Sa stavom

 • 'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  'Slamka spasa': doule u doba pandemije vode porode na daljinu

  Prošlog mjeseca Robin Douthit tješila je zabrinutu klijenticu dišući s njom, pokazujući joj prvo dugi udah a potom jednako miran izdah. Dvije su žene to zatim učinile zajedno, polako i namjerno dišući sinkronizirano. Disanje je tek jedan od alata za kojima pedesetšestogodišnja (...)

 • Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Izgradimo feministički odgovor na globalnu pandemiju

  Pandemija koronavirusa dovela je do intenziviranja reproduktivne njege u kući i izvan nje, a uglavnom su je obavljale žene radničke klase, migrantkinje i nebijele žene. U trenutku smo goleme potražnje za radnicama u industriji skrbi, usmjerene na otpušteno zrakoplovno i ugostiteljsko osoblje.

 • Iz svijeta, sa solidarnošću

  Iz svijeta, sa solidarnošću

  Pandemija koronavirusa iz dana u dan rapidno mijenja naše živote. Libela donosi presjek događaja iz čitavog svijeta, od primjera radničkog organiziranja do nikad bitnijih inicijativa solidarnosti. Kuba, Somalija i Italija poslale liječnike/ce i medicinske sestre u Italiju (...)

 • Privid privilegija u doba korone

  Privid privilegija u doba korone

  Odavno je poznato da na društvenim mrežama živimo živote bolje od onih u stvarnosti. Finije jedemo, izlazimo na atraktivna mjesta, svjedočimo spektakularnim zalascima sunca a i kosa nam je uvijek nekako za nijansu sjajnija. #blessed Čak i u doba pandemije (i potresa), društvene mreže i dalje (...)

 • Uz takve saveznice, protivnici nam nisu ni potrebni — Zamke TERF ideologije

  Uz takve saveznice, protivnici nam nisu ni potrebni —	Zamke TERF ideologije

  Nedal Tamer doselio je u Sjedinjene Američke Države 1997 godine kao emigrant iz Libanona. Nedal je Arapin i Musliman koji ujedno podržava Donalda Trumpa i poziva na "totalno i potpuno zatvaranje granica SAD-a za strane Muslimane" . Ovakve političke i osobne kontradiktornosti možda su rijetkost (...)

 • Kada govorimo ženama da ne putuju jer je svijet opasan, podržavamo tu tvrdnju

  Kada govorimo ženama da ne putuju jer je svijet opasan, podržavamo tu tvrdnju

  Kao česta putnica i turistička vodička, nisam mogla ne primjetiti neke trendove u turizmu koji su se ispostavili istiniti i potvrđeni statistikom, iako i sami po sebi razumljivi s obzirom na 21. stoljeće: sve više žena putuje, sve više žena putuju same i sve je više grupa koje se sastoje (...)

 • 'Sex Education' inzistira na odbacivanju tabua

  'Sex Education' inzistira na odbacivanju tabua

  Seriju Sex Education započela sam gledati čim je izašla, a osvojila me bezbrišnošću mladih likova koji naglašeno razmišljaju o seksu jer su očito dovoljno privilegirani da im to bude jedina briga prilikom odrastanja. Radi se o životnome razdoblju koje smo svi_e prošli_e, a serija prikazuje (...)

 • Što nas je naučila zombie apokalipsa ili kako koronavirus zahtijeva borbu protiv rodno-klasnih nejednakosti

  Što nas je naučila zombie apokalipsa ili kako koronavirus zahtijeva borbu protiv rodno-klasnih nejednakosti

  Od zatvaranja pojedinih granica, izolacije čitavih gradova, zabrana putovanja pa do obustave rada institucija poput škola, vrtića i fakulteta kao i privremenog zatvaranja ostalih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za preživljavanje, neosporno je da su mjere uzrokovane koronavirusom od (...)

 • Kome još treba feminizam?

  Kome još treba feminizam?

  Nisu li sve rasprave o položaju žena u društvu već sto puta ponavljane. Nisu li sve bitke već dobivene? Tko se danas još deklarira feministkinjom? I zašto bi itko posvetio festival feminizmu i k tome još "za sve"? Ožujak je donio pregršt sadržaja o ženama, s njima, od njih i za njih.

 • Pronatalizam: muškarci koji žele da žene budu strojevi za proizvodnju beba

  Pronatalizam: muškarci koji žele da žene budu strojevi za proizvodnju beba

  Koja je uloga žena u društvu? Provokativno pitanje. Prilično je izvjesno da ćete na ovo reagirati pomalo defenzivno. Možda ćete pomisliti na žene radnom mjestu, "stakleni strop", rodni jaz u plaćama , #MeToo ili na mnoge druge prepreke ravnopravnosti.

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Iz drugih medija

AEM