Članci s tagom: diskriminacija

 • Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Iskorak i Kontra nastavljaju s kampanjom u Puli i Osijeku

  Udruge Iskorak i Kontra u suradnji s Institutom za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A. provode kampanju "Pravo na rad bez diskriminacije". Nakon Zagreba, Splita i Rijeke, kampanja se ovaj tjedan provodi u Istri i Slavoniji. Aktivisti/ce Kontre i Iskoraka dijelit će promotivne materijale kampanje koji sadrže informacije o LGB radnim pravima danas u Osijeku, te u ponedjeljak 9.studenog u Puli.

 • Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Mladen Panić, 27-godišnjak iz Petrinje, bio bi po svemu još samo jedan prosječni visokoobrazovani nezaposleni sa evidencije na burzi rada, da mu jedina prepreka do radnog mjesta nije - muški spol. Mladen se, naime, školovao za "tetu" u vrtiću, ali to je radno mjesto u Hrvatskoj, sudeći po njegovoj priči, još uvijek rezervirano isključivo za žene.

 • Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Tridesetogodišnjica CEDAW-a

  Ove godine obilježava se 30 godina od usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Konvenciju je usvojila Opća skupština UN-a 18. prosinca 1979. godine. U 2009. godini također se obilježava i desetogodišnjica usvajanja Fakultativnog protokola Konvencije. U sklopu obilježavanja tridesetogodišnjice pokrenuta je web stranica Cedaw30.

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u (...)

 • JE LI REPRESIJA PROBLEM?

  Tekst Jasenke Kodrnje koji je upucen Renatu Maticu a nije objavljen u listu Globus. To je odgovor na pismo Renata Matica objavljeno u listu Globus 25. rujna (...)

 • Pravo na rad bez diskriminacije

  Pravo na rad bez diskriminacije

  Prema Pulsovom istraživanju između 60-70% građana i građanki Hrvatske smatra da se osobama drugačije seksualne orijentacije ne bi trebao dozvoliti rad sa djecom, rad u obrazovnim institucijama te rad u državnoj službi općenito. Stoga su udruge Iskorak i Kontra u suradnji s Institutom za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A. krenuli u kampanju Pravo na rad bez diskriminacije.

 • Tražimo tajnicu za bliske odnose dostupnu 24/7...

  Tražimo tajnicu za bliske odnose dostupnu 24/7...

  Tražimo ugodnu i 24 sata dnevno, sedam u dana tjednu dostupnu tajnicu, čiji bi posao bila briga o troje članova Uprave, u što spada i rješavanje njihovih privatnih problema. Tako otprilike glasi oglas za posao tvrtke Igmar obrt za trgovinu objavljen na portalu Moj posao. Obavezno je uz životopis, stoji u oglasu, priložiti i fotografiju.

 • Prednjače pritužbe na nacionalne i rasne uvrede

  Prednjače pritužbe na nacionalne i rasne uvrede

  Od početka godine kada je počela primjena Zakona o suzbijanju diskriminacije pa do početka svibnja, Ured pučkoga pravobranitelja zaprimio je 81 pritužbu građana koje se odnose na diskriminaciju po različitim osnovama.Od navedenog broja pritužbi, 21 uputile su žene, dok njih 53 potpisuju muškarci. Najviše pritužbi ima u području rada te na uvrede zbog rasne ili etničke pripadnosti, te nacionalnom podrijetlu.  

 • Žene smiju u eter samo popodne i navečer

  Žene smiju u eter samo popodne i navečer

  Skandal na nacionalnom radiju izbio je kada su novinarke prošlog tjedna zaključile da u rasporedu u dnevnim smjenama u informativnom programu uopće nema žena, već se one 'čuju' tek od 14 sati i uglavnom navečer. Naime uprava je zaključila da su muški glasovi ugodniji i da, kad muškarci čitaju vijesti, one zvuče uvjerljivije.

 • Zakon je diskriminatoran!

  Zakon je diskriminatoran!

  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik uputila je mišljenje na Nacrt Prijedloga zakona o medicinskoj oplodnji predlagatelju, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Mišljenje Pravobraniteljice prenosimo u cijelosti.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM