Članci s tagom: djecji-vrtici

 • Najava nacionalnog istraživanja o uvjetima rada u dječjim vrtićima

  Najava nacionalnog istraživanja o uvjetima rada u dječjim vrtićima

  Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske ( SOMK ) i Baza za radničku inicijativu u demokratizaciju ( BRID ) danas su održali press konferenciju na kojoj su (...)

 • Ulaganjem u kvalitetu vrtića do veće zaposlenosti žena

  Ulaganjem u kvalitetu vrtića do veće zaposlenosti žena

  U Kući ljudskih prava u Zagrebu prošli je petak održano predstavljanje rezultata istraživanja mjera i instrumenata usmjerenih tzv. usklađivanju obiteljskih i poslovnih (...)

 • Hit iz Švedske - rodno neutralan vrtić

  Hit iz Švedske - rodno neutralan vrtić

  Egalia je vrtić u Stockholmu čiji je cilj osloboditi djecu od tradicionalnih društvenih očekivanja na temelju spolova. Radi se o 'rodno neutralnom' predškolskom odgoju gdje odgajatelji djecu nazivaju 'prijateljima', gdje je zabranjena uporaba zamjenica 'ona' i 'on', gdje su pažljivo odabrane knjige kako bi se izbjegla tradicionalna podjela po spolovima i roditeljske uloge, piše BBC.

 • Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Dostupna skrb za djecu pridonosi povećanoj zaposlenosti žena

  Zacijelo i to što je u nizu hrvatskih županija tako malo vrtića ima veze i s – udjelom žena u lokalnim vlastima. Naime, dok u vrhu hrvatske politike još i ima žena, čine oko 25 posto, što je na razini europskog prosjeka, u lokalnim vlastima svedene su na rijetke primjerke od oko 5 posto. Čini se da muškarci koji čine veliku većinu lokalnih vlasti zaboravljaju da i oni imaju djecu kad se odlučuje hoće li se graditi tribine za nogometno igralište ili dječji vrtić

 • U Njemačkoj sve češće tužbe protiv jaslica zbog buke

  U Njemačkoj sve češće tužbe protiv jaslica zbog buke

  U Njemačkoj raste broj tužbi protiv jaslica i dječjih vrtića te su neke od tih ustanova morale iseliti ili zatvoriti jer su djeca previše bučila, a sve je to odraz društva koje stari i postaje nesnošljivo prema djeci, ocjenjuju roditelji i udruge. Ponekad dvije strane postignu kompromis kao u slučaju jedne četvrti u sjevernom dijelu Hamburga gdje je udruga koja upravlja privatnim dječjim vrtićem "Bubamara" pristala sagraditi 2,60 metara visok zid koji stanare štiti od buke koju stvaraju djeca dok se igraju u dvorištu. Osim zida, stanari su s udrugom potpisali sporazum da djeca "ne smiju dolaziti vikendom i da vrtić smije upisati najviše 55-ero djece".

 • Predškolski odgoj za Rome

  Predškolski odgoj za Rome

  Država je prije više od 10 godina donijela odluku da prestaje sama organizirati predškolski odgoj, i da će ubuduće sredstva dati romskim udrugama, koje će se time baviti. S modelom je prvi počeo grad Zagreb, a slijedili su ga Čakovec, Pula i nedavno Sisak. No u postojanju dječjih vrtića isključivo za male Rome mnogi vide problem. Ramiza Memedi, predsjednica udruge Romkinja "Bolja Budućnost" taj program proglašava čistom pogreškom i smatra da djeca u državnim vrtićima steknu bolje znanje i lakše se integriraju.

Iz drugih medija

AEM