Članci s tagom: diskriminacija

 • Kako reći: Mama, tata, ja sam gay?

  Kako reći: Mama, tata, ja sam gay?

  Iako živimo u vremenu u kojem se političke strukture, organizacije, ali i utjecajni pojedinci vole prsiti izrazima kao što su tolerancija, prihvaćanje različitosti, odsustvo diskriminacije i sl., pojedine skupine društva koje se po nečemu razlikuju od ostalih često su dokaz kako je riječ o praznim frazama, riječima bez značenja i glasno izgovorenim idejama iza kojih ne stoje nikakva djela.

 • Ivana Sladoja-Kuštre: HV me trudnu otpustio jer sam Srpkinja

  Ivana Sladoja-Kuštre: HV me trudnu otpustio jer sam Srpkinja

  Ivani Sladoji-Kuštre (27) iz Sinja, koja je kao profesionalna vojnikinja bila zaposlena u MORH-u od veljače 2006. godine, nije produžen ugovor u Hrvatskoj vojsci, a za što je, smatra, "kriva" njezina srpska nacionalnost i pravoslavna vjera.

 • Zabrana diskriminacije

  Zabrana diskriminacije

  Europski parlament prihvatio je prijedlog zakona o zabrani diskriminacije na temelju dobi, hendikepiranosti, spolne orijentacije i vjeroispovijesti na području obrazovanja, socijalne sigurnosti, zdravstvene skrbi i kupnje robe i usluga.

 • Svjetski dan Roma i Romkinja

  Svjetski dan Roma i Romkinja

  Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, i to još od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Otada ovaj se datum koristi kao prilika da se javnosti bar na jedan dan u godini skrene pozornost na nehumane prilike u kojima Romi i Romkinje žive te potakne na borbu protiv njihove segregacije i diskriminacije.

 • Peticija za okončanje diskriminacije žena u Iranu

  Peticija za okončanje diskriminacije žena u Iranu

  Amnesty International pokrenuo je peticiju za okončanje diskriminacije žena u Iranu. Peticiju možete potpisati putem njihovih web stranica.

 • Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije

  Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije

  21. ožujak je prigoda da se potvrdi UNESCO-ova predanost sprečavanju i suzbijanju rasizma i rasne diskriminacije.  To je moralni imperativ i ključni element u postizanju demokracije i stabilnosti u našem multietničkom i multikulturnom društvu. Nažalost, rasizam i dalje potresa živote milijuna ljudi širom svijeta.

 • Diskriminacija etničkih manjina, žena i homoseksualnih osoba

  Diskriminacija etničkih manjina, žena i homoseksualnih osoba

  Američki State Department u srijedu je objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, u kojem na 13 stranica posvećenih Hrvatskoj ističe probleme s nasiljem i diskriminacijom prema manjinama, s nasiljem prema ženama, te probleme u pravosuđu, pritiske na medije, korupciju i druga pitanja.

 • EU se fokusira na višestruku diskriminaciju

  EU se fokusira na višestruku diskriminaciju

  Europska komisija osnovala je u srpnju 2008. godine Stručnu skupinu za suzbijanje diskriminacije i promociju jednakosti. Zadaća je stručne skupine ispitati utjecaj mjera za suzbijanje diskriminacije na temelju rase, nacionalnosti, religijskog uvjerenja, invaliditeta, dobi i seksualne orijentacije koje provode nacionalne vlade i europske institucije, prikazati ....

 • Seksualno uznemiravanje u policiji

  Sindikat pravosudne policije Hrvatske podnio je kaznenu prijavu protiv načelnika odjela osiguranja Zatvora u Sisku Željka Šimića zbog diskriminacije i spolnog uznemiravanja pravosudne policajke Kristine Grubec Roksa, te zbog diskriminacije i uznemiravanja pravosudnog policajca Igora Bišćana, oboje djelatnika zatvora u Sisku.

 • Pučki pravobranitelj član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti

  Pučki pravobranitelj član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti

  Pučki je pravobranitelj, nakon što je stupanjem na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije postao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije, od 01. siječnja 2009. punopravni član Europske mreže tijela za promicanje jednakosti sa sjedištem u Bruxellesu.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM