Članci s tagom: autonomna-zenska-kuca

 • Hitno urediti financiranje autonomnih skloništa

  Hitno urediti financiranje autonomnih skloništa

  Ukoliko vladajući ne usvoje posebni zakon koji bi regulirao financiranje autonomnih ženskih kuća, sedam takvih skloništa koja postoje u Hrvatskoj morat će zatvoriti svoja vrata. Kako vladajući nisu iznijeli prijedlog takvog zakona, svoja rješenja ponudilo je sedam autonomnih ženskih kuća te ih predstavilo na posebnoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova.

 • Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  Konačni udarac feminističkim autonomnim ženskim skloništima?

  U povodu 20. godina rada Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ) počela je dvodnevna  konferencija pod nazivom "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja". "U svom radu uvijek smo se fokusirale na to da iznađemo sve moguće i nemoguće načine da bi se žena trajno izvukla iz nasilne situacije", istaknula je Neva Toelle.

 • 1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  1 lajk - 1 glas protiv nasilja nad ženama

  Prijetnja zatvaranjem najvećeg zagrebačkog skloništa za zlostavljane žene potaknula je neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene da svoj talent usmjere na prikupljanje financijskih sredstava za Autonomnu žensku kuću Zagreb. Njihovoj akciji pridružio se i tportal.

 • Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Hrvatska je uspješna u suzbijanju nasilja protiv žena, jedino feministkinje vide neuspjeh u provođenju zakona i zaštite žena od nasilja

  Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.9.2010. javnost je još jednom izrazila zgražanje zbog velikog broja ubijenih žena od strane njihovih partnera u Hrvatskoj, te se ponovno zapitala kako je to moguće obzirom da Hrvatska ima uspostavljen zakonodavni okvir zaštite od nasilja u obitelji. Prilikom različitih događaja kojima se problematiziralo nasilje protiv žena u obitelji, izrečene su neke vrlo opasne izjave od Hrvatskog sabora do istaknutih "stručnjaka".

 • Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004!

  Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004!

  Autonomna ženska kuća Zagreb – žene protiv nasilja nad ženama poziva na središnje događanje u okviru kampanje "Oni ih nazivaju raznim imenima. Vi nazovite 060 9004." u organizaciji Avona i Autonomne ženske kuće Zagreb.  Na središnjem događanju kampanje  koje će se održati subotu  25. rujna 2010. godine od 10:00 do 14:00 u Bogovićevoj 1,  javnosti će se predstaviti telefonski broj koji građanke i građani mogu zvati te na taj način donirati  6,15 kuna (PDV uključen) i podržati žene u njihovoj borbi protiv nasilja. Na taj način planira se prikupiti sredstva za daljnji rad skloništa.

 • Vjerujte iskazu žene!

  Vjerujte iskazu žene!

  Danas su aktivistice Autonomne ženske kuće uz potporu aktivistica drugih organizacija za prava žena: Centra za žene žrtve rata, Kontre i CESI, uručile zahtjeve Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu i Centru za socijalnu skrb Grada Zagreba. Potaknute nedavnim nemilim događajima u kojima su dvije žene izgubile živote kao žrtve partnerskog nasilja, aktivistice su nadležnim institucijama uručile zahtjeve kojima traže učinkovitiju zaštitu žena. Aktivistice od Ministarstva unutarnjih poslova zahtijevaju odvojeno ispitivanje zlostavljača i žrtve.

 • Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Autonomnoj ženskoj kući prijeti zatvaranje?

  Predstavnice Autonomne ženske kuće primio je predsjednik Ivo Josipović kojega su upozorile da se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji te da novca za funkcioniranje imaju svega do kraja ove kalendarske godine. 'Žalosni događaji iz nedavne prošlosti koji su rezultirali ubojstvima najbolje govore koliko je važno da Autonomna ženske kuća s ovim projektima zaštite bude dobro i kvalitetno financirana', rekao je predsjednik Josipović. Neva Tölle rekla je da je da nisu posuđivale novac već sada više ne bi bile otvorene.

 • Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  'Netko mora odgovarati za smrt tih žena i, dok se to ne dogodi, zločina će biti sve više. U 90 posto slučajeva kazne su minimalne ili čak ispod toga. Počinitelj nasilja zna da ga zakon neće oštro sankcionirati. Policija, centri za socijalnu skrb i liječnici znaju da - kada krene interna istraga - nitko neće biti odgovoran', rekla je za tportal Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb, komentirajući jučerašnji zločin u Glini i nedavni masakr u Benkovcu. "Niti jedan predstavnik institucije ne vjeruje ženi kada ona kaže da se boji nasilnika."

 • U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  U Hrvatskoj svakih 17 dana muškarac ubije ženu

  Obiteljski nasilnici nemaju sankcija zbog zlostavljanja i tako dobivaju poruku da to dalje mogu činiti. Tako na koncu ženu i ubiju, objašnjava Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće. Karike sustava, koje bi trebale prevenirati ovakve tragične ishode, ignoriraju odredbe zakonodavca da u svim slučajevima obiteljskog nasilja moraju žurno postupati. Stoga, primjerice, žene koje prijave nasilje i traže primjenu mjere odstranjivanja nasilnika iz obitelji ili zabrane pristupa, čekaju tri do šest mjeseci provedbu te mjere.

 • HTZ izbacuje sporni kadar stražnjice iz reklamnog spota

  HTZ izbacuje sporni kadar stražnjice iz reklamnog spota

  'Nakon reakcija dijela javnosti i udruga koje se bore za prava žena i ravnopravnost spolova (ŽMH, Mreža Petra...) autori televizijskog spota od 30 sekundi iz kampanje 'Recept za savršen odmor' Hrvatske turističke zajednice, marketinška agencija BBDO Zagreb, u narednom razdoblju promijeniti će kadar koji prikazuje žensko tijelo kako se sunča na plaži i zamijeniti ga drugim kadrom', stoji u priopćenju Hrvatske turističke zajednice.

<< < 1 2 3 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM