Sa stavom

 • Boli i predrasude: Zašto liječnici ne vjeruju ženama? Jer ne znaju dovoljno o nama

  Boli i predrasude: Zašto liječnici ne vjeruju ženama? Jer ne znaju dovoljno o nama

  Frustrirajuće je postavljati pitanja i ne dobiti odgovore. No, uznemirujuće je shvatiti da ta pitanja nikad prije nisu ni bila postavljena. Kada mi je bila dijagnosticirana endometrioza , kada sam imala 23 godine, nisam znala postaviti prava pitanja, piše o svom iskustvu Gabrielle Jackson (...)

 • Etički svodnici i feministički bordeli ne postoje

  Etički svodnici i feministički bordeli ne postoje

  U srpnju 2019. Huffington Post je objavio članak koji je napisala Antonia Murphy , bjelkinja koja piše o tome kako je u mladosti pohađala privatnu školu i koja sebe opisuje kao "etičku svodnicu". Murphy je započela svoju karijeru nakon razvoda braka, nakon kojeg je ostala sama s kćeri (...)

 • Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

  Ubojstvo Isre Gharib nema nikakve veze s čašću

  U srijedu su tisuće Palestinaca/ki na cijeloj Zapadnoj obali, kao i u dijaspori, prosvjedovale protiv ubojstva Isre Gharib , 21-godišnje Palestinke iz sela Beit Sahour u blizini Betlehema. Israa je bila ambiciozna i iskusna vizažistica. Život joj je prekinut prošli tjedan, kada su je navodno (...)

 • '13 Reasons Why' problematične dinamike prikazuje na nekritičan način

  '13 Reasons Why' problematične dinamike prikazuje na nekritičan način

  Nakon gledanja treće sezone tinejdžerske serije "13 Reasons Why" , poželjet ćete da ni prva sezona nikada nije snimljena. Kada sam prije dvije godine oduševljeno pisala o seriji koja se, za razliku od njezinih prethodnica, problematikom međuvršnjačkog zlostavljanja, seksualnog (...)

 • Žene nisu bolje u multitaskanju, jednostavno više rade

  Žene nisu bolje u multitaskanju, jednostavno više rade

  Multitasking se tradicionalno doživljava kao žensko područje, Žena, pogotovo ona s djecom rutinski će žonglirati na poslu i voditi kućanstvo - što je samo po sebi mješavina ručkova za djecu, kućanskih poslova, organiziranja sastanaka i društvenih događanja.

 • Pismo isprike mom tijelu

  Pismo isprike mom tijelu

  Imamo težak odnos. Pišem ti kako bih se ispričala. Puno sam ti to puta već htjela reći, utješiti te, čuti što mi imaš za reći. Do ovog trenutka u svom životu nisam ti se mogla ni ispričati ni cijeniti te. Otkad sam bila dijete, uvijek si tu za mene. Nisam previše razmišljala o tebi.

 • Svijet bez muškaraca, 2. dio

  Svijet bez muškaraca, 2. dio

  Margaret Atwood nam je rekla kako "u svakoj distopiji ima malo utopije, a u svakoj utopiji malo distopije". Skovala je termin koji izražava ovu povezanost: ustopija. Završetak romana New Amazonia naglašava distopiju kao inherentnu utopiji.

 • Svijet bez muškaraca, 1. dio

  Svijet bez muškaraca, 1. dio

  Prije nekoliko godina, ako ste poput mene bili cijelo vrijeme online , vjerojatno ste naletjeli na heštagove #killallmen ili #banmen. Ti ironični potpisi uglavnom su cirkulirali u feminističkim krugovima, a na njih se još uvijek referiraju alt-rightovci (poznati po svom iznimnom (...)

 • Je li toliko loše biti debela?

  Je li toliko loše biti debela?

  Došla sam kod novog fizioterapeuta zbog problema s vratnom kralježnicom i tamo me dočekao visoki mišićavi muškarac u sportskoj odjeći. Nakon kraćeg razgovora o mom stanju, Davor me počeo masirati i krckati kralješcima. "Koliko dugo već imaš te probleme?" upitao me.

 • Feministička povijest surogat-majčinstva: daje li trudnoća ženi pravo nad bebom?

  Feministička povijest surogat-majčinstva: daje li trudnoća ženi pravo nad bebom?

  Glosswitch daje pregled višedesetljetnog feminističkog promišljanja surogat-majčinstva te kako su ženski rad i svakodnevno životno iskustvo povezani u ovoj kompleksnoj etičkoj debati. Surogat-majčinstvo nije nova ideja; zapravo, spominje se još u Knjizi postanka, u priči o Abrahamu, Sarah (...)

<< < 5 6 7 8 9 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM