Sa stavom

 • Embriji nemaju srce

  Embriji nemaju srce

  U posljednjih nekoliko godina, šest država u SAD-u – Kentucky, Mississippi, Ohio, Georgia, Iowa i Sjeverna Dakota – usvojile su takozvane "zakonske prijedloge o otkucajima srca" – što je fraza za prijedlog za zabranu pobačaja od 6. tjedna trudnoće, odnosno trenutka u kojemu (...)

 • Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Alexa, zašto vrli novi svijet umjetne inteligencije uključuje seksizam starog?

  Kada su žene većinski zastupljene u radnoj snazi, to je obično u industrijama pomoći - čišćenju, njezi, tajničkom radu i, sada, svijetu virtualnih asistenata. Istraživanje koje je proveo Unesco pokazalo je da se upotrebom ženskih glasova u umjetnoj inteligenciji (AI) - kao što je Microsoft učinio (...)

 • Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Predmeti silovanja na sudu: primjer Škotske

  Slučajevi kaznenih djela silovanja su vrlo često slučajevi koji su poznati kao teško dokazivi i bez materijalnih dokaza. Često se u postupku sukobljava iskaz počinitelja protiv iskaza žrtve, bez drugih svjedoka, a čak i u slučaju gdje postoje materijalni dokazi, izostanak pristanka je teško (...)

 • Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtijevamo zakon koji će osigurati dostupan pobačaj, kontracepciju i seksualnu edukaciju

  Zahtjeve od novog tzv. Zakona o pobačaju Platforme za reproduktivna prava prenosimo u cijelosti. Dok čekamo novi tzv. Zakon o pobačaju, opozicijske stranke, nezavisne stručnjakinje i udruge ponudile su nekoliko jako dobrih zakonskih rješenja.

 • Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće

  Rodna ravnopravnost počinje kod kuće, a obitelji su na prvoj crti promjena. Primjeri koje roditelji, skrbnici_e i šira obitelj predstavljaju kod kuće oblikuju način na koji iduće generacije razmišljaju o rodu i jednakosti. Od razbijanja rodnih stereotipa do ravnopravne skrbi za djecu, (...)

 • Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Razgovarajmo o vaginama - ali ne kroz prizmu profita

  Vagine su danas posvuda. Za nešto tako privatno, vagina je danas javna više nego ikad prije. Prošećete li ulicom, iz izloga će vas promatrati vagina od filca. Uključite li televizor, eto razgovora o vaginama prije jutarnjih vijesti. Knjige s ružičastim i crvenim koricama pristojno mi se gomilaju (...)

 • Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  Povezivanje žena s prirodom - kroz povijest alat represije - može biti izvor moći

  U proteklih nekoliko mjeseci počela sam puštati korijenje. Zvuči kao klišej, ali upravo to radim. Vikende provodim pretvarajući otužni stari travnjak u gredice, slažući iverje, slamu i konjski izmet dovučen s obližnjih pašnjaka na plodno tlo kako bih uzgajala salatu i kelj.

 • Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Žene koje su promijenile povijest tetoviranja

  Tradicija tetoviranja stara je tisućama godina i rasprostranjena diljem svijeta, od Ötzija , 12 tisuća godina stare mumije pronađene u Alpama, do starih Egipćana koji su tetoviranjem liječili razne bolesti. Tetoviranje je dio mnogih tradicija i ima nevjerojatno bogatu i raznoliku (...)

 • Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  Leyla Güven, solidarnost i oslobođenje: Štrajk glađu kao žensko pitanje

  "Danas se politika izolacije od g. Öcalana nameće ne samo njemu, nego - u njegovoj ličnosti - društvu u cjelini. Izolacija je zločin protiv čovječnosti. Na neodređeno vrijeme krećem u štrajk glađu kako bih prosvjedovala protiv izolacije g. Öcalana. Od sada se više neću braniti na sudu.

 • Trans osobe zaslužuju priznavanje svoje stručnosti

  Trans osobe zaslužuju priznavanje svoje stručnosti

  Kao vidljivo transfeminina akademkinja, na raznim sam događajima pozvana govoriti o trans pitanjima. Kada poziv upućuje netko izvan LGBT zajednice, uvijek su prilika za dijeljenje mog osobnog iskustva. Radi se o jednom od najvećih klišeja reprezentacije; unatoč mojoj stručnosti na području prava (...)

<< < 2 3 4 5 6 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM