Sa stavom

 • Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  Pet genijalnih žena iz povijesti o kojima trebamo govoriti

  1. Hypatia Hypatia je bila genijalna žena. Bila je matematičarka, astronomkinja i izumiteljica. J edna je od prvih, ako ne i prva, zabilježenih žena u matematici . Rođena je nekad između 350. i 370. godine pr. n. e.

 • Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kad žensko 'ne' vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

  Kada Lucie-Colombe Chailan izađe u klub s prijateljicama, uvijek pazi da je na zaslonu svog telefona ima fotografiju svoga dečka. Kaže da je to jedini način da spriječi pokušaje flerta ili traženje telefonskog broja. Reći da nije zainteresirana nije dovoljno, kaže 22-godišnjakinja.

 • Socijalizam i oslobođenje žena

  Socijalizam i oslobođenje žena

  Ovo je sedmi tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni (...)

 • Muškarci smatraju seksualno uznemiravanje manjim problemom nego prije početka #MeToo pokreta

  Muškarci smatraju seksualno uznemiravanje manjim problemom nego prije početka #MeToo pokreta

  U godinu i pol, otkada se #MeToo pokret pojavio u SAD-u, mnogo toga se promijenilo. Premda su mnogi počinitelji seksualnog nasilja maknuti sa svojih pozicija moći, čini se da je zanimanje za ovaj problem u opadanju. Gallupova anketa objavljena prošlog ponedjeljka je pokazala da su muškarci (...)

 • 'Želimo biti jedna velika safe zona i obitelj koju možda nemate kod kuće'

  'Želimo biti jedna velika safe zona i obitelj koju možda nemate kod kuće'

  Godine 2009., 29. siječnja u 21 sat, u znaku vodenjakuše s mjesecom u ribama, jednim eventom u Funku porođen je Zbeletron , sinonim za najbolji tulum u gradu te kolektiv koji promovira žene u glazbi, pogotovo lezbijke, biseksualne i trans žene.

 • Marksizam protiv roda

  Marksizam protiv roda

  Ovo je šesti tekst iz serije Crveni feminizam u doba neoliberalizma . Podsjetimo se prethodnih: Radikalni feminizam u neoliberalno doba , Pogreške postmodernog feminizma , Zašto feminizam mora biti antikapitalistički , Odbacivanje anarhizma: Liberalni anarhizam i (...)

 • Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Nešto uvijek ostaje: Nakon prekida šutnje slijede teži koraci

  Jesmo li svjesni nasilja nad ženama koliko bi trebali? Jeste li ikada razmišljali o tome što prolazi žrtva nasilja i koliku traumu nosi u sebi? Ovaj tekst nastao je kao osobni poriv za borbom protiv nasilja te je prožet mislima autorica i autora iz nekoliko različitih područja ljudske (...)

 • Pet žena koje mijenjaju svijet - riječima

  Pet žena koje mijenjaju svijet - riječima

  Stoljećima žene vlastitim riječima ispisuju priče koje educiraju i inspiriraju, počevši od Corette Scott King i njezinih izvještaja s prvih linija pokreta za ljudska prava do Malale Yousafzai i njezine priče o preživljavanju talibanskog pokušaja atentata.

 • Muškarci te neće zaštititi

  Muškarci te neće zaštititi

  Kao mala sam pogledala puno filmova i serija u kojima glavni ženski lik sanjari o vječanju s glavnim muškim likom. Disneyjeve princeze poput Snjeguljice , Ariel , Belle , lijepe Jasmine i Aurore ( Trnoružice ), pa čak i Mulan , dale su mi do znanja što mora biti moja životna (...)

 • Kakve veze ima socijalizam sa seksom?

  Kakve veze ima socijalizam sa seksom?

  Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Berlinu je Muzej DDR-a , otvoren 2006. godine s ciljem da pokaže posjetiteljima/icama kakav su život vodili/e obični/egrađani/ke Istočne Njemačke prije pada Berlinskog zida. Muzej se služi interaktivnim instalacijama, dokumentima, fotografijama (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM