduje puževim korakom te da se često događaju i koraci unazad. Više od 5,400 žena nedostaje na britanskoj listi top 26,000 najutjecajnijih radnih mjesta, stoji u izvješću Komisije za jednakost i ljudska prava.

 • Postkolonijalizam i problem postsocijalističke homofobije

  Postkolonijalizam i problem postsocijalističke homofobije

  6. svibnja 2011. na Filozofskom fakultetu održano je drugo predavanje u sklopu serije predavanja o rodu i seksualnosti na temu "The Borders of Love and Hate: (...)

 • U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  U ime oslobađanja i emancipacije do veće diskriminacije žena

  Zakon koji brani nošenje burki nije dio borbe za za ravnopravnost, protiv seksizma i patrijarhata, poručuje Antifa Zagreb povodom donošenja francuskog zakona prema kojem na javnim mjestima nije dozvoljeno nošenje ovog tradicionalnog pokrivala. Smatraju da "takav zakon krši temeljna ljudska prava, a posljedica je mahnitog jačanja islamofobije, ksenofobije, šovinizma i desnice u Francuskoj kao i u ostatku liberalne nam Europe". Cijelo priopćenje pročitajte u nastavku.

 • Žene Europe ruše granice

  Žene Europe ruše granice

  Susret žena, predstavnica političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života pograničnog područja Hrvatske, Slovenije i Italije, koji se u povodu Međunarodnog dana žena šestu godinu za redom održao na graničnom prijelazu Kaštel, u utorak je prerastao u udrugu Žene Europe - Donne d'Europa - Ženske Evrope - Women of Europe. Cilj je udruge  suradnjom i zajedničkim projektima ojačati ulogu žene u svim segmentima života.

 • Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne obilježen je po osmi put 10. listopada, dok je u zemljama članicama Europske unije ovaj dan obilježen  kao Europski dan borbe protiv smrtne kazne. UN je još 1966. preporučio ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje ne ukidanje smrtne kazne.U deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda svim državama članicama izričito je savjetovano da ukinu smrtnu kaznu, ili da ona ostane na snazi za iznimno teške zločine.

 • Sudar civilizacija

  Tako je otprilike izgledalo sinoćnje predavanje Naomi Wolf u nažalost polupraznoj dvorani Jedinstvo. Da se razumijemo, žena je sjajna, sve što priča stoji, i (...)

Iz drugih medija

AEM