Članci s tagom: alimentacija

 • Roditeljstvo bez alimentacije: Pravda je spora i nedostižna

  Roditeljstvo bez alimentacije: Pravda je spora i nedostižna

  Hrvatski pravosudni sustav poznat je po dugotrajnosti svojih postupaka, pa čak i onda kada su oni žurni. Ne donese li se mjera privremenog uzdržavanja do okončanja (...)

 • Uzdržavanje je pravo djeteta, ne roditelja

  Uzdržavanje je pravo djeteta, ne roditelja

  Znate li prava djece? Važno je naglasiti da je roditelj/ica s kojim žive djeca dužan po zakonu pokrenuti postupak za uzdržavanje maloljetne djece.

 • Obiteljski zakon - slagalica teorije i prakse

  Obiteljski zakon - slagalica teorije i prakse

  Roditeljstvo bez alimentacije medalja je s dvije strane, roditelja/ice koji ne ispunjavaju svoju zakonsku obvezu uzdržavanja potomstva i drugog roditelja/ice koji živi (...)

 • Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

  Zatvorsku kaznu odslužilo 15 očeva iz Dalmacije

  Trend utuživanja zbog neplaćanja alimentacije je u porastu, ne samo zbog recesije nego i zato što su samohranim roditeljima sve dostupnije informacije i načini na koji mogu ostvarivati prava za dijete. Roditelji se najčešće osuđuju na uvjetne zatvorske kazne s rokom kušnje i dodatnom mjerom kojom im se nalaže da isplate novac. Ako u roku kušnje ne isplate zaostatke i ne nastave podmirivati obvezu, uvjetna se kazna opoziva i zamjenjuje zatvorskom. Takvi su slučajevi rijetki, jer u konačnici nije u interesu djeteta da roditelj ostane bez prihoda.

 • Možda ipak ima pravde na sudovima...

  Vukovarka Sonja Vidaković sutra ipak neće morati u zatvor u Remetinec na odsluženje kazne zatvora u trajanju od deset mjeseci, na koji je osuđena zbog kašnjenja s plaćanjem alimentacije za dvoje svoje djece.

 • Kad sud nema veze s pravdom

  Da pravo i pravda nisu jednaki pojmovi uvjerili smo se u Vukovaru. Sonja Vidaković osuđena je na 10 mjeseci zatvora zbog toga što je bivšem suprugu zakasnila platiti dug za alimentaciju. Sud nije uzeo u obzir činjenicu da je Sonja dug uplatila čim se zaposlila te da njezina kćer već tri godine živi s njom, a ne s ocem.

 • Neplatiše alimentacije ostaju - bez vozačke?!

  Neplatiše alimentacije ostaju - bez vozačke?!

  Svima onima koji uopće ne plaćaju ili duguju za alimentaciju za djecu, u Slovačkoj će se uskoro zaprijetiti - oduzimanjem vozačke dozvole. Ta je mjera predviđena zakonskim promjenama koje je jučer usvojio slovački parlament, a kojima se izrazito ubrzava i olakšava posao sudskim izvršiteljima kada je u pitanju naplata dugova za alimentacije.

Iz drugih medija

AEM