Članci s tagom: abortus

 • 'Neće biti trudnica u Auschwitzu'

  'Neće biti trudnica u Auschwitzu'

  Ona je Gisella Perl, žena koja je tijekom holokausta u Auschwitzu izvršavala abortuse kako bi spasila nebrojeno mnogo života. Gisella Perl prije Drugog (...)

 • Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

  Europski sud za ljudska prava presudio protiv katoličke Poljske

  Poslije četiri godine sudskih natezanja, Europski sud za ljudska prava u Luksemburgu presudio je u korist Poljakinje iz Lublina koja je sa 14-godina silovana, da (...)

 • Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  Koliko je abortus zapravo 'legalan' u Hrvatskoj?

  "Dobar dan, jesam li dobila CESI?", upitao je pomalo preplašeni ženski glas s druge strane žice. "Da, jest. Izvolite", kazala je aktivistica Centra za (...)

 • Urugvaj će biti druga latinoamerička zemlja s legalnim abortusom

  Urugvaj će biti druga latinoamerička zemlja s legalnim abortusom

  Urugvaj priprema legalizirati abortus, što je revolucionarni potez u Latinskoj Americi, gdje niti u jednoj državi, osim Kube, žene nemaju na to pravo.

 • Indija će slati u zatvor obitelji koje prisiljavaju žene na abortus

  Indija će slati u zatvor obitelji koje prisiljavaju žene na abortus

  Cijele obitelji mogle bi se suočiti s kaznom do sedam godina zatvora ako prisile ženu na abortus ženskog fetusa ukoliko se prihvati prijedlog indijske Vlade s (...)

 • Jedini dobar pobačaj je moj pobačaj

  Jedini dobar pobačaj je moj pobačaj

  Ovaj tekst počinjem pisati u 01:17, u srijedu 20. lipnja. Ležim budna i razmišljam o tome da li da napravim abortus. Pardon, u mom slučaju nije riječ o abortusu, već o najobičnijem "operativnom zahvatu", "proceduri". Vidite, moj potencijalni abortus jedan je od ´dobrih´ abortusa. Trideset i jedna mi je godina, udata sam, materijalno osigurana, rado bih iznijela ovu trudnoću. U stvari, prošlu sam godinu (nakon jednog ranijeg spontanog pobačaja) provela očajnički pokušavajući zatrudnjeti. Nažalost, liječnici mi kažu da beba koju nosim neće preživjeti.

 • 'Dragi političari, nosite se van moje maternice!'

  'Dragi političari, nosite se van moje maternice!'

  Projekt Snatchel , domišljat je i kreativan odgovor na zahtjeve američkih republikanaca prema kojima bi se prava žena uvelike smanjila.

 • POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  POLJSKA: BORBA SA ZAKONOM O POBAČAJU

  Političke stranke poljske desnice već godinama, pod utjecajem katoličke ideologije, predlažu izmjenu ionako restriktivnog zakona o pobačaju.

 • SAD: Reproduktivna prava žena na udaru fundamentalista

  SAD: Reproduktivna prava žena na udaru fundamentalista

  Posljednjih mjesec dana se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi zanimljiva, ali i kontroverzna rasprava vezana za ženska reproduktivna prava. Krajem siječnja Vlada SAD-a predstavila je nov zakon u kojem se zahtjeva besplatan pristup kontracepciji svim ženama. Kontracepcija bi tako bila obuhvaćena zdravstvenim osiguranjem i samim time dostupnija.

 • Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  One koje uopšte dobiju pravo na život, nadalje se obeležavaju kao "glupače" a neretko bivaju i prebijane, tako bi se u najkraćem, kroz prizmu medija, mogao oslikati (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM